Çin’de başlayan olimpiyat oyunları internet üzerinden yayımlanarak geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Bu kez sporcuların online blog (günlük) tutmasına da izin var.
Çin’de düzenlenen ‘2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’ bilgisayar kullanımının artması, gelişen teknoloji ve internette bant kapasitesinin genişlemesiyle online platformda da ses getirmeye başladı. Olimpiyat Komitesi bu kapsamda, dünyanın farklı coğrafyalarında internetten yayın hakları konusunda kapsamlı anlaşmalar yaptı.
Avrupa bölgesinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa Yayın Birliği ile anlaşılırken, ABD’de yayın hakları NBC tarafından alındı. Çin’de bu alandaki hakların yönetimi CCTV’ye (China Central TV) bırakıldı.
Anlaşma yapılan bu bölgelerin dışındaki 77 ülkeyi kapsayan anlaşmayla da, Youtube geniş bir bölgeye internetten yayını taahhüt altına almış oldu.
Görüntü sızmayacak!
Online anlaşmaların altına imza atan Olimpiyat Komitesi, bu yolla, bilgisayar ve interneti yoğun olarak kullanan gençlerin oyunlara olan ilgisini artırmayı hedefliyor.
ABD’de NBC ve Microsoft birlikte çalışarak bilgisayar ve mobil platformda oyunları tüketicilere ulaştırmak adına önemli uygulamaların altına imza atıyor. Youtube ise oyunları, günlük olarak 3 saatlik dilimler halinde internete taşıyor. 77 ülkede yayın yaparak yaklaşık 200 milyon kişiye ulaşmayı hedefleyen Youtube’un Komite ile yaptığı anlaşma bununla da kalmıyor.
Youtube oyunlar sırasında cep telefonları veya dijital kameralarla çekilen amatör veya profesyonel hiçbir içeriği, video sistemine yükletmeyeceğini de Komite’ye taahhüt etmiş durumda.
Olimpiyatlar için özel bir sayfa hazırlayan site, buraya alacağı reklamları sadece oyunların sponsorlarından alacak. Yapılan anlaşma gereği sitenin bu bölümüne destekçi firmaların dışındaki markalar giremiyor.
Çin’de yayın haklarını alan CCTV ise 180 milyon kişilik hedef kitleyle karşı karşıya. Bunun için ülkedeki önde gelen internet siteleriyle işbirliği yapan CCTV, oyunların televizyonun yanı sıra internetten de yoğun olarak izlenebilmesini hedefliyor.
Yazılı günlüğe yasak yok
Uluslararası Olimpiyat Komitesi bu yılki oyunlarda internet konusunda başka yeniliklerin altına da imza attı. Bir önceki olimpiyatlarda etkinliğe katılan sporcuların internette blog (günlük) tutmalarına engel olan Komite, bu yıl uygulamada değişikliğe gitti.
Komite, web bloglarında sesli ve görsel içeriğin kullanılmasını bu yıl da yasakladı. Ancak oyunlara katılan sporcular kişisel bloglarına yazılı olarak içerik girişi yapabilmesinin önü açıldı.
Youtube listesinde Türkiye yok, ama!
Youtube’un Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile yaptığı anlaşma 77 ülkeyi kapsıyor. Bu ülkelerin çoğunluğu Afrika, Asya ve Ortadoğu bölgelerinde yer alan ülkelerden oluşuyor. Dolayısıyla Türkiye de Youtube’un yayın yapamayacağı ülkeler arasında yer alıyor. Ama Youtube’a Türkiye’de uygulanan yasak, bazı uygulamalarda bu durumu ortadan kaldırıyor.
Bilindiği gibi Türkiye’de konulan yasaktan dolayı yaklaşık 3 aydan bu yana Youtube’a erişim sağlanamıyor. Ama farklı yollarla yasağın önüne geçilebiliyor.
Türkiye’den Youtube’a erişmek isteyen kullanıcılar, internet bağlantı ayarlarını değiştiriyor ya da “Vtunnel.com’” ve benzeri hizmet veren adresleri kullanıyorlar. Bu yolla önce Youtube’a giriliyor ardından da oyunlarla ilgili sayfaya. Böylece her iki engellemenin de önüne Türkiye’de geçilmiş oluyor.
Olimpiyat oyunlarının yayıncılık tarihi 1936’ya dayanıyor
- 1936 Berlin Olimpiyat tarihinde ilk canlı televizyon yayını yapıldı. Kurulan bir istasyon üzerinden küçük bir alanda yayınlar televizyona taşındı.
- 1948 Londra Oyunlardaki bazı kategorilerde ilk kez çok kameralı çekimler yapıldı.
- 1952 Helsinki Televizyon yayınlarına izin verilmedi, sadece radyo üzerinden yayın yapıldı.
- 1956 Melbourne Olimpiyat Komitesi, Avrupalı ve Amerikalı yayıncılardan ilk kez ücret talep etti. Bu istek kabul edilmeyince oyunlar sadece Avustralya’da TV üzerinden yayımlandı.
- 1960 Roma Olimpiyat Komitesi yayınlar karşılığı ilk kez ücret aldı.
- 1964 Tokyo TV yayınları ilk kez uydu üzerinden farklı bölgelere ulaştırıldı.
- 1994 Lillehammer Olimpiyat oyunları ilk kez Afrika bölgesinde yayımlandı.
- 2008 Pekin Avrupa Yayın Birliği ve NBC’nin yanı sıra Youtube.com olimpiyatların resmi olarak online yayın platformu oldu.
sanki eskiden türkiye listelerinde vardı olsaydı dil desteği sunarlardı bu siteden daha iyi sitelerimiz var artık bence ihtiyaç yok zaten kullanıssız bir site