96 ilköğretim okulunda 42 bin öğrenci üzerinde yapılan araştırmaya göre, öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği zihinsel beceri düzeyinin çok altında kaldığı saptandı.
Merkezi Hollanda’da bulunan ölçme-değerlendirme kurumu Cito’nun Türkiye ofisinin ilköğretim okulları arasında yaptığı “zihinsel beceri” araştırması olumsuz bir tablo ortaya çıkardı. Cito Türkiye, “Öğrenci İzleme Sistemi” ile 20 ilde 40 devlet ve 56 özel ilköğretim okulunda 42 bin öğrenciyi takip etti. Araştırma sonucunda, hem özel hem devlet okullarında öğrencilerin çok az bölümünün en üst düzey zihinsel becerilere ulaştığı ve sınıf düzeyi yükseldikçe bu becerilere ulaşma oranlarının azaldığı belirlendi.
Ezber sistemi kaldırılamadı
Kaldırılmaya çalışılan ezber sisteminin devam ettiğini vurgulayan Cito Türkiye Başkanı Ahmet Konak şu açıklamayı yaptı: “İlköğretim 5. sınıfta ortalama bir öğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği üst düzey zihinsel becerileri içeren hedeflerin çok gerisinde kaldığını söyleyebiliriz. Özel okul öğrencilerinin çoğunluğu da temel becerilere ulaşamıyor. Sınıf düzeyi yükseldikçe becerilere ulaşma oranı azalıyor. Öğrencilerin ’eğitime hazır bulunuşluk’ düzeyinde ’eksiklik’ yok. Yani okul çağına gelen çocukların öğrenme sorunları olmamasına rağmen, eğitim süreci başladıktan sonra üst düzey beceriler kazandırılamıyor. Belirlenen hedeflere ulaşan öğrenciler var ama bu oran eğitim ve toplumsal kaliteyi yükseltecek durumda değil.”
EN ÜST DÜZEY ANLAMA ÖLÇÜMLERi HEDEFLERİN ALTINDA
* Okuduğunu En Üst Düzeyde Anlama: Devlet okullarında, 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin yüzde 1’i • Özel okullarda, 3. sınıfın yüzde 11’i, 4. sınıfın yüzde 24’ü, 5. sınıfın yüzde 7’si bu seviyede.
* Dinlediğini En Üst Düzeyde Anlama: Devlet okullarında 3. sınıf öğrencilerinin yüzde 5’i, 4. sınıfın yüzde 13’ü, 5. sınıfın yüzde 1’i • Özel okullarda 3. sınıfın yüzde 54’ü, 4. sınıfın yüzde 43’ü, 5. sınıfın yüzde 26’sı bu seviyede.
* Matematik ’Sayılar’ En Üst Düzeyde Anlama: Devlet okullarında 3. sınıf öğrencilerinin yüzde 9’u, 4. sınıfın yüzde 3’ü, 5. sınıfın yüzde 1’i • Özel okullara 3. sınıf öğrencilerinin yüzde 42’si, 4’üncü sınıfın yüzde 14’ü, 5’inci sınıfın yüzde 17’si bu seviyede.
* Matematik ’Geometri’ En Üst Düzeyde Anlama: Devlet okullarında 3. sınıf öğrencilerinin yüzde 4’ü, 4. sınıfın yüzde 3’ü, 5. sınıf öğrencilerinden en üst düzeye ulaşan öğrenci bulunmuyor. • Özel okullarda 3. sınıf öğrencilerinin yüzde 45’i, 4. sınıfın yüzde 29’u ve 5. sınıfın yüzde 9’u en üst düzeye ulaşıyor.