Özyeğin Üniversitesi 'Girişimcilik Merkezi' ile KOBİ yetiştirecek
Özyeğin Üniversitesi, farkını ortaya koymak amacıyla hayata geçirdiği 'Girişimcilik Merkezi' ile gençlere girişimcilik ruhunu aşılayarak, şirket kurmalarını teşvik ediyor. Eğitimden, KOBİ'ler de yararlanabiliyor.
Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından iki yıl önce kurulan Özyeğin Üniversitesi, Türkiye'de girişimciliği körüklemek için harekete geçti. Üniversite bünyesinde kurulan Girişimcilik Merkezi ile öğrenciler ve öğretim üyeleri girişimci yapılacak. Birinci sınıftan itibaren öğencilere verecekleri derslerle "nasıl girişimci olunur"u öğreteceklerini ve proje geliştirip iş kurmalarını destekleyeceklerini belirten Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, öğretim üyelerine de kendi projelerini geliştirip şirket kurmaları için imkân sağlayacaklarını söyledi. Erkut, "Üniversitemizi nasıl farklılaştırırız, diyorduk. Girişimcilik Merkezi bu hedef yolunda önemli bir adım olacak. Öğrencilerimizin yüzde 10-15'ini girişimci olmasını, öğretim üyelerimizin de dörtte birinin kendi geliştirdiği projelerden zengin olmasını istiyoruz" dedi.
Sistemin oturmasının en az 5 yıl süreceğini kaydeden Erkut, kurulacak şirketlere yüzde 5 ila 50 arasında ortak olacaklarını ve bu modelin üniversite için de bir gelir kaynağı oluşturacağını söyledi. Erkut, il il gezerek KOBİ'lere de girişimcilik eğitimleri vermeyi planladıklarını kaydetti.
Öğrenci şirket kurup ihaleye girdi
Üniversite, şubat ayında kurduğu Girişimcilik Merkezi ile girişimcilik kültürünün ve becerilerinin gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. Girişimcilik Merkezi projesinin önderliğini Rektör Prof. Dr. Erhan Erkut, Prof. Dr. Ali Beba ve ABD'den transfer edilen Doç. Dr. Şirin Tekinay yapıyor.
Girişimcilik Merkezi'nin kendilerini çok heyecanlandırdığını vurgulayan Erkut, hem öğrencileri hem de öğretim üyelerini girişimci olmaları yönünde teşvik edeceklerini ve destek olacaklarını söyledi. Öğrencileri harekete geçirmek için üzerinde çalıştıkları projelerden birinin üniversite logolu mug, tişört gibi ürünlerin üretimi olduğunu açıklayan Erkut, bir öğrencinin de şirket kurup okul içine kahve ve çay otomatı koymak için açılan ihaleye katıldığını açıkladı. Erkut, "Öğrencimiz şirket kurup açtığımız ihaleye katıldı. 7-8 firmanın katıldığı ihalede ilk iki arasında kaldı" dedi ve ekledi: "Otomatlar, binaya giriş yaptığımız kimlik kartlarımızla kullanılsın istiyoruz. Bunun için çalışılıyor. İhalenin sonucu önümüzdeki günlerde belli olacak. Öğrencinin rakibi de 10 üniversitede otomatları işleten bir firma."
Hedef yılda 5-10 şirket kurulması
Bu konuda ABD'deki M.I.T üniversitesini örnek olarak aldıklarını belirten Prof. Dr. Erkut, bu üniversitede yılda 150 şirket kurulduğuna dikkat çekti. Uluslararası birçok şirketin M.I.T doğumlu olduğunu kaydeden Erkut, "Bizim de hedefimiz ilk etapta öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından yılda 5-10 şirket kurulması. İçimizden niye bir LG çıkmasın. Öğretim üyelerine projelerini hayata geçirmeleri için her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.
Mühendislik bölümünde 15 öğretim üyesi bulunduğunu ve sadece 2-3 üyenin ders vereceğini belirten Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Akademik Direktörü Prof. Dr. Ali Beba ise bütün bölümlerin girişimcilikten nasibini alacağını ifade eti. "Tüm öğrenciler iş planı nasıl oluşturulur, finansman nasıl sağlanır, başarılı ve başarısız olmanın faktörleri gibi birçok konuda bilgi sahibi olacak" diyen Beba, öğretim üyelerinin de mesailerini Ar-Ge çalışmalarına ve proje geliştirmeye harcayacaklarını anlattı. Bu nedenle de özellikle elinde projesi olan ya da patenti olan öğretim üyelerinin transfer edildiğini kaydeden Erkut, girişimcilik eğitimlerini yaygınlaştırmak için liseden ilkokullara kadar uzanan bir eğitim programı düzenlemeyi de planladıklarını açıkladı.
Özyeğin Üniversitesi Araştırma ve Teknolojiden Sorumlu Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Şirin Tekinay da, İstanbul'un açık bir şehir laboratuarı olduğunu vurgulayarak, "İstanbul'da her türlü sorunu görüp onun üzerine çalışma imkânı var. Bu bizim için büyük bir avantaj. Ar-Ge bölümümüzde enerji, çevre ve ekonomi konularına yoğunlaştık" dedi.
2012'DE YENİ KAMPÜSE TAŞINIYOR
Özyeğin Üniversitesi'nde işletme ve mühendislik olmak üzere şu anda iki dalda eğitim veriliyor. 200 öğrencisi bulunan üniversitenin kadrosunda dünya çapında çeşitli üniversitelerde başarılı çalışmalara imza atmış 40 öğretim üyesi ders veriyor. 2012 yılında Anadolu Yakası'nda yeri henüz açıklanmayan kampüsüne geçmenin planlarını yapan üniversitenin hedefi 4 bin öğrenciye ve 200 öğretim üyesi kadrosuna sahip olmak.