23
Mayıs
2025
Cuma
EĞİTİM

100 yatak için 94 öğretim üyesi

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Aktan ‘Marmara Üniversitesi’nde bir çocuk endokrinoloji uzmanı, İstanbul Tıp’ta bir göğüs cerrahı var, onları istiyorlar’ dedi. 100 yataklı hastanesi bulunan Kafkas Üniversitesi’ne 94 öğretim üyesi istendiği de belirtildi

YÖK’ün, yeterli öğretim üyesi olmadığı için sıkıntı yaşayan 13 tıp fakültesinin ihtiyacının 26 üniversiteden doçent ve profesörlerle karşılanmasını amaçlayan rotasyon (yer değiştirme) uygulamasına tepkiler büyüyor. 13 tıp fakültesinin 12’sinden son 6 ayda 135 doçent ve profesörün ayrıldığını söyleyen İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, “Bu öğretim üyeleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerine şef ve şef yardımcısı olarak atanmışlar” dedi.

‘Mümkünse rıza alınsın’
Onlarca cerrah istenen bir fakültenin ne hastanesi ne de ameliyathanesi olduğu vurgulanırken, Kars Kafkas Üniversitesi için 3 plastik cerrah istendiğine de dikkat çekildi.
YÖK Yürütme Kurulu’nun 26 Şubat tarihli kararına göre, 26 üniversiteden 250’den fazla öğretim üyesi isteniyor.
YÖK Başkanvekili Prof. İzzet Özgenç imzasıyla 4 Mart’ta tıp fakültesi olan tüm üniversite rektörlüklerine gönderilen yazıda, öğretim üyelerinin görevlendirilmeleri halinde, bu kişilerin bulundukları anabilim veya bilim dallarıyla ilgili kadro taleplerinin YÖK tarafından değerlendirmeye alınacağı belirtilerek, şöyle denildi:
“Görevlendirmelerde, öğretim üyelerinin mümkün olduğunca rızalarının alınmasının sağlanması, kamu hizmetlerindeki verimlilik bakımından büyük bir önem taşımaktadır. Tıp fakülteleri ile ilgili olarak başlatılan bu uygulamaya, diğer fakülteler bakımından da devam edilecektir.”

Hekim örgütlerinin “rotasyon değil, mecburi hizmet” dediği karara tepki gösteren İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, 12 tıp fakültesinden 6 ayda 135 doçent ve profesör ayrıldığını belirterek, “Bu öğretim üyeleri nereye gitmişler? Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerine şef ve şef yardımcısı olarak atanmışlar. Öğretim üyesi ihtiyacı olan üniversiteleri boşaltan Sağlık Bakanlığı’dır” dedi.

‘Bakanlık boşalttı’
İstanbul’da, İstanbul Üniversitesi’nden 48 (Cerrahpaşa ve İstanbul tıp fakülteleri), Marmara Üniversitesi’nden ise 8 olmak üzere toplam 57 öğretim üyesinin istendiğini anlatan Aktan, şunları söyledi:
“Marmara Üniversitesi’nde sadece bir çocuk endokrinoloji uzmanı var, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne isteniyor. Yine İstanbul Tıp Fakültesi’nde bir tane göğüs cerrahı var. O da Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne isteniyor. Kafkas Üniversitesi‘ne ise 3 plastik cerrah isteniyor. Orada plastik cerrah ne yapacak? Onlarca cerrah istenen fakültenin ne hastanesi ne de ameliyathanesi var.”
Kararın seçim öncesi alınmasına dikkat çeken Aktan, “Tıpkı bazı illerde seçim için beyaz eşya promosyonu nasıl yapıldıysa bu karar da doktor promosyonudur. ‘Bakın Doğu’ya doktor gönderiyoruz’ denilmektedir” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 16:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?