Metro Group’un Türkiye temsilciliğinde çalışan 7 kişinin yazdığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) yürüttüğü “Baba beni okula gönder” kampanyasında başarılı olan 39 kızın başarılarını anlatan “İmkansız Periler” adlı kitap, şimdiye kadar 20 bin adet satarak elde edilen 90 bin liralık gelirle Muş’taki 80 kızın eğitimine devam etmesi sağladı.
Muş’un merkezinde bulunan Alparslan Kız Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’nda (YİBO) düzenlenen törende konuşan ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, “Yeni imkansız periler ortaya çıkarmak için geldik. Çok umutluyuz, umudumuzu kıracak hiç bir sebep yok ve olmamalı. Eğitimin devlet tarafından sağlanan bir hak olmasına karşın 86 yılda bu tam olarak gerçekleştirilemedi. Ancak şimdi, sivil toplumun da destek olduğu büyük eğitim seferberliği içinde olay iyi bir noktaya gidiyor” dedi.
Emekler boşa gitmiyor
Türkiye’de kız çocuklarının okullaşma oranının erkeklere göre düşük, Doğu ve Güneydoğu’daki illerde ise daha da fazla düşük olduğuna dikkati çeken Prof. Çelikel, şöyle konuştu:
“Yüreğimizi ortaya koyduk. Emekler boşa gitmiyor. ÇYDD, 95 şubesinde, Türkiye’nin her yerinde, ırk, din, dil ayrımı yapmadan, sadece fakir-zengin ayrımı yaparak, ihtiyaç duyana destek veriyor. Bu yıl 26 bin 220 çocuğa destek veriliyor. Turkcell, 10 bin çocuğa burs verdi. Ayrıca kendi masalarını yenilerken, çıkan 10 bin masayı bize yöneltti. Bunları, YİBO’lara göndereceğiz.”
Muş Valisi Erdoğan Bektaş da, Muş için “‘Türkiye’nin en yoksul ili” tanımlamasını geride bırakmak istediklerini belirterek, “Devlet her çocuğa çağdaş eğitimi sağlamak zorunda. Bunu sağlayamazsa her söz boştur” dedi. “Muş’ta ekonomi olmadığı için kriz de olmuyor” yönündeki espriyi hatırlatan Vali Bektaş, sadece yardım alarak ilin ekonomisinin bir yere getirilemeyeceğini belirtti.