İhracatın lokomotifi tekstil ve hazırgiyim kriz stratejilerini belirledi. Tekstil girdi maliyetlerini düşürmek için üretimde doğalgaz yerine kömüre hızla dönüş yaparken hazırgiyim ise aktif pazarlama yöntemleriyle yeni pazarlara yöneldi. İlk adım İskandinav ülkelerinde atılıyor.
Türkiye'nin 127,4 milyar dolarlık ihracatında otomotivin ardından yüzde 17'lik payla ikinci sırada yer alan tekstil ve konfeksiyon, 2009'da rekabetçi yapısını korumak için yeni projeler oluşturdu. Girdi maliyetlerinde indirim konusunda hükümetten beklediği desteği göremeyen sektör, maliyet azaltan tedbirler almaya ve aktif pazarlama ile yeni ülkelere açılmaya odaklandı.
Tekstilciler ilk olarak yakıtta artan doğalgaz maliyetleri yüzünden kömüre dönüşümü hızlandırmaya başladı. Çorlu, Çerkezköy gibi sektörün yoğun olduğu bölgelerde dönüşüm dörtte bir oranında tamamlanırken, bu oranın 2009 kışında yüzde 50'ye ulaşması bekleniyor.
Hazırgiyimde ise İskandinavya, Brezilya ve Güney Afrika gibi yeni hedef pazarlara ulaşmak için fuarların dışında aktif pazarlama yöntemi uygulanacak. İlk etapta 10,3 milyar euro'luk hazırgiyim alımı yapan İskandinav ülkelerinde Türk markalarının koleksiyonlarının sergileneceği bir showroom açılacak.
Buharın bir tonu için kömür üç kat daha ucuz
Tekstilde küresel kriz yüzünden hedeflerin tutmadığını ve yılı 6,8 milyar dolarlık ihracatla kapattıklarını belirten İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, bu yıl mevcudu korumaya çalışacaklarını söyledi. Maliyetlerde indirim konusunda yıllardır destek görmediklerinin altını çizen Gülle, 2009'da tasarruf tedbirleri uygulamak zorunda kalacaklarına dikkat çekti. Gülle, ilk adım olarak yakıtta kömüre döneceklerini belirterek şunları söyledi:
"Kriz yüzünden yabancı satın alım grupları temkinli davranıyor. Bu da firmaları küçülmeye zorluyor. İşten çıkarmalar kaçınılmaz olacak. Maliyetleri düşürmek için de kömüre dönüşüm hız kazanacak. Çünkü tekstilde terbiye işlemleri için gerekli buharın bir tonu, doğalgazla 60 TL'ye, kömürle 20 TL'ye mal oluyor. Yurt genelinde Çorlu, Çerkezköy, Uşak, Denizli, Kahramanmaraş, Gaziantep ve İzmir'de üretim yapan işletmelerin dörtte biri sisteme döndü. Kendi şirketim dahil pekçok şirket bu konuda fizibilite çalışmasını bitirdi. Kömür yakıtıyla buhar üreten sistem için 500 ila 1 milyon dolar arası masraf yapıyoruz."
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş ise yeni pazarlarda aktif bir pazarlama yöntemi uygulayacaklarını belirterek bu bölgelerden birinin İskandinav bölgesi olacağını belirtti. Bu ülkelerde tanıtımları yerinde yapacaklarını söyleyen Nakkaş, "Aktif pazarlama ile sonuç odaklı çalışmaya başlıyoruz. İsveçli Scandinavian Fashion House (SFH) firması ile görüşmeler sürüyor. Anlaşma olursa, SFH'nin açacağı showroom'da yılın 365 günü bayan giyimden ev tekstiline 60'a yakın Türk markasının koleksiyonları sergilenecek. Müşterinin ayağına gidip, sipariş almada öne geçmek istiyoruz. Model oturursa, bunu Londra, Paris gibi kentlerde de uygulayacağız" dedi.
Sigortası yapılan ihracatın kredi olması gündemde
Rekabette zorlanan firmalara finansal destek olmak için sektörde yeni projeler de geliştirildiğini söyleyen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise bunlardan birinin alacak riskine karşılık sigorta ettirilen ihracat miktarının yükseltilmesi ve bu sigortaların özel bankalar tarafından teminat kabul edilerek krediye dönüşmesi olduğunu söyledi. İhracatçı her firmanın alacakları konusunda problem yaşadığını ancak toplam ihracatta sigortalı kısmın yüzde 4'le sınırlı kaldığını belirten Tanrıverdi, "Geçen iki yılda bu konuda bize yapılan bin başvurunun toplam batık alacak tutarı 26 milyon euro'yu buluyor. İhracatta sigortalı kısmın yüzde 50'ye çıkması gerekiyor ki alacak riski azalsın. Diğer yandan sigortalanan miktarın bankalarca teminat kabul edilip, kredi olarak kullandırılmasına da çalışıyoruz. Hâlen sigorta şirketleri ve bankalarla istişareler sürüyor" dedi.
Sektörler krize karşı gard alıyor. Tekstilde, girdi maliyetlerini düşürmek için doğalgaz yerine kömüre hızla dönüş yaşanırken, hazırgiyim ise aktif pa...
( KB)