29
Nisan
2025
Salı
EĞİTİM

İmam hatipler teknik lise olmalı

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) tarafından Türkiye’nin eğitim sistemine ilişkin olarak hazırlanan raporda, bazı imam hatip liselerine (İHL) “gereksinim duyulmadığı” belirtilerek, bunların genel ve teknik meslek liselerine dönüştürülmesi önerildi. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteği üzerine OECD’nin Eğitim Politikaları Komitesi tarafından rapor hazırlandı. Raporda, Türk eğitim sisteminin “sosyoekonomik durum ve cinsiyete (erkek için ayrıcalıklı) kabul edilmez derecede” dayandığı belirtilerek, sistemin “herkes için eğitim fırsatını” kapsayacak şekilde tasarlanması önerildi.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) YÖK’ün sorumluluk alanından çıkarılarak bağımsız bir kuruluş haline getirilmesi gerektiği kaydedilen raporda, her okul için özel bütçe hazırlanması için çalışma yapılması istendi.

Engeller kaldırılmalı
“Kızların ortaöğretime daha fazla katılımı önündeki engelleri kaldırın” denilen raporda, kız öğrencilerle ilgili şu önerilere yer verildi:
“2010’dan önce kızların ve erkeklerin katılımı arasındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırma yönünde hedef belirleyin. Kız öğrenciler için barınma imkânlarının olmaması gibi açık engelleri ortadan kaldırmak için okullara derhal hedeflenmiş yardımlar sağlayın.
İl müdürlerini, kızların ortaöğretime katılmasındaki eşitsizliklerin azaltılması ve ilgili standartlara paralel eğitim kazanımlarındaki ölçülebilir iyileştirmeler elde edilmesi konusunda sorumlu tutun.
Erkek öğrencilere kıyasla kız öğrencilerin fen ve açık liselere katılımının neden önemli derecede düşük olduğunu araştırın.” OECD’nin önerilerinden bazıları şöyle:
- Kullanım alanı düşük olan ve din adamlarını yetiştirmelerine gereksinim duyulmayan bazı İHL’lerin kullanım kapasitesini, bu liseleri, ortaöğretime artan ihtiyacın karşılanması doğrultusunda, genel ve mesleki-teknik ortaöğretim kurumları olarak kullanmak suretiyle artırın.
- Liseler arasında tercih edilirlik anlamına gelen “Anadolu” tanımını, tüm genel liseler ve 4 yıllık teknik liseleri kapsayacak şekilde genişletin.
- Yükseköğretime geçiş için yeni bir giriş sınavı tasarlayın. Öğrencinin dikkatini test hazırlığı yerine konularda ve yeterliliklerde ustalaşmaya odaklayın.
- Her okul için yıllık karne oluşturun.
- Öğretmenleri müfettişlerin denetlenmesi uygulamasını kaldırın ve bu sorumluluğu okul müdürüne verin.

Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 18:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?