30
Nisan
2025
Çarşamba
EKONOMİ

2 milyar dolarlık yatırım

Enerji sektörünü de büyüme alanları arasına alan Anadolu Endüstri Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ‘Enerjiye mevcut ve potansiyel projelerle birlikte 2 milyar euroluk yatırım yapmayı planlıyoruz' dedi.

Anadolu Grubu, içecekten sonra en büyük ikinci faaliyet alanı olmasını hedeflediği enerji sektörüne, mevcut ve potansiyel projelerle birlikte 2 milyar euroluk yatırım yapmayı planlıyor. Grup enerji tesislerinin devreye girmesiyle ciroda yüzde 25 civarında pay almasını bekliyor. 2013'ten itibaren Türkiye'deki enerji ihtiyacının, toplam üretimin üzerinde olacağını belirten Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, enerjiye yatırım yapmanın ülkedeki tüm yatırımcıların görevi olduğuna inandığını vurguladı. Özilhan, Anadolu Grubu olarak küreselleşme sürecinde dışa açılma ve çokuluslu şirketlerle işbirliği yapma yolundaki stratejilerini başarıyla sürdürürken büyüme alanları arasında enerji sektörünü de hedeflediklerini belirtti.

Stratejik ortaklık kurulacak
Rekabetçi ve dengeli bir portföy oluşturarak enerji sektörünün dinamik ve güvenilir grupları arasında ön sıralarda yer almak istediklerini dile getiren Özilhan, bunun için öncelikle yüksek verimli projeleri tercih ederek gelişeceklerini söyledi. Orta vadede en az 2 bin megavat kurulu güce ulaşacaklarını ifade eden Özilhan, "Enerji konusunda güçlü stratejik ortaklıklar kurma yolunda adımlar atacağız. Toptan satış şirketimiz aracılığıyla elektrik ticaretinde ulusal ve uluslararası alandaki fırsatları yakın takibe alacak ve zaman içinde değerlendireceğiz. Grubumuzun içecekten sonra en büyük ikinci faaliyet alanı olmasını hedeflediğimiz enerjiye mevcut ve potansiyel projelerle birlikte 2 milyar euroluk yatırım yapmayı planlıyoruz. Finansmanın yüzde 30'unu kendi özkaynaklarımızdan karşılayacağız. Diğer kısmını ise uzun vadeli kredi olarak kullanacağız" dedi.

Gerze'ye 1 milyar euro
Anadolu Grubu'nun enerji alanındaki üç yatırımı hakkında bilgi veren Özilhan, üzerinde titizlikle çalıştıkları Gerze'deki Enerji Santralı projesiyle Türkiye'deki toplam elektrik ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılayacaklarını söyledi. Temeli bu yılın sonunda atmayı, 2014 yılı içinde de işletmeye geçmeyi planladıklarını anlatan Özilhan, "1 milyar euroluk yatırımla kuracağımız santral, 1200 megavat kurulu güçte, ithal kömür yakıtlı ve konvansiyonel bir termik santral. Tamamlandığında yılda 7 bin saatlik faaliyetle 7.5 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretecek" dedi. Özilhan, proje için 150 milyon dolarlık yatırımla bir liman yapacaklarını söyledi. Enerji alanında şu aşamada bile kendilerine ortaklık teklifleri geldiğini ifade eden Özilhan, Gerze Enerji Santralı için 3-4 yabancı grupla görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Bölgenin çok değerli olduğunun bilincinde olduklarını ve dünyadaki en yeni ve en ileri teknolojileri kullandıklarını kaydeden Özilhan, "Gerze'ye ya da Gerzeliye bir zarar olacağını bilir ya da görürsem, projeden hiç düşünmeden, bir anda vazgeçeceğimizin bilinmesini istiyorum" dedi.
Gürcistan'ın Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta bulunan Paravani Nehri üzerine 150 milyon dolarlık yatırımla bir hidroelektrik santralı kuracaklarını kaydeden Özilhan, santralın 2014 yılında devreye girmesini planladıklarını söyledi. Özilhan üretimin yüzde 80'inin Türkiye'de değerlendirileceğini kaydetti. Özilhan, enerjideki bir diğer yatırımlarının, Doğan ve Doğuş gruplarıyla birlikte kurdukları Giresun Aslancık Hidroelektrik Santralı olduğunu söyledi. Özilhan, Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güçte planlanan santralın, toplam 418 milyon kilovat saat elektrik üreteceğini vurguladı.

Dağıtım ihalelerine gireceğiz
Dağıtımla ilgilendiklerinin altını çizen Özilhan, "Makul fiyatlarda olduğu takdirde önümüzdeki dönemde bir iki dağıtım projesine girmek isteriz. Elimizde üretim gücü olduğuna göre dağıtımın da olması birtakım işleri kolaylaştırır. İstanbul'daki ihaleye gireceğimizi tahmin ediyorum" dedi.


BİRADA SATIŞ NOKTALARI KAPANIYOR
Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş'ın hafta içinde yaptığı, "Son 4 yılda 17 bin satış noktası kapandı ya da bira satışını bıraktı. Satış noktası açmaya heveslenenler de ‘mahalle baskısı' nedeniyle zorluk yaşıyor" açıklamasını değerlendiren Tuncay Özilhan, "Ağırbaş'ın açıkladığı rakamlar gerçek. Böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Son 4-5 yılda satış noktası sayısı 100 binin üstünden 80 binlere kadar indi" dedi.

TELEFON SANTRALINA BİLE KARŞILAR
Anadolu Grubu Enerji Sektörü Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy Gerze projesinde sadece baca gazı arıtma tesisi için 150 milyon dolarlık yatırımın söz konusu olduğuna dikkat çekerek, "Sinop öncelikle nükleerde aşıyı almış, ardından kömürlere karşı bir direnç. Neredeyse santral deyince telefon santralına karşı bir duruş var. Tek tek esnafı ziyaret ettim. Eksik bilgilendirme yapılıyor. Biz de bilgilendirme ofisi kurduk" dedi.

.
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2010 Cumartesi 20:10:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?