Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), dünyada 30 milyar dolar geliri olan oyun ve animasyon teknolojilerinin yarattığı pastadan pay alabilmek için kolları sıvadı.
Üniversite bünyesindeki Teknopark, Türkiye’nin ilk oyun ve animasyon teknolojileri geliştirme merkezini kurdu. Teknoparkta genellikle Ar-Ge çalışması yapan savunma sanayii firmaları yer alıyor. Oyun merkezinin alt yapı desteği ise bu firmalardan geldi. Ortadoğu Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş, hedeflerini "Kendi kültürümüze ve yapımıza uygun oyunlar üretmek istiyoruz" diyerek açıklıyor.
Merkezin kurulma fikri, Teknopark’ın eski Genel Müdürü Uğur Yüksel’e ait. Yüksel, 2005’ten beri proje üzerinde çalışıyor. İngiltere, Almanya ve Ukrayna gibi ülkelerde, oyun teknolojileri alanındaki önemli firmalarla görüştü. Tüm alt yapı bağlantıları yapıldıktan sonra, ODTÜ Teknokent Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (METUTECH-ATOM) adıyla 14 Mayıs’ta çalışmaya başladılar.
Türkiye’nin ilk oyun ve animasyon teknolojileri geliştirme merkezine bir destek de Dünya Bankası’ndan geldi. Genç girişimcilerin hayallerini gerçekleştirebilmeleri için 125 bin dolar bağışladılar. Ancak en büyük destekçileri bilgisayar-yazılım alanlarında dünya devi olan Microsoft, Intel ve Exper firmaları. Microsoft pazarlama ve eğitim, Exper bilgisayar temini ve eğitim, Intel ise donanım alanında yardım sağladı. Microsoft, eğitim için kendi bünyesindeki tecrübeli personeli ve yurtdışından bu alandaki eğitmenleri ders vermek üzere Ankara’ya getirecek.
Teknopark içinde ağırlıklı olarak savunma sanayii alanında çalışmalar yürüten firmalar, simülasyon ve modelleme alanında merkeze yatırım yapacak. Programı, oyun teknolojileri dalında birçok ödülü bulunan Crytek firması da destekliyor. Giresunlu Cevat, Avni ve Faruk Yerli kardeşlerin kurduğu firma, Almanya’da faaliyet gösteriyor. Crytek, dünyada büyük ilgi uyandıran Crysis oyununun ve CryEngine oyun motorunun yaratıcısı.
Merkez iki yıllık bir programla eğitimlerini gerçekleştirecek. Kapısı tüm öğrencilere ve üniversite mezunlarına açık. İlk dört ay "girişimcilik", "ürün nasıl geliştirilir", "nasıl sunum yapılır", "oyunun felsefesi nedir", "nasıl tasarlanır", "oyunda senaryo nedir" gibi soruların yanıtlarını arayan temel eğitim verilecek.
Dört ay sonrasında iş planları hazırlanacak. Jüri, iş planlarını değerlendirerek eğitimlere devam edebilecek öğrencileri belirleyecek. İkinci bölümde ağırlıklı olarak projelere yönelik daha spesifik eğitimler verilecek. Öğrenciler yeteneklerine göre gruplara ayrılacak. Başarılı animasyonlar ve oyunlar üretilmeye başlandığında, ofislere alınıp, bir şirket gibi çalışma disiplini edinmeleri sağlanacak. Programı başarıyla bitirenlere iki yıl sonunda bir sertifika verilecek.
20 GÜNDE 500 BAŞVURU YAPILDI
Merkeze, dört ayda bir öğrenci alınacak. İlk etapta 50 ile 70 arasındaki başvurunun kabul edilmesi planlanıyor. İnternet üzerinden online yapılan başvurulara 20 günde tüm Türkiye’den 500’ün üzerinde öğrenci katıldı. Katılımcılardan başvuru sırasında iki bölümden birisini seçmeleri istendi. Birinci bölümde sanat tasarımı, tarih, felsefe gibi sosyal yönü gelişkin öğrencilere seçenek sunuldu. Diğer bölüm ise yazılım gibi teknik konuları tercih edenlere hitap ediyor. Katılımcıların başvurularını konunun uzmanı akademisyenlerden ve sektörden gelen isimlerden oluşan 15 kişilik bir jüri değerlendirecek.
Merkez Koordinatörü İlknur İlkyaz Gül, amaçlarını "Sektörün potansiyelini arttıracak nitelikli insanları yetiştirmek" diye açıklıyor: "Bu sektörde parmakla sayılacak kadar az sayıda insan var. Burası bir ön kuluçka merkezi olacak. Öğrencilerin buradan ayrıldıkları zaman en büyük kazançları, kendi şirketlerini kurmaları olacak. Merkeze oldukça yüksek bir ilgi var. Başka bir sektörle çıksaydınız ilgi olmayabilirdi; ama oyun olduğu için herkesin motivasyonu inanılmaz yüksek. Herkes çok heyecanlı ve bu heyecan da sürükleyici etken."
KÜLTÜRÜMÜZE UYGUN OYUNLAR
Ortadoğu Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş, oyun teknolojileri sektörünün dünyada çok önemli bir pazar olduğunu söylüyor: "Kendi kültürümüze ve yapımıza uygun oyunlar üretmek istiyoruz. Ancak bir zorlama olmayacak. Buraya başvuran kişilerin fikirlerinin de zaten bu yönde olduğunu görüyoruz. Merkezin eğitimin yanı sıra sosyal bir katkısı da olacaktır. Bu sektörün seçilmesinde en önemli nedenlerden biri de tanıtımdı. Ulaştığı kesim çok geniş ve bunu öğrenilmesi en kolay ve en çok etkilenilen çocukluk ve ergenlik döneminde yapıyorsunuz. İnsanları çocukluktan itibaren nasıl yetiştirirseniz o şekildeki bireyler olurlar."
Finans desteği İş Melekleri Ağı’ndan
Genel Müdür Kızıltaş, merkeze finans sağlamada "İş Melekleri Ağı" adıyla oluşturulan bir yapıdan destek aldıklarını anlatıyor. İş Melekleri, Teknopark’taki çok başarılı iş adamlarından oluşuyor. Motivasyonları para kazanmaktan öte, sosyal hazları olan kişiler. Bu süreci de oyun gibi görüyorlar ve yatırımcı olarak devreye giriyorlar. Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK ile bağlantıları var. Buradaki projelerin geliştirilmesinde onların kaynaklarından da yararlanmayı planlıyorlar.