30
Nisan
2025
Çarşamba
EĞİTİM

Üniversitelere 'Berlin Modeli'

Yükseköğretimdeki yeniden yapılanma çalışmalarında Berlin Modeli öne çıktı. Üniversitelerde 'eğitim konseylerini' içeren model için rektörlerden görüş soruluyor

Yükseköğretimde yeniden yapılanmaya giden YÖK "Berlin Modeli" ni uygulayacak. Model gereği, üniversitelerde eğitim konseyleri kurulacak. Alanında tanınmış iş adamlarından oluşacak konsey, üniversitelere hangi dallarda eğitim vereceği, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu elemanın niteliği ve gelişen teknolojilere yönelik danışmanlık yapacak. YÖK (Yükseköğretim Kurulu)Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, çeşitli ülkelerde üniversiteleri incelediğini, Berlin Modeli'nin YÖK Genel Kurulu'nda kabul gördüğünü belirterek, rektörlerin görüşü alındıktan sonra değişikliğe gidileceğini söyledi. Özcan, Almanya'da uygulanan modeli şöyle açıkladı: "Berlin Üniversitesi'nde bir konsey var. Dalında başarılı iş adamlarından oluşuyor. Bu kişiler, üniversiteye danışmanlık yapıyor. Bu kişilerin önerilerine göre, dersler ilave ediliyor. Gelişen teknolojilere göre, üniversitenin eğitim yapmasını sağlıyorlar. İhtiyaç duydukları eleman niteliğine göre önerilerde bulunuyorlar. Bu yüzden öğrencileri daha okurken iş hayatı ile bütünleşiyor. Mezun olunca iş için kapışılıyor. Bizde bu esneklik yok. Gelişen teknoloji ile üniversite eğitimi arasında fark var. Öğrenci mezun olunca sudan çıkmış balığa dönüyor."

'REKTÖRÜ ÜNİVERSİTE SEÇSİN'
Prof. Özcan, 3 adaydan birinin cumhurbaşkanı tarafından rektör atanmasının üniversitelerde bölünmeye neden olduğunu ve rektörlerin üniversitelerin yönetim kurullarınca seçilmesinden yana olduklarını belirtti. Özcan, "Yeni düzenleme ile gruplaşmayı ortadan kaldıracağız. Rektörlerin her konuda YÖK'e danışmasının önünü kapatmış olacağız. Yurtdışına giden bir rektörün YÖK'ten izin alması bize gülünç geliyor" dedi. Üniversitelerde kontenjan artırdıkları için bazı çevrelerden tepki aldıklarına da değinen Özcan "Binlerce öğrencinin dışarıda kalmasına göz yumamazdık. Binlerce öğrenci kontenjan olmadığı için üniversite okuyamıyor. Bunu ortadan kaldırıyoruz" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELERE AŞI ELEŞTİRİSİ
Prof. Özcan, Türkiye Yazarlar Birliği'nin "Yazar Okulu'' seminerinde "Türk Yükseköğreniminin Bugünü ve Geleceği'' dersini verdi. Özcan, grip aşısı üretme çalışmaları konusunda Türkiye'deki hiçbir üniversitenin talip olmamasını eleştirdi.

YÖK Başkanı Özcan: Kürtçe taleplerine olumlu bakıyoruz
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, dünkü seminerde "Açılım sürecinde neler yapmayı düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine, üniversitelerden gelen talepleri değerlendirdiklerini belirtti. Özcan, "Eğer bu konuda Kürtçe herhangi bir merkez, enstitü, ana bilim dalı, bölüm açma talepleri olursa değerlendirip cevaplıyoruz ve de olumlu baktığımızı biliyorsunuz'' dedi. İstanbul Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi dışında bu konuda talep gelmediğini söyleyen Özcan, bazı vakıf üniversitelerinde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmaya başlandığını ifade etti.

Yaşar Özay - Sabah
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2009 Pazar 14:56:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?