Türk teknoloji sektörünün en büyük sorunu kaliteli eleman bulmak.
"Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2006" programında yer almayı başaran teknoloji şirketleri arasında anket yapan Deloitte Türkiye, sektörle ilgili CEO'ların görüşlerini aldı. Yöneticilerin büyük çoğunluğu hızlı büyümeye 2007 yılında da devam edeceklerine inandıklarını belirtirken, büyümenin önündeki en önemli sorunlardan birini, "kaliteli iş gücünü bulmak ve elde tutmak" olarak belirttiler. Kaliteli iş gücü bulma ve elde tutma, Kuzey Amerika, Asya Pasifik, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerindeki Fast 500 listelerine giren şirketlerin yöneticileri için de bir numaralı sorun olarak kabul ediliyor.
Türkiye'de Denetim, Vergi, Yönetim Danışmanlığı, Kurumsal Finansman ve Kurumsal Risk alanlarında hizmet veren Deloitte tarafından gerçekleştirilen "Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2006" programında ilk 50'ye giren firmaların CEO'larına yapılan anketin amacı hızlı büyüme gösteren teknoloji firma CEO'larının bu başarılarındaki kilit noktaları, önümüzdeki beş yıl için neler öngördüklerini, küresel trendler içinde kendilerini nerede göndüklerini, en büyük fırsatların nerede olduğunu ve başarılarında rol oynayan ortak kişisel özellikleri gösteriyor. Son 5 yıl içindeki ortalama büyüme hızları yaklaşık yüzde 600 olan şirketlerin yöneticileri, Deloitte tarafından hazırlanan anketin sorularını yanıtlarken, büyümeyi sağlayan en önemli unsurun kaliteli insan gücü olduğunu, ancak kaliteli insan gücünü bulmak ve elde tutmanın da büyümenin önündeki en büyük zorluğu oluşturduğunu vurguladılar. Türk yöneticilerin önümüzdeki 12 aya bakışları ise, dünyanın diğer bölgelerinden daha iyimser oldu. Türk teknoloji şirketleri kurumsal yönetimin yerleşmesinin de sektörde büyümeyi teşvik edeceğini vurguladılar.
Anketin, Kuzey Amerika; Asya Pasifik; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgelerindeki Fast 500 listelerine giren şirket yöneticileriyle yapılan anketlerle karşılaştırılmasından da ilginç sonuçlar çıktı. Türk yöneticilerin sektörle ilgili tahminlerinde diğer önemli fırsat bölgelerin yöneticileriyle genellikle benzer düşündükleri, ancak bazı konularda farklı yaklaşımların ortaya çıktığı görüldü. Yapılan anketlerde bütün dünyada hızlı büyüyen teknoloji şirketleri için en muhtemel senaryonun büyümeye devam etmek olduğu ortaya çıktı. Ancak Türk şirketleri stratejik bir ortakla birleşme veya iyi koşullarda satış için fırsat ararken, diğer bölgelerdeki teknoloji şirketlerinin daha ziyade satın alma fırsatlarıyla ilgilendiği görüldü.
Sonuçları değerlendiren Deloitte Türkiye Teknoloji Medya Telekomünikasyon Lideri Oktay Aktolun, bu araştırmanın teknoloji sektörünün geleceğe bakışını ve temel sorunlarını ortaya koyduğunu vurguladı. Aktolun, "Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2006 programının da ortaya koyduğu gibi bu sektörde çok hızlı bir büyüme var. Bu şirketler önümüzdeki bir yıllık döneme de gayet iyimser bakıyorlar. Ancak bütün bunlar ankette ortaya çıkan sorunları geri plana itmemeli. Şirketler özellikle kaliteli insan gücünü bulmakta karşılaştıkları sıkıntıların ve kurumsal altyapı eksiklerinin büyümeyi güçleştirmesinden yakınıyorlar. Bu konuda devlete, meslek kuruluşlarına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşüyor. Bu şirketlerin sermaye eksiklerinin giderilebilmesi açısından, risk sermayesi sağlayan güçlü kuruluşların piyasada aktif rol oynaması büyük önem taşıyor."
KALİTELİ İNSAN GÜCÜ BÜYÜMENİN TEMELİ
Ankete katılan yöneticilerin yüzde 29'u büyümeye en fazla katkıda bulunan unsurun kaliteli iş gücü olduğunu belirtirken, yüzde 22'si sağlam bir iş stratejisinin, yüzde 15'i ise doğru zamanlamanın önemli olduğunu savundular. Kaliteli iş gücünün büyümeye katkıda bulunan en önemli unsur olduğu görüşünü Avrupa, Ortadoğu ve Afrika yöneticileri yüzde 66, Asya Pasifik yöneticileri yüzde 47.6, Kuzey Amerikalı yöneticiler ise yüzde 25 oranında desteklediler. Büyümenin önündeki en önemli zorlukları sıralarken ise katılımcıların yüzde 26'sı kaliteli personeli bulmak ve elde tutmayı ilk sıraya yerleştirirken, yüzde 19'u kurumsal altyapı eksikliğinden, yüzde 19'u ise piyasa koşullarının hızlı değişmesinden ve yeni ürün ömrünün kısa olmasından yakındılar. Kaliteli personel bulmanın en önemli zorluk olduğu konusunda tüm bölgelerdeki yöneticiler görüş birliği içinde bulunuyor. Bu sorunu birinci sıraya koyan yöneticilerin oranı Asya Pasifik'te yüzde 35, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da yüzde 28, Kuzey Amerika'da ise yüzde 27 düzeyinde gerçekleşti.
Teknoloji şirketleri, ciro artışını sürdürmenin önündeki en önemli sorun olarak ise fiyatlardaki sıkı rekabeti gösterdiler. Yöneticilerin yüzde 23'ü rekabet nedeniyle fiyatların düşmesini sorun olarak vurgularken, yüzde 22'si müşteri sadakatini oluşturmayı, yüzde 22'si ise mevcut ekonomik koşulları öne çıkardı. Kuzey Amerikalı yöneticiler ise bu konudaki en önemli sorunun yeni ürün geliştirip piyasaya sunmak olduğunu belirttiler. Mali açıdan en önemli hususun satışları artırmak olduğu konusunda dünyanın bütün bölgelerindeki yöneticiler arasında görüş birliği ortaya çıktı. Ancak Türk yöneticilerin yüzde 30'u bu görüşü benimserken, dünyanın diğer bölgelerindeki yöneticiler arasında bu oranın daha yüksek çıkması dikkat çekti.
Teknoloji sektörünün liderleri geleceğe umutla bakıyor. Sorulardfdğı görüldı yanıtlayanların yüzde 93'ü önümüzdeki 12 ay içinde hızlı büyümenin devam edeceğinden oldukça emin olduklarını söylediler. Bu doğrultuda yöneticilerin yüzde 51'i gelecek 12 ay içinde büyüme senaryosunun gerçekleşme ihtimali en yüksek senaryo olduğunu vurguladılar. Yöneticilerin yüzde 33'ü ise kurumsal yönetimin sektörde daha fazla yerleşmesiyle büyüme ivmesinin artacağını vurguladı. Büyüme beklentilerine paralel olarak sektörde istihdamın da artması bekleniyor. Şirketlerin yaklaşık yarısı bir yıl içinde çalışan sayısını yüzde 1-25 arasında; şirketlerin yüzde 37'si ise yüzde 26-50 arasında artıracaklarını belirttiler. Büyüme konusunda en iyimser yaklaşımın Türk yöneticilerde olduğu görüldü. Diğer bölgeler de bu iyimserliği paylaşmakla beraber, diğer bölgelerin oranları biraz daha aşağıda kaldı. Asyalı yöneticilerin yüzde 90'ı, Avrupa, Ortadoğu ve Afrikalı yöneticilerin yüzde 80'i, Kuzey Amerikalı yöneticilerin ise yüzde 74'ü önümüzdeki 12 ay içinde hızlı büyümenin devam edeceğinden oldukça emin olduklarını vurguladılar. 2007 yılı beklentileri ile ilgili olarak Türk yöneticiler arasından karamsar hiç çıkmazken, diğer bölgelerde düşük oranlarda da olsa karamsarlık göze çarptı.
İNTERNET YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR
Deloitte'un anketi, teknoloji sektöründe internet tabanlı uygulamaların da yaygın bir şekilde kullanıldığını ortaya koydu. Soruları yanıtlayan yöneticilerin yüzde 45'i internet tabanlı uygulamaların stratejik planlarında çok önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Şirketlerin yüzde 52'si satış/dağıtım ve müşteri ilişkileri yönetimi için internet tabanlı uygulamaları kullanırken, yüzde 78'i ise iletişimi internet tabanlı uygulamalarla gerçekleştiriyor. Dünyanın diğer bölgelerinde İnternet coğrafi olarak birbirlerinden uzakta olan çalışanlar arasında bağlantı sağlamak için yoğun olarak kullanılırken, Türk şirketlerinin İnternet'i bu amaçla daha az kullanmaları da şirket yapılarının farklılığını ortaya koydu.
Türkiye'de ve Kuzey Amerika dışındaki bölgelerde CEO'ların kişisel öncelikli sorunu karlılığı sağlamak ve sürdürmek olarak belirlendi. Türk yöneticilerin yüzde 34'ü bunu en önemli mesele olarak kabul ederken, bu oran Asyalı yöneticilerde yüzde 35, Avrupa, Ortadoğu ve Afrikalı yöneticilerde ise yüzde 25 oldu. Kuzey Amerikalı yöneticiler ise ilk sıraya (yüzde 31) lider yetiştirip sorumluluk paylaşmayı koydular. Bütün CEO'lar hızlı büyüyen bir teknoloji şirketinin yöneticisi için en önemli niteliğin doğru zamanda doğru kararlar almak olduğu konusunda görüş birliğine vardılar. Kuzey Amerika dışındaki yöneticiler, kişisel başarılarının altında girişimcilik ruhunun yattığını düşünüyorlar. Başarılarını girişimciliğe bağlayan yöneticilerin oranı Türkiye'de yüzde 70, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da yüzde 81, Asya Pasifik'te yüzde 69'a ulaştı. Kuzey Amerikalı CEO'lar ise kişisel başarılarını, ilk sırada başarıya olan inanç ve kararlılıklarına bağladılar.
İHA
Yayın Tarihi :
22 Eylül 2006 Cuma 13:47:47
Güncelleme :22 Eylül 2006 Cuma 14:58:11