21
Mayıs
2025
Çarşamba
EĞİTİM

Füzün' rektörlük kapısı açıldı

Mahkeme, Dokuz Eylül’ün rektörlüğüne Füzün’ün atanmasının yürütmesini “kısmi statüde çalışanların rektör seçilemeyeceği” vurgusuyla durduran kararı oybirliğiyle kaldırdı

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün atanmasının yürütmesini durduran Ankara 15. İdare Mahkemesi kararını, Cumhurbaşkanlığı’nın itirazı üzerine oybirliğiyle ortadan kaldırdı.

Kararda, yürütmeyi durdurma gerekçesi gösterilen “kısmi statüde çalışanların rektör seçilemeyeceği” vurgusunun Yüksek Öğretim Kanunu’na aykırı olduğu vurgulandı. Bu kararla, profesör ve doçentlere, kısmi statüde çalışırken rektör, dekan, enstitü, yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı seçilebilme kapısı da açılmış oldu.

‘Prof. unvanı ve 67 yaş yeter’Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DEÜ rektörlük seçiminde en yüksek oyu almasına ve YÖK’ün Köşk’e gönderdiği listede ilk sırada yer almasına karşın, Prof. Dr. Sedef Gidener yerine ikinci sıradaki Füzün’ü rektör olarak seçti.

Gidener, Gül’ün bu kararına karşı dava açtı. Ankara 15. İdare Mahkemesi de, Füzün’ün rektör seçilebilmek için gerekli “tam zamanlı çalışan olma” niteliğini taşımadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. Cumhurbaşkanlığı’nın yürütmeyi durdurma kararına itirazını da Bölge İdare Mahkemesi karara bağladı.

Kararda, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun rektör seçimi ve atanmasına ilişkin 13. maddesinde, rektör adayı olabilmek için profesör unvanının bulunması ve 67 yaşın altında olunması şartlarının arandığı, bunun dışında bir şart koşulmadığı belirtildi.

Ayrıca kanunun 36. maddesinde “kısmi statüde görev yapanların rektör, dekan, enstitü, yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamayacakları” anlatılırken, Füzün’ün rektör atanmadan önce kısmi statüde görev yaptığı, rektör atanma yeterliliğine sahip olduğu, rektör seçildiği gün yaptığı başvuru sonucu da YÖK Yürütme Kurulu’nun 6 Ağustos 2008 tarihli kararıyla “daimi statüye” geçirildiği vurgulandı.

‘Kısmi statü engel değil’
Kararda, kısmi statüde çalışanların, rektör, dekan, enstitü, yüksekokulu müdürü ve bölüm başkanı olarak görev yapabilmelerine kapı açan ifadeler şu şekilde yer aldı:
“2547 sayılı kanunun 36. maddesinden, kısmi statüde çalışmaktayken bu görevlere seçilenlerin kısmi statüde çalışamayacakları, bu kişilerin daimi statüye geçmelerinin zorunlu olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.

Diğer bir anlatımla, söz konusu hükümle, rektörlük, dekanlık, enstitü ve yüksekokul müdürlüğü ve bölüm başkanlığı görevlerinin kısmi statü ile bağdaşmadığı vurgulanmıştır. Dolayısıyla, sözü edilen hükümlerden hareketle, kısmi statüde çalışanların rektör adayı olamayacakları ve rektör olarak atanamayacakları şeklindeki bir sonuç, Yüksek Öğretim Kanunu’nun rektörün seçilme ve atanma usulünün belirlendiği 13. maddesinin (a) fıkrasına da aykırılık teşkil eder.”
Ankara 15. İdare Mahkemesi ise atama işlemine karşı açılan iptal davasını daha sonra esastan karara bağlayacak.


Füzün: İşlerimiz aksadı

Prof. Dr. Mehmet Füzün, daha önce 17 rektörün kısmi statüde seçilerek kendisi gibi rektörlük görevi yaptığını belirterek, “Rektörlüğüm konusunda hukuken, vicdanen, kanunen bir sorun zaten yoktu. Mahkemeden bu kararın çıkması beni mutlu etti. Dava nedeniyle işlerimiz çok aksadı. 15-20 günlük süreçte birçok şey kaybettik” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 16:30:23
Güncelleme :12 Ocak 2009 Pazartesi 16:35:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?