Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Cambridge'ten uyarı
Cambridge Üniversitesi hazırladığı raporda, çocukların 6 yaşından önce eğitimlerine başlanılmamasını ve seviye belirleme sınavlarının kaldırılmasını tavsiye etti.
İngiltere ve dünyanın en saygın eğitim kurumlarından biri olan Cambridge Üniversitesi'ne bağlı 14 profesör tarafından 40 yıllık okul kayıtları incelenerek yapılan, ülke tarihinin en büyük okul araştırması, İngiliz eğitimini sarstı. Eğitim yaşı ile ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırma olan Cambridge İlköğretim Raporu'nda (Cambridge Primary Review), çocukların 5 yaşında zorunlu eğitime başlamalarının hata olduğu belirtildi. İşte 608 sayfalık raporun önemli bölümleri:
- Öğrencilerin 5 yaşında zorunlu eğitime başlamaları yarar sağlamıyor hatta bazı durumlarda zararlı bile oluyor. Temel eğitim 6 yaşından sonra başlamalı. (İngiliz eğitim sisteminde, çocuklar 5 yaşından itibaren, yavaş yavaş matematik ve dil dersleri almaya başlıyor.)
- Dört ya da dört buçuk yaşındaki çocuklar, henüz öğrenmeye yeni başlıyor. Bu yaşta onlara verilecek bir rekabet veya öğrenme ortamı, gelecekte daha büyük problemlere neden olabiliyor. 6 yaşına kadar çocuklar, oynayarak öğrenmeli.
- Okul bitirme sınavları olan SAT'ler (Türkiye'deki SBS benzeri seviye sınavları) kaldırılmalı. Bunun yerine, öğretmenlerin değerlendirmeleri esas alınmalı.
- Resim, tarih, müzik ve dil eğitimi derslerinin kapsamı geliştirilmeli. Bu alandaki öğretmenlerin yetenekleri tekrar gözden geçirilmeli...
Türk eğitimciler de 'yaş'ta kararsız
Doç. Dr. Ayten Erdoğan (Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi uzmanı):
"Erken başlayan eğitim çocuğun beyin hücrelerinin gelişimini hızlandırır. 0-5 yaş arası beyin gelişimi yüzde 90 tamamlanır. El-göz koordinasyonu, ince motor fonksiyonlarının gelişimine erken eğitimin katkısı çoktur. AB'de 3 yaşında kreş mecburiyeti var. Çocuk 3 yaşında başladığı kreşte sosyal ve eğitici faaliyetlerle uyaran alıyor. Böylece beyin daha sağlıklı gelişiyor."
Sevil Gümüş (Pedagog):
"Çocukların 3 yaşından itibaren kendi yaşıtlarıyla sosyal bir çevre geliştirmeleri ve oyun ağırlıklı bir program içinde olmaları gayet uygun. Fakat harfleri ve okuma, yazmayı öğretmeye çalışmak yani akademik ağırlıklı bir eğitim çocukta baskı yaratır. Bu baskı çocuğun okuldan soğumasına neden olabilir. İngiltere'de bunu gözleme fırsatı buldum. Altı yaşından önce çocuklara okuma, yazma öğretmek sağlıklı değil."
Eğitime başlama yaşı 6 ülkede 5...
5: İngiltere, İskoçya, Galler, K. İrlanda, Malta ve Hollanda
6: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Norveç, Polonya, İspanya, İsveç
7: Estonya, Finlandiya, Litvanya, Letonya
dipNOT
Cambridge Üniversitesi'ne bağlı 14 profesör, 66 araştırma görevlisi ve 20 kişilik danışma kurulu tarafından hazırlanan raporda 28 okul araştırması, 1052 makale ve 250 focus grubu incelendi.