Duşu, diş fırçasını ve hatta tuvaleti bile ilk kez gören Adıyaman Yatılı İlköğretim Bölge Okulu öğrencileri Vitra ve Artema'nın 4 milyon liralık projesiyle hijyenle tanıştı
Hollandalıların beşte biri kadar diş macunu tüketen bir toplum düşünün. İstatistiklere göre üç ayda bir yenilenmesi gereken fırçalar bazen dört yıl boyunca kullanılıyor. Bu rakamlar Türkiye portresi çizmiyor. Adıyaman'da 500 öğrencilik bir yatılı ilköğretim bölge okuluna gittiğinizde, hayatında diş fırçası ile karşılaşmamış, ayağında ayakkabı yerine terlik olan, duşu ilk olarak okulda gören, hatta tuvaleti kullanmayı bilmeyen çocukları görebilirsiniz.
4 MİLYON LİRALIK PROJE
Kolejlerin yatılı bölümlerinde ailelerinden uzak oldukları için yakınanların aksine buradaki çocuklar kendi yatakları, kendi dolapları ve duşları olduğu için evlerine gitmek istemiyor. Bu okulları yaşanabilir hale getiren sosyal sorumluluk projelerinin sayıları da artıyor. Kolilerce kitap, giyecek gönderenlerin ötesine geçen şirketler var. Bunlardan biri Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu'nun Vitra ve Artema'sı. Şirket 4 milyon liralık bir kaynağı buraya ayırmış. Projeye ışık tutan ise Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği. ÇYDD Kırsal Alan Sorumlusu Sema Murat tecrübelerini projede kullanıyor. Murat, çocukları neredeyse zorla pamuk tarlalarından çekip okullara getirdiklerini söylüyor.
Okulu resim, defterleri ebruyla süslüyorlar
ADIYAMAN Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun bir farklılığı da sanat alanında yaptığı işler. Öyle ki okulun her yerinde bir sanat eseri görmek mümkün. Çocuklar neredeyse bütün duvarları boyamış durumda. Kilden heykeller yapılıyor ve ebru eğitimi veriliyor. Defterlerin üzerindeki kaplar kendi elleriyle yaptıkları ebrulardan. Bu güzel örneklere yakında yenileri eklenecek. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu'nun Pazarlama Direktörü Berna Erbilek "Nişantaşı mağazamızdan gidip alacağınız hizmet ne ise buraya da onu uyguladık" diyor. Proje kapsamında beşi tamamlanmış 13 okulu güzel günler bekliyor.