30
Nisan
2025
Çarşamba
EĞİTİM

Ohio'da Türk tarihi kürsüsü

Oxford Üniversity Press tarafından yayımlanan ve Türkçe’ye "Dünya Tarihinde Türkler" ismiyle çevrilen son derece önemli kitabıyla büyük ilgi uyandıran Ohio State Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Carter V. Findley, çalıştığı üniversitede Osmanlı ve Türk Tarihi Kürsüsü kurulması için kampanya başlattı.

Prof. Findley, "Ohio State Üniversitesi Osmanlı ve Türk tarihi konusunda ulusal ve uluslararası saygınlık kazanmış bir eğitim kurumu. Türkiye’yi ve Türkiye’nin bugünün dünyasındaki önemini tanıtmak mevzuunda eşsiz bir potansiyele sahip. Bu başarıyı daha da pekiştirmenin zamanı gelmiştir" dedi.

TÜRKLER ve Türk tarihi üzerine bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışmalardan birisi olan "Dünya Tarihinde Türkler" kitabının yazarı Prof. Carter V. Findley, görev yaptığı Ohio State Üniversitesi’nde (OSU) bir Osmanlı ve Türk Tarihi Kürsüsü kurmak için harekete geçti. 1929’dan bu yana OSU’da 41’i yüksek lisans, 42’si doktora olmak üzere Türkiye ve Türk tarihi üzerine 83 çalışma yapıldığını hatırlatan Prof. Findley, şunları söyledi:

"Ohio State Üniversitesi, Türkiye’yi ve Türkiye’nin bugünün dünyasındaki önemini tanıtmak mevzuunda eşsiz bir potansiyele sahiptir. OSU, kampusünde barındırdığı öğrenci sayısı bakımından ABD’nin en büyük üniversitesi olmanın yanında, Türkiye çalışmaları konusunda da Türkiye ile önemli bağlantıları olan bir kurumdur. Türk öğrenciler Ohio Eyalet Üniversitesi’nde öğrenim gören yabancı öğrenciler arasında sayı bakımından yedinci sırada bulunmakta ve üniversitenin çeşitli bölümlerinde öğrenim hayatlarına devam etmektedirler. Üniversitemizde Türkiye çalışmaları üzerinde seksenden fazla yüksek lisans ve doktora tezi verilmiş ve bu tezleri veren öğrenciler ABD ve Türkiye’de çok çeşitli alanlarda saygın kariyerler edinmişlerdir."

OSU mezunlarının sadece Türkiye’yi tanıtmakla kalmadığını, Türkiye’nin modernleşmesi, Avrupa Birliği’yle bütünleşmesi ve ekonomik yönden başarı kazanması için önemli çalışmalar yaptığını da hatırlatan Prof. Findley, Hürriyet aracılığıyla şu çağrıyı yaptı:

"Bu başarıları gelecekte de devam ettirmek ve pekiştirmek vakıf ve bağış yoluyla oluşturulmuş bir profesörlük makamı sayesinde mümkün olacaktır. Bu, uzun vadeli bir projedir ve Ohio Eyalet Üniversitesi, Türkiye Çalışmaları ve Türkiye konusunda hassasiyet gösteren herkese yapılmış bir çağrıdır." (Bağlantı adresi: Ohio State University, Department of History. Tlf. 614-486-0578, fax. 614-292-2282)

TRANS-ASYA TÜRK OTOBÜSÜ

Prof. Carter V. Findley, Türklerin Orta Asya’dan başlayıp Avrupa içlerine kadar uzanan tarihini, son derece çarpıcı bir biçimde "Trans-Asya Türk Otobüsü" metaforuyla anlatıyor. Prof. Findley’e göre, hayli uzun bir yolculuktur bu ve otobüs yolculuğunun tanımı ve mantığı gereği, sık sık, ’çay’ değilse de, ’ihtiyaç’ molası verilmiş, her mola yerinden de yeni yolcularla birlikte devam edilmiştir yola. Hiç şüphesiz, arada sıkıldığı için, yahut şoför, muavin ya da diğer yolcularla kavga ettiği için yarı yolda terk edenler de olmuştur otobüsü. Prof. Findley, "Dünya Tarihinde Türkler" kitabında, "Uzak Asya’dan gelip Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan" bu otobüs için şunları söylüyor:

"Yolculuk uzun sürmüş, otobüs ikide bir mola vermişti. Her molada sandık, sepet ve torbalar indirilip bindiriliyordu. Otobüs güzergáhının nerede başlayıp nerede bittiği çoğu yolcunun umurunda değildi. Çoğunun niyeti kısa bir mesafeden sonra inmekti. Otobüsteki diğer yolcularla aralarındaki ortak noktaların farklardan daha fazla olduğu belki akıllarından bile geçmiyordu. Arada bir otobüs bozuluyor, yoldan temin edilen yedek parçalarla onarılıyordu. Türkiye’ye varıldığında, yolculardan ya da eşyalardan hangisinin bütün seyahati aynı otobüste yaptığını ya da böyle bir yolcu olup olmadığını kimse hatırlamıyordu. Otobüs bile değişmişti. Bütün bunlara rağmen adı ’Trans-Asya Türk Otobüsü’ idi." (Dünya Tarihinde Türkler, Çeviren: Ayşen Anadol, Kitap Yayınevi)

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 15:17:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?