İstanbul Üniversitesi, modern iletişim düşüncesinin mimarlarından kabul edilen ve iletişim dünyasında büyük ses getiren "simetrik iletişim" teorisinin fikir babası Prof. Dr. James Grunig’e “Fahri Doktora” ünvanı verecek.
İstanbul Üniversitesi Senatosu, iletişim duayeni Prof. Dr. James Grunig'e, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin önerisiyle "Fahri Doktora" ünvanı ve beratı verme kararı aldı.
Grunig'e fahri doktora ünvan ve beratı, 12 Mart Perşembe günü saat 14.00’te İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenecek törenle verilecek. Ünlü iletişimciye Fahri Doktora beratı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin’in de katıldığı törenle, Rektör Söylet tarafından verilecek.
Prof. Dr. Grunig'e iletişim bilim alanına yaptığı değerli katkılar, kazandırdığı eserler ve Halkla İlişkiler alanında yeni açılımlara neden olan kurumsal çalışmaları nedeniyle verilecek Fahri Doktora ünvanı ve beratı, İstanbul Üniversitesi'nin bu alanda verdiği nadir Fahri Doktora ünvanlarından biri olma niteliği de taşıyor.
Ünlü iletişimci, ayrıca simetrik iletişim modeliyle krizlerin nasıl önlenebileceği konusunda otorite sayılıyor.
Modern iletişim düşüncesinin mimarlarından biri olarak görülen ve ünlü "simetrik iletişim" kuramının kurucusu James Grunig, 12 Mart'ta Bersay İletişim Enstitüsü'nde vereceği konferansta, şirketler/kurumlar ve kamuoyu arasındaki iletişim ağlarının en etkin biçimde nasıl kurgulanabileceğini anlatacak.
Kuramıyla ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim kampanyasını da analiz edecek olan Grunig, Obama'nın seçim sonrası süreçte izlediği iletişim stratejisini de değerlendirecek.
Grunig, simetrik iletişim modeliyle kurumların yaşayabilecekleri potansiyel krizleri önleme ya da proaktif bir şekilde yönetebilme yöntemlerini açıklayacak.
Halkla ilişkilerin stratejik bir yönetim fonksiyonu olarak kullanılması ve karar süreçlerinin bir parçası olmasının şirketler için önemi vurgulayan James Grunig, bunun kuruluşların kamuoyuyla iyi ve sürdürülebilir ilişkiler kurmasının temel koşullarından biri olduğunu savunuyor.
Grunig konferansında "Sembolik-Yorumlayıcı" olarak adlandırdığı eski iletişim yaklaşımlarının neden yerini "Stratejik-Davranışsal" olarak tanımladığı yepyeni bir anlayışa bırakması gerektiğini de açıklayacak.
Grunig kimdir?
Profesörlüğünü 1968 yılında ABD’deki Wisconsin Üniversitesi’nden aldı. Halkla İlişkiler ve İletişim Yönetimi alanında önemli eserler verdi. 1984 yılında Institute for Public Relations Research and Education tarafından verilen Pathfinder Ödülü’nü ilk kazanan isim oldu.
2005 yılında, Institute for Public Relations tarafından, Halkla İlişkilere ömür boyu yaptığı katkı dolayısıyla en üst düzey ödül olan Alexander Hamilton Madalyası ile ödüllendirildi.
Daha birçok ödülü olan Prof. Grunig’in makale, kitap, araştırma ve raporlarının sayısı 250’yi bulmaktadır. Halen Maryland Üniversitesi’nde “Professor Emeritus” özel ünvanıyla öğretim üyeliği yapmaktadır