Turizm ve otel işletmeciliğinin ismi ‘ağırlama hizmetleri’ olunca başvuru sayısı azaldı; restorasyon bölümü ‘mimari’ ekini alınca tercihler arttı.
YÖK’ün meslek yüksekokullarının ön lisans programlarında yaptığı isim değişiklikleri, tercihlerin meslekleri tanıyarak değil isimlerine göre yapıldığını ortaya koydu. Adayların önceki yıllarda büyük ilgi gösterdiği turizm ve otel işletmeciliğinin ismi, “ağırlama hizmetleri” olunca boş kaldı. Fazla öğrenci alamayan restorasyon “mimari restorasyon” ismini alınca, mimar olacağını düşünenlerin gözdesi oldu.
YÖK, bu yıl meslek yüksekokulu ön lisans programlarının isimlerini değiştirdi. ÖSYM de kılavuzda ismi değişen bölümleri yeni açılmış bölüm olarak değerlendirip, geçmişe dönük taban puan ve başarı sıralarını sıfırladı.
Bu nedenle yıllardan beri öğretimini sürdüren programlar, yeni isimleri ile sanki yeni birer bölüm gibi kılavuzda taban puanı ve başarı sırası olmadan yer aldı. Değişikliğin sonuçları tercihlere, geçmiş yıla göre farklı oranlarda yansıdı.
Devlet, vakıf ve KKTC üniversitelerinde turizm ve otel işletmeciliğini 2008 yılında 326 bin 233 aday tercih etti. 2009 yılında programın ismi “ağırlama hizmetleri” olunca, tercih edilme sayısı 90 binde kaldı.
Adli tıp programının isminin “otopsi yardımcılığı” olarak değişmesiyle tercihlerde azalma oldu.
Bu arada bazı bölümlerde de tam aksi durum yaşandı. İsimlerin cazibesi programların tercih edilme oranlarını artırdı. Eski ismi bina koruma ve yenileme, iç mekân koruma ve yenileme, restorasyon, restorasyon ve konservasyon olarak geçen 4 ayrı program 2009’da mimari restorasyon adı altında toplandı.
‘Fiyakalı’ isimler çekici
2008 yılında bu programları tercih eden öğrenci sayısı 26 bin 476 olurken, isim, mimari restorasyon olunca bu sayı 31 bin 906’ya çıktı.
Kapadokya Meslek Yüksekokulu Müdürü Funda Aktan, “Turizm otel işletmeciliği bölümümüz yüzde 90 oranında dolardı. Ancak, ismi ağırlama hizmetleri olunca tercih edilme oranı yüzde 10’larda kaldı. Borsa finansın doluluk oranı yüzde 90’lara ulaşırdı. Programın ismi menkul kıymetler ve sermaye piyasası olunca tercih edilme oranı çok düştü” dedi.
İstanbul Kültür Üniversiteleri Ar-Ge Bölüm Başkanı Burak Kılanç, “Üniversite adayları ilgilendikleri bölüm, üniversite ve mesleği tam olarak incelemeden tercih yapıyor. Sadece puanı yüksek olduğu için, kişiliğine uygun olmadığı halde tıp fakültesine yerleşen, yükseklik korkusu olduğu halde inşaat mühendisliğini tercih eden ya da mezun olunduğunda ne iş yapılacağını bilmeden ismi fiyakalı ve moda diye endüstri mühendisliğini tercih eden adaylarla sıkça karşılaşıyoruz” dedi.