15
Mayıs
2025
Perşembe
EĞİTİM

233 metre yükseklikte ders

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çeçen teorik bilgi ile yetişen inşaat mühendisi öğrencilerinin pratikte başarısız olduklarını söyleyerek, Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programını başlattıklarını söyledi. Prof. Dr. Haluk Çeçen yerinde öğrenmenin önemli olduğunu belirterek 50 yüksek lisans öğrencisine Kiler Holding’e ait Saphire Kulesi’ni gezdirdi.

Yaklaşık 260 metrelik kulenin 233’üncü metresinde öğrencilerine ders veren Prof. Dr. Haluk Çeçen " Amacımız inşaat sektöründe proje geliştirme, planlanma, uygulama, denetleme, değerlendirme konularında deneyimli mühendisler yetiştirmek. İnşaat sektörünün önde gelen firmaları ile anlaşmalar yaptık. Amacımız sahaya inerek öğrencilerin daha iyi öğrenmesini sağlamak" dedi.

Türkiye’de inşaat proje yöneticisi adaylarını yetiştirmek için Yapı işletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programını kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Haluk Çeçen "Devam eden inşaat projelerinde yapı işletmesi uygulamaları" dersinde öğrencileriyle Saphire Kulesi’ni gezerek ders işledi. Yaklaşık üç saat süren derste Saphire Kulesi Şantiye Şefi ve Proje Müdürü Boray Acar’da öğrencilere inşaat ile ilgili bilgi verdi. Öğrencilerin sorularını cevaplayan Boray Acar, Saphire Kulesi’nin projesini, yapım aşamasındaki yaşanılanları ve kullanılan malzemeleri en ince ayrıntısına kadar anlattı.

Öğrenciler ile birlikte kulenin 233’üncü metre yüksekliğine çıkan Prof. Dr. Haluk Çeçen ve Boray Acar burada da ders işleyerek İstanbul manzarasını izledi. Pratikte öğrencilerin başarılı olması gerektiğini belirten Çeçen, öğrencilerine İstanbul’daki önemli yapıları gezdirdiklerini söyledi. İstanbul’daki sıra dışı yapıların mühendislerinden de destek aldıklarını belirten Çeçen, "Deneyimli mühendislerimiz öğrencilerimize yarattıkları yapıları gezdirerek bilgi veriyorlar. Sunum hazırlıyorlar. Böylelikle öğrencilerin yerinde görmelerini sağlıyoruz" dedi. Bu yıl devreye soktukları bu programın öğrenciler ve mezun olanlar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Prof. Dr. Haluk Çeçen ara dönemde de öğrenci alacaklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "14 derslik bu program iki dönemden oluşuyor. 10 bin YTL karşılığında öğrenciler tez hazırlamadan dönem ödevleri ile sıra dışı bir eğitim alıyor. İstanbul’daki inşaat halindeki yapılar gezilerek, inşaatın nasıl geliştirildiği, nelere dikkat edildiği, teknik özellikleri gibi konularda sorumlu mühendisler tarafından eğitim veriliyor. Bugün de Safir Kulesi’ne gelerek yerinde incelemelerde bulunduk. Bu nedenle iş dünyası ile anlaşmalar yaptık.

Anlaştığımız firmalar programa kabul edilen öğrenciler arasından seçtiklerini yetiştirecek. Böylelikle öğrenciler hem öğrenecek hem çalışarak masraflarını karşılayabilecek. Programa ara dönemde katılmak isteyenler üniversitemizin internet sitesinden bilgi alabilirler."

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 08:06:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?