14
Nisan
2025
Pazertesi
EĞİTİM

100 TRİLYONLUK BÜTÇEYLE KAMPUS OKULLAR AÇILACAK

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ndan sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’yla da (İMKB) işbirliği yapıyor. 100 trilyonluk proje kapsamında belli bölgelerde kampus tarzı okullar açılacak. Laboratuvar, kütüphane, spor alanları, konferans ve sergi salonları tek bir çatı altında toplanacak. Bu alanlar öğrencilerin ortak kullanımına açık olacak.

Eğitim Programı etkinliğinde biraraya gelen İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, ortak yapılan projeleri açıkladı.

 

İlk aşamada, ilk ve ortaöğretim öğrencilerine kültür bilinci kazandırılacak. İşbirliği kapsamında kırsal kesimde yaşayan öğrenciler eğitilecek. İstanbul’un 39 ilçesinde bulunan sayıları 2.500’ün üzerindeki okul ile ortak çalışmalar yapılacak. 2,5 milyon öğrenci faaliyetlere dahil edilecek. Konferans ve eğitimler düzenlenecek. Görsel sanatlar, müzik, tiyatro, Türkçe ve tarih konularında sınıf öğretmenleri kapasite gelişim seminerlerine alınacak. Aynı konularda öğrencilerle birebir temasa geçilecek. Yapılan etkinliklerde aktif görev almaları sağlanacak.

 

Projeler sadece dezavantajlı öğrencileri kapsamıyor. İstanbul’da yaşayıp denizi görmeyen çocuğun yanı sıra, merkezi yerlerde oturup kırsal kesimi bilmeyen öğrenci de buraları tanıyacak. Etkinlikler farklı kültürlerin kaynaşmasını sağlayacak. Sivil toplum kuruluşları (STK), üniversiteler, ilçe belediyeleri, okul müdürleri, öğretmen ve okul aile birlikleriyle ortak çalışmalar yapılacak.

 

Kültür-sanat etkinlikleri müfredata girecek

 

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla hız kazanan projeler kapsamında kültür gezileri düzenlenecek. İlçe, okul ve öğrenciler arasındaki kültürel farklılıkların eşitlenmesi amaçlanıyor. Sadece öğrenci değil, öğretmenlerin de hizmetiçi eğitimi önem kazanacak. Projeleri daha geniş kitlelere yaymak için ödüllendirme sistemi uygulanacak.

 

Hedefine ulaşan çalışmaları yürüten okul müdürleri, öğretmenler, ilçe belediyeleri ve STK’lar ödüllendirilecek. Müfredatta yapılacak değişikliklerle kültür ve sanat programlarına ağırlık verilecek. Sınıfta alınan eğitim, yapılacak kültür gezileriyle pekiştirilecek.

 

Eğitim daha zevkli hale gelecek

 

Dr. Muammer Yıldız ( İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü): Müfredat değişikliği yaparken kültür ve sanat programlarına önem veriyoruz. Bu eğitimleri sınıf ortamında, dört duvar arasında değil, sosyal etkinlikler kapsamında hayata geçireceğiz. Öğrencilere müze, gazete, tarihi yerler ve huzurevi gibi yaşamın içinde olan mekanları gezdireceğiz. Bunu eğitimin bir parçası haline getirmek gerekiyor. Kapalı kapılar arkasında yapılan eğitim etkili değil. Öğrenci merkezli projeler geliştirmek önemli. Müfredatı bu şekilde uygularsak daha zevkli hale gelecek. Öğretmenlerin hizmetiçi eğitime de önem veriyoruz. Onları desteklemeye yönelik çalışmalarımız var.

 

2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’yla yaptığımız çalışma bir başlangıç. Bu birliktelik projelerin daha belirgin olmasını sağladı. Kısa zamanda, daha geniş kitlelere ulaşacağız. Öğretmen, öğrenci hatta velilerin kullanabileceği eğitim merkezleri oluşturmayı hedefliyoruz. Teknolojiyi aktif olarak kullanacağımız, toplantı, konferans, öğretmen eğitimi ve veli toplantılarını yapacağımız merkezler açacağız.

 

IMKB ile işbirliği yapıyoruz

 

Menkul Kıymetler Borsası’yla (IMKB) imzaladığımız 100 trilyonluk bir protokol var. İstanbul’un fiziki altyapısı ve kalabalık nüfusu nedeniyle yeni okul yapacak alan bulmakta zorlanıyoruz. Bunun için belli bölgelere kampus tarzı okullar inşaa edeceğiz. Laboratuvar, kütüphane, spor alanları, konferans ve sergi salonları tek bir çatı altında toplanacak. Bu alanlar öğrencilerin ortak kullanımına açık olacak. Nüfusun yoğun olduğu ve göç alacak bölgeleri düşünüyoruz.

Şeyda İpek Baykal - Hürriyet İK
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2009 Pazar 17:23:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?