22 Ekim itibariyle son kullanıcıyla buluşacak Windows 7, bilgisayarınızı güçlendirmeye ihtiyaç duymadan kullanabileceğiniz ilk işletim sistemi. Peki bu özellik PC sektörünü nasıl şekillendirecek?
Orlando’da yapılan Microsoft’s Global Exchange (MGX) kongresinde, Windows 7’nin 2009 yılı sonunda piyasaya çıkacağının duyurulmasının ardından bu yeni sürüm hakkında yapılan yorumların ardı arkası kesilmedi. Kimi Windows 7’yi serinin en iyisi olarak yorumlarken kimi dünyadaki bilgisayar üreticilerini olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Peki Windows 7 nasıl bir işletim sistemi, sektörü ve iş yapış biçimlerini nasıl etkileyecek?
Aşılması oldukça güç bir güvenlik duvarı ve sistem monitörünü barındıran Windows 7, hem 32bit hem de 64bit sistemler için özel olarak piyasaya sürülüyor. 22 Ekim tarihi itibariyle piyasaya çıkacak sistem, Bill Gates’e göre son kullanıcı odaklı hazırlanmış. Bilgisayar yönetimini esnekleştirme, yazılım envanter yönetimi ve herhangi bir arıza durumunda bilgileri kurtarmayı kolaylaştıran araçlarla birlikte sunulan Windows 7, sanal sürücüleri başka programlara ihtiyaç duymadan oluşturabiliyor.
Telefon uyumlu…
Türkiye’nin 3G’yi gündemine yerleştirdiği şu günlerde Windows 7’nin cep telefonlarıyla daha uyumlu olması ve oyun platformlarına İnternet olmadan bağlanabilmesi de heyecan veren unsurlardan. Sistem yeni dosya gezgini uygulamasıyla da son kullanıcının ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlıyor. “ftp” erişiminde dosya açmaya ve sekmeli gezmeye izin veren Windows Explorer 7’ye kısa yollar atamak da mümkün.
PC endüstrisi değişecek mi?
Peki tüm bu özellikler sektörü nasıl etkiler? Frost & Sullivan danışmanlık merkezinin yaptığı bir araştırmaya göre Windows 7, uzun vadede PC endüstrisini değiştirecek özelliklere sahip. PC işletim sistemiyle birlikte gelen donanım yenileme imkânını ortadan kaldıran Windows 7, zayıf sistemlerde bile verimli çalışabiliyor. Bu nedenle son kullanıcı yeni işletim sistemi için bilgisayarının özelliklerini artırmak zorunda kalmıyor. Frost & Sullivan’a göre Microsoft’un bu yeni sürümüyle PC satıcısı oranının azalması ve pazarın dengelerinin değişmesi çıkabilecek muhtemel sonuçlar arasında. Öyle ki Microsoft, Windows 7’nin türevi sistemler üretmeye devam ederse önümüzdeki yıllarda piyasadaki küçük üreticilerin kepenk indirmesi söz konusu.
Frost & Sulliva’ın bu tezini Asya Pasifik Pazar Araştırmaları raporu da destekliyor. Rapora göre Windows 7, eski işletim sistemlerinde daha fazla kaynak artırımına ihtiyaç duymayan ilk PC işletim sistemi olarak değerlendiriliyor.
“Pazarı canlandıracak!”
Tüm bunlara rağmen bu araştırmaların doğruluğu halen bir tartışma konusu. Microsoft tarafı Windows 7’nin pazarı olumsuz yönde etkileyecek bir ürün olmadığı görüşünde. Türkiye geneline de baktığımızda da Windows 7’de bulunan özellikler (Örneğin çoklu dokunmatik özelliği) bilgisayar piyasasını vurmadı, tersine bir harekete sürükledi. Piyasada bu özelliğe cevap verecek bilgisayar üreticisi sayısının az olması üreticilerin bu alana eğilmesine neden oldu. Windows 7 Ürün Müdürü Alper Mestçi de yeni işletim sisteminin bilgisayar pazarını hareketlendireceği görüşünde. Türkiye’de geçen yıl beklentilerin bir miktar gerisinde kalınarak 2.5 milyon civarında PC tüketiciye ulaştırıldığını belirten Mestçi, bu yılın beklentisinin üç milyon PC rakamına erişmek olduğunun altını çiziyor.
320 milyar dolarlık iş hacmi
22 Ekim’de pazara çıkacak olan Windows 7’nin 2010 sonuna kadar kendi çevresinde donanım, yazılım ve hizmet ürünleri sunan 700 bin şirketle yaklaşık 320 milyar dolarlık iş hacmi oluşturacağı hesaplandığını belirten Mestçi, “Windows 7’nin Türkiye’deki 7 bin iş ortağından oluşan ekosistemimizde de ciddi bir heyecan yarattığını görüyoruz. Bu ve benzeri birçok nedenle eğer ekonomide negatif bir gelişme yaşanmaz ise Windows 7 satış hedeflerimizi yakalayacağımız kanısındayız “ dedi.
Dünya’da 2.5 buçuk milyon kişi tarafından Türkiye ise 400 bin kişinin kullandığı işletim sisteminin firmalara yıllık 50 bin dolara yakın tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor.
Windows 7 iş yaşamını nasıl etkileyecek?
Nuri Çankaya \ Windows İş Grubu Yöneticisi
Windows 7, sanallaştırmadan web teknolojilerine kadar her aşamada BT yönetimine destek oluyor. Windows 7’nin gelişmiş kodlarına aşina Windows Server 2008 R2 aynı zamanda web tabanlı uygulamaları, hosting bileşenleri ve gelişen yönetim becerileri sayesinde işletmelerin verimliliğini yükseltirken, maliyetleri azaltıyor ve tasarruf alışkanlığının işletmede yerleşmesini sağlıyor. Sunucu işletim sistemimizin ikinci sürümü Windows Server 2008 R2, yeni gelişmiş özellikleri daha güvenli ve esnek bir sunucu altyapısı için zemin hazırlıyor. Geniş alan bilgisayar ağlarında (WAN) hızlı bant erişimine imkan veren sistemle yöneticiler Windows 7 işletim sistemiyle çalışan bilgisayarlardaki bilgileri daha hızlı yedekleyebiliyor. Uygulama veya donanım bazında şifreleme yapan AppLocker ve BitLocker gibi teknolojiler kurumların BT altyapılarındaki olası güvenlik açıklarını önlüyor. Microsoft Kurumsal Masaüstü Sanallaştırması (MED-V) ile yöneticiler kurumda bulunan Windows sanal PC’lerin yönetimini ve bakımını tek bir noktadan yapabiliyor.