1
Mayıs
2025
Perşembe
BÜROKRASİ-BÜROKRAT

Etik Kurul'dan Akman ilgisi

Başbakanlık Etik Kurulu da, RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkında mal varlığı ve şirketlerde ortak olma gerekçesiyle araştırma, inceleme başlattı.

Akman’ın mal varlığı dosyasının TBMM’den istendiğini açıklayan kurul başkanı Prof. Eryılmaz, önümüzdeki günlerde önemli açıklamalar yapılabileceğini söyledi.

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı ile Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) ardından, Başbakanlık Etik Kurulu da RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkında malvarlığı ve şirketlerde ortak olma gerekçesiyle araştırma, inceleme başlattı. Başbakanlık Etik Kurulu, TBMM Başkanlığı’na bir yazı yazarak, Akman’ın malvarlığı ile ilgili dosyanın kendisine gönderilmesini istedi. Konuyla ilgili olarak Başbakanlık Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, Hürriyet’e şunları dedi:

Harekete geçtik


"Kanunumuza göre, genel müdür eşiti ve üstü kamu görevlileriyle ilgili etik davranışa aykırı durum olması halinde başvuru üzerine veya resen harekete geçebiliyoruz. Basında yer alan haberler üzerine, kendisi hakkında resen inceleme, araştırma başlattık. Yasamız buna imkán veriyor. TBMM Başkanlığı’ndan da, malvarlığını bu amaçla istedik. Mal varlığı konusu var, şirketlere ortaklığı ile ilgili iddialar var. Raportör arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Belge bilgi topluyoruz; şirketlerle ilgili belge ve bilgileri ilgili kurumlardan istedik.

Savunma alınabilir


İşlemler normal sürecinde yürüyor. Bu belge ve bilgileri toplamamız lazım ki, onun üzerine bir kanaate varmamız gerek. İnceleme aşamasından sonra savunması alınacak, gerekirse tabii. Ancak şu anda bu aşamada değiliz. Savunma, işin son aşamasıdır. savunmadan sonra belge ve bilgilere göre karar veriliyor. Kanun üç aylık süre öngörüyor; ama belge ve bilgilerine gelmesi halinde bu süre işliyor. Gecikme olursa süre uzayabilir.

Önemli kararları bekleyin

Bizim bu tür pek çok incelememiz oldu. Bazılarının dosyaları tamamlanmak üzere. Önümüzdeki haftalarda önemli sonuçlar da gündeme gelebilir. Kamuoyunun hassas olduğu noktalarda biz üstümüze düşeni yapıyoruz. Ancak her zaman kamuoyu ile paylaşmıyoruz."

RTÜK görev yapamaz halde

RTÜK üyelerini seçen TBMM’nin başkanı Köksal Toptan, kurumla ilgili rahatsızlığını bir kez daha dile getirerek, "RTÜK oluşan baskı altında artık görevini de yapamıyor" dedi.

RTÜK Başkanı Zahid Akman’la ilgili Deniz Feneri e.V. iddialarının ortaya çıkması sonrası "Görevinden istifa etmesi gerek" imasında bulunan Toptan, dün de Etik Kurul’un harekete geçmesi ardından Hürriyet’e şunları söyledi:

Başlangıçtaki görüşteyim

"RTÜK artık bu baskılar altında görevini de yapamıyor. Örneğin dijital kanallarda sigara yasağına uyulmuyor. RTÜK bunları görmezlikten geliyor, takip etmiyor. Kuruma bir moral vermek lazım. Bu nasıl olur bilemiyorum; ama RTÜK başkanı göreve devam edecekse, ona göre bir politika izlemeli. Kurumun mutlaka derlenip toparlanması lazım. Göreve devam eder veya etmez; ama ben, konuyla ilgili görüşlerimde hala başlangıçtaki nokta duruyorum."

Avrupalı holdingzedeler toplu dava açacaklar


Avrupa ülkelerinde yüksek kár payı vaadiyle kandırılan holdingzedeler Viyana’da biraraya geldiler.

Almanya’dan gelen avukatlar Ümit Akça ve Özkan Arıkan ile Avusturya’da avukatlık yapan Salih Sunar, ’Yeşil Sermaye’ diye adlandırılan holdinglerin mağdur ettiği vatandaşları bir toplantıyla bilgilendirdiler. Son toplantıyla, Avusturya’da Tirol ve Vorarlberg eyaletleriyle başkent Viyana’da toplam 4 kez toplanan holdingzedeler toplu dava açma kararı aldılar.

Yaklaşık 100 holdingzedenin katıldığı toplantıda konuşan avukat Ümit Akça, "Avrupa’da 500 bin kişiyi yüksek kárpayı vaadiyle dolandırdılar. Dolaylı olarak 2 milyon holding mağduru var. 20 milyar euro civarında bir para söz konusu; bunu yanlarına bırakmamaya kararlıyız" dedi. Bazı firmaların mal varlığı olduğunun altını çizen Akça, "Hakimler harekete geçebilmek için davacı bekliyorlar. Eğer Avusturya mahkemelerinde dava açmazsak hakim kimi yargılayacak?" diye sordu.

Zamanaşımı yaklaşıyor birleşin, hak arayın

Dava açmak için zaman aşımının yaklaştığına dikkat çeken Akça, "2 - 3 ay sonra zaman aşımına uğrayacaksınız ve tüm haklarınızı yitireceksiniz" uyarısında bulundu. Avusturyalı yetkililerin muhatap bulmak istediğini de sözlerine ekleyen Akça, "Ne kadar çok davacı olursa mahkeme masraflarımız da o oranda azalacak. Bu sebeple birleşerek dava açmak menfaatimize olacak. Biz tüm başvuran mağdurlara kendi konumları hakkında tek tek bilgi veriyoruz" diye konuştu. Akça, bir soru üzerine "Vefat eden mağdurların hakları varislerince takip edilebilir" dedi.

İsviçre’de savcılık 12 bin sayfalık rapor hazırladı


Konuyu Avrupa Parlamentosu’na götürmekte kararlı olduklarını da belirten Akça, Almanya’da ilk defa bir Federal Milletvekilinin, Dr. Lale Akgün’ün hak arayışlarına destek sözü verdiğini, Almanya ve konuyla igili ilgili savcılıkça 12 bin sayfa rapor hazırlanan İsviçre’nin de kendilerini desteklediğini belirtti. Holdingzedelerin hak arayışında, Avrupa’da faal bazı Türk sivil toplum örgütlerinin duyarsızlığından da yakınan Akça, "Ölüm tehditleri almama rağmen ben ve arkadaşlarım bu konuyu sonuna kadar götürmeye kararlıyız" açıklamasında bulundu. Toplantı sonunda dava açma yetkisi ve bilgilendirilmek isteyen holdingzedeler avukatlara isim ve adreslerini bildirdiler. Avukatlar dava açılana kadar hiç bir holdingzededen para talep edilmeyeceğini ancak dava açıldıktan sonra masrafların paylaştırılacağını söylediler.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 09:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?