ÖSS sıralamasında derece yapan adaylar vakıf üniversitelerini öğrenci kapma yarışına soktu. 988 parlak öğrenci, sunulan cazip teklifleri kabul ederek vakıf üniversiteli oldu...
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Bu yıl sınava giren yaklaşık 1,5 milyon öğrenciden yaklaşık yüzde 92’si, tercih yapma hakkı kazanırken sınava başvuran öğrenci sayısı, geçen yıla göre 195 bin, sınava giren sayısı da 180 bin azaldı. Yerleştirme sonuçlarına göre devlet üniversitelerinin dört yıllık ve üstü lisans programlarına 253 bin 184, vakıf üniversitelerinin lisans programlarına ise 31 bin 411 aday yerleştirildi. Ancak yerleştirme döneminde gözler yine sınavı derece yaparak bitiren öğrencilerin üzerindeydi.
Tercih döneminde yarış içinde olan yalnızca sınavda başarı elde eden öğrenciler değil, sayısı 45’i bulan vakıf üniversiteleri oldu. Sınavda ilk iki bine girecek başarıyı yakalayan öğrenciler yine bizzat üniversite rektörlerinin imzasını taşıyan teklif mektupları, tanıtım broşürleri, özel tanışma daveti ve ziyaret tekliflerine maruz kaldı. Gönderilen bu mektuplar arasında en ilginci Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz imzalı. Yılmaz, ÖSS sıralamasında ilk 100’e giren öğrencilere gönderdiği mektupta, kendi üniversitelerine kayıt yaptırmaları halinde 50 bin TL ödül ve Amerika’da bir yıl ücretsiz okuma olanağı verileceği vaadinde bulunuyor. Yılmaz’ın bu teklifine, ilk 100’den “evet” diyen öğrenci sayısı ise üç oldu.
2009 ÖSS sonuçlarına göre başarı sıralamasında ilk iki binde yer alan öğrencilerin en fazla Bilkent, Fatih ve Bahçeşehir Üniversitesi’ni tercih ettiği görülüyor. ÖSS’de derece yaparak yerleştirme yapmaya hak kazanan adayları “öğrencisi” yapmak için sıkı yarış içine giren vakıf üniversitelerinin kesenin ağzını açtığı görülüyor. Sınavda dereceye girenlere burs, yemek ve barınma gibi imkanlar sunan vakıf üniversiteleri, derece yapan öğrencilere aylık maddi desteğin yanı sıra bazı yan haklar da sundu. Yurtdışında ücretsiz dil eğitimi, diz üstü bilgisayar gibi olanakları, her öğrencisine kaza sigortası gibi yan ödüller takip ediyor.
Bu yıl iki bin başarılı öğrencinin 988’i vakıf üniversitelerinden gelen tekliflere “evet” dedi. Sınavda en başarılı olan ilk iki bin kişinin en çok tercih ettiği ilk üç vakıf üniversitesi ise 279 öğrenciyle Bilkent, 110 öğrenciyle Fatih ve 107 öğrenciyle Bahçeşehir Üniversitesi olarak sıralandı.
Her şey dahil eğitim
Geçen yıl ilk iki binden 296 adayı bünyesine katan Bilkent Üniversitesi bu yıl 279 adayı ikna etmeyi başardı. Ankara’da bulunan üniversitede kayıtlı öğrencilerin dörtte biri burslu okurken, bu öğrencilerin eğitim ve yurt masrafları -not ortalaması ve sınıf geçme gibi kıstaslara bağlı olmaksızın- aralıksız karşılanıyor. Ayrıca öğrencilere aylık 300 TL’lik ödeme yapılıyor. Bilkent Üniversitesi’nde yıllık eğitim ücreti ise bütün bölüm ve programlar için 16 bin 900 TL olarak belirlenmiş.
İstanbul’da bulunan Fatih Üniversitesi ise öğrenci kapma yarışında sıçrama yapan üniversitelerden biri. Geçen yıl ilk iki binden 41 öğrenciye ‘evet’ dedirten üniversite bu yıl rakamı 110’a çıkardı. Üniversite, ilk 100’e girenlere aylık bin TL, ilk 500’e girenlere 750 TL ilk bine girenlere 500 TL ve ilk 3 binde yer alanlara ise 250 TL’lik özel burs veriyor. Ayrıca ilk binde yer alan öğrencilerden yurt ücreti alınmıyor. Üniversitenin yıllık eğitim ücreti 11 bin ila 17 bin arasında değişiyor.
ÖSS’de başarı elde edenleri bünyesine katma ve ödüllendirme konusunda Bahçeşehir Üniversitesi diğer vakıf üniversitelerinden ayrılıyor. Bu yıl ilk iki binden 103 adayı öğrencisi yaparak en fazla tercih edilen üçüncü vakıf üniversitesi olan Bahçeşehir’de başarılı öğrenciler, ücretsiz eğitimin yanı sıra öğrenim süreleri boyunca yılda dokuz ay süreyle, aylık bin 500 TL katkıyla ödüllendiriliyor. Ayrıca bu öğrencilere eğitim ve barınma masrafları yine üniversite tarafından karşılanmak üzere Amerika’da bir yıl hazırlık sınıfı okuma hakkı tanınıyor. Ayrıca ilk iki binde yer alıp mühendislik programına yerleşenler (hazırlık sınıfını Türkiye’de okumak şartıyla) Amerika’da yüksek lisans yapmak için 20 bin dolarlık burs alabiliyor. Yine ilk iki bine giren mimarlık öğrencileri Floransa, Viyana ve Japonya’da yer alan yaz okullarına yol, konaklama ve eğitim ücreti ödemeden katılabiliyor. Üniversitenin yıllık eğitim ücreti 21 bin TL.
İşte diğer vakıf üniversiteleri ve öğrencilere sundukları cazip teklifler:
Kadir Has Üniversitesi: ÖSS sıralamasında ilk 100’e giren öğrencilere 50 bin TL’lik ödeme. Ayrıca üniversite ilk bine giren öğrencilere aylık bin TL, ilk 2 bine 500 TL, ilk 3 bine 400 TL ve ilk 5 bine 250 TL burs veriyor. İlk 2 binden aldığı öğrenci sayısı ise 30.
Yeditepe Üniversitesi: İlk 100’e girenlere sekiz ay süreyle ayda 600 TL, ilk 500’e 400 TL, ilk bine 300 TL ve ilk 2 bine 200 TL ödeniyor. ÖSS’de ilk iki bine giren öğrencilerden 90’ı Yeditepe Üniversitesi’nde okuyacak.
Koç Üniversitesi: ÖS’'de ilk 100'e girenlere ücretsiz öğrenimin yanı sıra dokuz ay boyunca ayda 400 TL burs, iki kişilik odalarda ücretsiz barınma, ders kitabı giderleri, bir seferlik bin 500 TL’lik başarı ödülü veriliyor. İlk bine girenlere ayda 350 TL burs veren üniversiteyi, ilk iki binden tercih eden öğrenci sayısı 96.
Sabancı Üniversitesi: “Üstün Başarı Bursu” kontenjanından yerleştirilen öğrencilere dokuz ay süre ile ayda 500 TL, sanat ve sosyal bilimler programları için 400 TL, onur bursu kontenjanından yerleştirilenlere ise 300 TL ödeme yapılıyor. İlk iki binden 58 öğrencinin tercih ettiği üniversite bu yıl tüm kontenjanını doldurdu.
Okan Üniversitesi: İlk iki binden 14 öğrencinin kayıt yaptırdığı üniversitede her öğrenciye kaza sigortası yapılıyor. İlk yüze girenlere ayda 500 TL, ilk bine girenlere ise 300 TL burs ödeniyor.
Vakıf Üniversiteleri ilk 2 binden kaç öğrenci aldı?
Bilkent Üniversitesi 279
Fatih Üniversitesi 110
Bahçeşehir Üniversitesi 107
Koç Üniversitesi 96
Yeditepe Üniversitesi 90
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 74
İstanbul Bilgi Üniversitesi 72
Sabancı Üniversitesi 58
Kadir Has Üniversitesi 30
Okan Üniversitesi 14