Türkiye siber saldırı pazarında ilk 10'da
Bir ülkenin bütün altyapı şebekesini çökertebilecek olan siber saldırının ekonomisi oluştu. Banka hesaplarının boşaltılmasından kimlik bilgilerinin ele geçirilmesine kadar geniş bir alanda gerçekleşen siber saldırılarda Türkiye en riskli 10 ülke arasında yer alıyor. Türkiye, bu yasadışı ekonomi içerisinde "ucuz pazar" olma yolunda da hızla ilerliyor. Örneğin siber saldırı sonucu birçok bilgisayarın ele geçirilmesi anlamına gelen "botnet" satışlarında 1000 bilgisayar için Türkiye'de 40 dolar ödeniyor, yurtdışında ise bu rakam 3 bin dolara kadar çıkabiliyor.
Siber saldırıya açık alanların başında sağlık, finans, su, enerji ve ulaşım altyapıları geliyor. Kamunun vatandaşlara ait bazı bilgileri internette yayınlaması da tehdit oluşturuyor.
Siber saldırı riskine karşı, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Hazine, Merkez Bankası, Emniyet Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK gibi 19 kurumun katıldığı bir çalışmayla bir politika belgesi taslağı hazırlandı. Ancak yerel seçim öncesi oluşturulan bu taslağın seçim sürecine takıldığı ve hala Bakanlar Kurulu'nca onaylanmadığı öğrenildi.
Kredi kartları birinci sırada
Hacker olarak bilinen kişiler aynı anda birçok bilgiayarı ele geçirerek, içindeki bilgileri kontrol edebiliyorlar. Böylece botnetler oluşuyor. Yani ele geçirilmiş birçok bilgisayarın bulunduğu botnetler siber saldırı riskini ortaya çıkarıyor. Türkiye "kötü niyetli faaliyetler"de bütün dünyada yüzde 3'lük pay alıyor. Tespitlere göre, 2007 yılında kötü niyetli faaliyetler sıralamasında 15'inci sırada yer alan Türkiye, geçen sene 9'uncu sıraya çıkarak, en hızlı yükselen ülke oldu. Türkiye'yi kötü niyetli faaliyetlerin artış hızında Brezilya ve Polonya takip ediyor. En fazla kötü niyetli faaliyet ise yüzde 37'lik payla ABD'de.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yakın bir zamanda "Siber güvenliğin sağlanması: Türkiye'de mevcut durum ve alınması gereken tedbirler" başlıklı bir rapor hazırladı. Rapora göre, yasadışı ekonomilerde yüzde 22'lik pay ile en fazla kredi kartı numaraları pazarlanıyor. 0.50-5 dolar vererek bir kredi kartı numarası satın alınabiliyor. Bunu, banka hesapları ve elektronik posta şifreleri takip ediyor. Kimlik bilgileri ise 10-150 dolarlık ücretlerle ele geçirilebiliyor. Bu yasadışı ekonominin ülkelere zararları milyar dolarlar ile ifade ediliyor.
En çok kamuda ifşa ediliyor
Rapora göre, söz konusu bilgiler en fazla kamu hizmetleri ile finans sektörleri üzerinden ifşa ediliyor. Türkiye'de geçen sene buna yönelik ciddi bir olay da yaşandı. 2008 yılında Konut Edindirme Yardımı ödemeleri sırasında 8.5 milyon kişinin T.C. kimlik ve sosyal güvenlik numaraları Resmi Gazete yoluyla internette yayınlandı. Bu numaralar kullanılarak herhangi bir kişinin maaş, son çalıştığı kurum, sağlık bilgileri, doğum yeri, anne ve baba adı, kızlık soyadı, ikamet adresi gibi kişisel verilere ulaşılabiliyor. Raporda, bu durumun siber güvenlik açısından önemli sorunları beraberinde getirebileceği vurgulandı.
Siber güvenlikte iyi değiliz
Rapora göre, Türkiye siber güvenlikte de iyi bir konumda değil. Siber güvenlik konusunda yasal, teknik ve idare açılardan birçok eksiklik bulunuyor. Türkiye'nin siber tehditlerin ve saldırıların önemli kaynaklarından olması, bunlardan gördüğü zararın sürekli artması da mevcut tabloyu kötüleştiriyor.
Taslak olarak birçok kurumla birlikte hazırlanan politika belgesinde, konuya yönelik mevzuat çalışmaları yapılması önerildi. Taslağa göre, ülke kapasitesinin geliştirilmesi, bilgisayar olaylarına müdahale organizasyonu kurulması, bigilendirme ve farkındalık çalışmaları yapılması, kritik bilgi ve altyapıların güvenliğinin artırılması, uluslararası işbirliğine önem verilmesi ve bu konuda ciddi bir strateji hazırlığı yapılması öngörülüyor.
RUSYA'NIN YENİ SİLAHI SİBER SAVAŞ
* Kayıtlara geçen ilk siber savaş Estonya ile Rusya arasında 2007 yılında yaşandı. Kızılordu Anıtı'nın kaldırılmasından sonra e-devlet uygulamalarının öncüsü olan Estonya'da bakanlıklar, haberleşme ve bazı bankaların bilgisayarları çalışamaz hale geldi.
* 2008 yılında Rusya-Gürcistan arasında da siber savaş yaşandı. Rus hacker'lar çatışmaların olduğu dönemde Gürcistan'daki birçok siteyi tahrip etti ve Gürcistan hükümet sitesi de saldırıya uğradı.
* En son olay ise İran'daki haziran ayı seçimleri sırasında görüldü ve bazı bakanlıklar ile haber ajanslarının web siteleri saldırıya uğradı.
SİBER SALDIRIDAN KORUNMA YOLLARI
* İşletim sistemi güncellenmeli.
* Anti-virus programları yüklenmeli.
* Şüpheli içeriğe sahip internet sitelerine girilmemeli.
* Yabancı adreslerden gelen e-postalar açılmamalı.
* Bilgisayarlar kullanılmadığı zaman kapalı konumda tutulmalı.