17
Mayıs
2025
Cumartesi
EĞİTİM

Bodrum’da deniz fakültesi


Hüseyin Şimşek, asıl işi müteahhitlik olmasına rağmen, 23 yıl önce eğitimci eşi Melek Şimşek’in yönlendirmesiyle, İstanbul Maltepe’de bir anaokulu açarak eğitim dünyasına adım attı. İlkokul, lise, üniversite derken eğitim hizmetlerini büyüttü. Maltepe’de bin dönüm üzerinde kurulu Marmara Eğitim Kurumları’nın sahibi Şimşek, Bodrum’da Marmara Koleji’nin yanısıra denizci yetiştiren bir fakülte kurmak istiyor.

Sadece eğitimci değil aynı zamanda bir idealist Hüseyin Şimşek. İdeolojilerin yerle bir edildiği son çeyrek yüzyılda, ideolojilerin tekrar yerine konması gerektiğini söylüyor ve Türkiye’nin 1950’lerden sonra öğretmen yetiştiremediğinden yakınıyor. "Cumhuriyet, öğretmenini yetiştirmek zorunda" derken bu hassasiyeti en çok YÖK’ün göstermesi gerektiğini ama onun da üzerine düşeni yapmadığını söylüyor. Ezber bozan çıkışları var; "İngiltere aristokratını yetiştiriyor, bizim de bunu yapmamız gerekiyor. Köy Enstitüsü modelini geliştirmek yerine kapattılar. Halbuki Türkiye’nin temel eğitime ihtiyacı var."

1985 yılında eğitimci eşinin yönlendirmesiyle Maltepe’de anaokulu açan Şimşek, şimdi İstanbul Maltepe’de 1.000 dönüm açık alan ve depreme yüzde yüz dayanıklı 300 dönüm kapalı alanıyla "Anaokulundan hayata" sloganıyla anaokulundan üniversiteye kadar eğitimin tamamlanabildiği bir eğitim köyünün sahibi. Bu köyde ayrıca beş yıldızlı MARMA Kongre Oteli ve 10 bin kişilik amfitiyatro da yer alıyor. Bodrum’daki Marmara Koleji’nin de sahibi olan Şimşek’in şu andaki hedefi Bodrum’da denizci yetiştiren bir fakülte kurmak.

Mimarlık okuyup, işletme doktorası yapan Şimşek’in aklında hep bir üniversite kurma hayali varmış. "Büyük düşünürüm, büyük düşünmek bana haz verir. Çok hayal kurarım, hayali olmayanlardan başarı bekleyemezsiniz" diyor. Maltepe Üniversitesi’nde mühendislikten güzel sanatlara kadar 9 fakülte, 2 enstitü ve 1 meslek yüksekokulunun yanısıra, Maltepe Tıp Fakültesi ve iki hastane de var.


Bakalorya ile dünyadaki üniversitelere kayıt
Şimşek, Marmara Koleji’ne yetkinlik belgesi alabilmek için, iki yıldır Uluslararası Bakalorya Organizasyonu (IBO) yetkilileri tarafından fizibilite çalışmaları yaptırıyordu. Geçtiğimiz Şubat ayında, bir aylık bir teftişten sonra IBO yetkilileri, 23 Nisan 2008 tarihinde yetkilendirme belgesini verdi. Marmara Koleji, IB-Diploma programını Eylül 2008 tarihinden itibaren uygulamaya başlayacak. IB-Diploma programı, Uluslararası Bakalorya Organizasyonunun diploma programı. Liselerin 11. ve 12. sınıflarında uygulanan, müfredat ve uygulama olarak Milli Eğitim müfredatımızla uyumlu, Milli Eğitim müfredatımızla birlikte yürütülen bir program. Öğrencilere, sağlam yargılara varabilen, akıllıca seçimler yapabilen, farklı kültürlere saygılı, sorumluluk sahibi dünya vatandaşları olmalarını sağlayacak değerleri kazandırmak ve onlara bunun için gereken fırsatları sunmak amacı güdüyor. Programı başarıyla bitiren öğrenci, Milli Eğitim diploması ile birlikte IB DP Diploması alıyor ve 74 ülkedeki 2.399 saygın üniversite bu diplomaya sahip olan öğrenciyi sınavsız kabul ediyor. Hüseyin Şimşek bunun için "Sadece ulusal değil, uluslararası başarılara da imza atabilecek donanıma sahip gençler yetiştirmektir" diyor.


Marmara Eğitim Köyü’nde neler var 

Marmara Anaokulu

Marmara İlköğretim Okulu

Marmara Koleji

Marmara Fen Lisesi

Marmara Radyo TV Gazetecilik Anadolu Meslek Lisesi

Eğitim Fakültesi

Mimarlık Fakültesi

Fen-Edebiyat Fakültesi

Mühendislik Fakültesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Tıp Fakültesi

Hukuk Fakültesi

İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi

İletişim Fakültesi


Yüzde yüz okur yazar Türkiye için
Hüseyin Şimşek’in kurucusu olduğu İMEV (İstanbul Marmara Eğitim Vakfı) İstanbul’un varoşlarında okuma yazma seferberliği başlattı. Seferberlik sonunda bugüne kadar kadınlar ağırlıkta olmak üzere 4.752 kişiye okuma yazma öğretildi. 16 Haziran’da 600 kişiye daha sertifika verilecek. Kursiyerlerden başarılı olan 2 bin kişiye ise ilkokul diploması verildi. Aynı gruba isteğe bağlı olarak meslek edindirme kursları açıldı. Vakfın sloganı: Yüzde yüz okur yazar Türkiye oluncaya kadar.


Sınıflar 20’şer kişilik
Marmara Kolejinin sınıfları yirmişer kişilik ve sınıflarda öğrenci başına düşen 2.15 metrekare dünya standartlarının da üzerinde.

2006 yılında 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği’ne de ev sahipliği yapan Marmara Eğitim Köyü’nde, 2010 yılında İstanbul adına da pek çok etkinlik yapılacak. Eğitim köyünde bulunan ve 1.250 metrekare alana sahip kütüphanede genel, süreli yayınlar ve İngilizce yayınlar koleksiyonunun yanı sıra CD-Rom ve 25 bin kitap yer alıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 13:26:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?