İstanbul’da Sosyal Bilimler Lisesi’ne gittim. Öğrenciler ve öğretmenlerle birlikte oldum. Bu lise “Bir devlet okulu. Sosyal bilimler eğitimi vermek amacıyla 2003’te kurulmaya başlayan liselerin ilki”. Avrupa Birliği ile imzalanarak yürürlüğe giren anlaşmalar çerçevesinde bu liseler “sosyal bilimler ve edebiyat alanında üstün nitelikli gençleri yetiştirmek” amacıyla kuruluyor. Eğitim programları öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yöneltmek. Türk sanat ve kültür birikimlerini anlayabilecek, yorumlayabilecek, yeni bilgiler ve projeler üretebilecek gençler yetiştirmek.
- Okula sınavla her yıl 96 öğrenci alınıyor.
- Sınıflarda en fazla 24 öğrenci var.
- Okul 5 yıl süreli. İlk yıl öğrencilere yabancı dil olarak İngilizce ve onun yanında yardımcı dil olarak Fransızca ve Almanca öğretiliyor.
- Osmanlı tarihini ve edebiyatını okuyup izleyebilmesi için her öğrenci Osmanlı Türkçesi (Osmanlı dilinde kitap yazısı) öğrenmek zorunda.
Öğrenciler iyi yetişiyor
- Okul, IB (uluslararası bakalorya) veren tek devlet okulu. Son 2 sınıftaki öğrenciler isterse matematik, fen dersini İngilizce izleyerek, Batı üniversitelerine sınavsız giriş hakkı veren bakalorya diploması alabiliyorlar. Bakalorya sınıfları 8 -15 kişilik. Bu yıl bu sınıflarda 47 öğrenci var.
- Okul, Türkiye’nin eşit ağırlıklı puana göre en başarılı 20 okulu arasında 7’nci sırada.
- Son 2 yıldır okuldan mezun olan öğrenciler üniversite sınavında yüzde 100 başarılı olmuş. 100 öğrencinin 95’i istediği üniversite veya fakülteye kabul edilmiş. İlk iki yılın mezunlarının yarısı hukuk fakültelerine diğerleri edebiyat fakülteleri ile Mülkiye’ye devam ediyormuş.
- Okulu ve öğrencileri desteklemek için kurulan derneğin başkanı Hasan Kondu, “İstanbul’daki okul örnek oldu.Benzerleri kuruluyor. Şimdilerde sayıları 16’ya ulaşıyor. İlköğretimi tamamlayan öğrencilerin yetenek sıralamasında en tepede yer alan yüzde 1.5’i bu okullarda eğitim görüyor.Bu gençler ileride edebiyat, sosyal bilimler ve siyaset alanında Türkiye’nin insan alt yapısını oluşturacak” diyor.
İstanbul’daki okula “Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi” adı verilmiş. Müdür Abdi Erdoğan, yardımcısı Fatma Fusun Kıroğlu ve Barış Özgür okulu gezdirdi. 1100 kişilik spor, 800 kişilik konferans, tiyatro ve konser salonu var. Müstakil banyolu ve WC’li 72 odalı, 240 yataklı pansiyon binası iki bölümlü. Kız ve erkek öğrenciler ayrı bölümlerde kalıyor. Değişik şehirlerden gelen öğrencilerden aile gelirleri yeterli olmayanlar yurda ve yemeğe para ödemiyor. Başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrenciler burs imkânından yararlanıyor. Okulda tam gün eğitim var.
Eğitim geleceğimizi belirleyecek
Gelelim öğretmen ve öğrencilere. Okulun belli sınavlardan sonra seçilen 40 öğretmeni var. Öğretmenler sadece sınıfta ders vermiyor. Öğrencilerin sosyal olayları izlemeleri, araştırma yapmaları,ülkede olan bitenden haberdar olmaları için sınıf dışı programları uyguluyor.
Kızlar, erkekler, yüzleri gülen, gözleri parlayan, yaşlarına göre konulara ilgili, olan bitenler hakkında bilgili, sosyal gelişmeleri, edebiyatı, siyaseti izleyen gençler. Okulda İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız’ı tanıdım. Ankara’da Talim terbiye Kurulu’nda görevli olduğu dönemde sosyal bilimler liselerinin kuruluşuna destek verenlerdenmiş. Genç, iyi yetişmiş bir öğretmen.
Eğitim olmadan ne bilim olur, ne ülke bir adım ileri gider. Farklı ve üstü eğitim vermeyi hedef alan bu tür okulların sayısı artsın. Öğretim kaliteleri bozulmasın. Giderek iyileşsin.