Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hazırlanan vergi paketiyle birlikte ücretlilerin 2007 yılında fiş toplama zorunluluğunun kaldırılacağını belirterek, "2008 için 2007’de fiş toplama mecburiyeti kaldırılıyor. Bunu yakında Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Kısa zamanda Meclis’e sunmayı düşünüyoruz" dedi. Kalkan vergi iadesi yerine çalışanlara her ay belirli bir tutar para ödenecek. Asgari ücretlinin alacağı aylık tutar 33 YTL olacak. Unakıtan 2006 yılında için toplanan fişlerin vergi iadesinin ise 2007’de ödeneceğini söyledi.
YENİ VERGİ YOK: Hazırlanan vergi paketinin içeriğine ilişkin sorulara Unakıtan, "Bu yeni bir vergi anlamına gelmiyor, yeni vergi söz konusu değil. Paket vergi güvenliğiyle bir takım önlemleri içeriyor. Paket içinde ücretlilerin fiş almalarına ilişkin değişiklikler de bulunuyor" yanıtını verdi. Unakıtan, vergi paketi içerisinde vergi dairelerinin gider bildirimiyle ilgili bazı bilgiler isteme olanağının da getirileceğine değindi.
ÖNÜMÜZ AÇIK: 4’üncü Türkiye Hazar, Orta Asya Bankacılık ve Finans Zirvesi’nde konuşan Kemal Unakıtan, 2006 bütçe açığının GSMH’ya oranının yüzde 1’in altında olacağını belirterek "Bu mali disiplin, vergi gelirlerinin artırılması ve harcamaların kontrol altına alınmasıyla gerçekleştirildi. Bu bütçe Almanya, Belçika, İtalya, Macaristan ve Yunanistan’ın da bütçesinden iyi. Türkiye’nin artık önü ve ufku açık" dedi.
KAMU BORÇ YÜKÜ: Türkiye’nin krizlere girme nedenin kamu borçlarının yüksek olmasından kaynaklandığını hatırlatan Unakıtan, Türkiye’nin eskiden bütçe açıklarını borçla kapatmayı politik hale getirdiğini ve bunun da yanlış bir durum olduğunu söyledi. Yönetimlerin bütçe açıklarından korkmadığını ve halkı da rahatsız etmediklerini kaydeden Unakıtan, "Çünkü halka ’ben senden vergi almayacağım’ diyor. Onun karşılığında aldığı borçla halkın geleceğini ipotek altına alıyor. Borçları aldıkça alıyor ve ülkenin mali yapısı bozuluyor, riski artıyor. Ülke böyle bir ülkeydi. Borç yapısını düzelttik. Borç almak yerine vergi gelirlerini artırdık, harcamaları kontrol altına aldık" dedi.
GELİR İDARESİ: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Türkiye’nin geleceğinin en önemli kuruluşu olacağını vurgulayan Unakıtan, şöyle konuştu: "Türkiye artık harcamalarını kontrol altına aldı ve herkes istediği gibi harcama yapamıyor. Yılın yarısında ödenek bitiyor. Eskiden oy hesabına göre harcama politikası vardı. Şimdi AB’ye uyumlu, kamu mali yönetim ve kontrol kanunu getirdik. Bundan dolayı Türkiye’de geldiğimizden beri harcama kalemimizde en fazla pay alan Milli Eğitim oldu. Eskiden savunma alırdı."
Dalga olmasa bu yıl bütçe fazla verirdi
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’nin bütçesinin Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan ve Yunanistan bütçesinden daha iyi olduğunu belirterek, "Türkiye’nin artık ufku açık. Düzenli şekilde faiz dışı fazla veren bir ülke göremezsiniz. Mayıs, haziranda dalgalanma olmasaydı bu yıl bütçe fazla verirdi" dedi.
Halkbank’ta özelleştirme yöntemi üzerinde çalışıyoruz
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Halkbank’ın özelleştirmesine ilişkin şunları söyledi: "Özelleştirmede kullanılması planlanan yöntem halka arz mı, yoksa blok satış şeklinde mi olacak, bunun üzerinde çalışıyoruz. Yakında onun da kararı verilir ve prosedür başlar. Ekonomi dinamik, her zaman değişiyor. Her an için blok satış da olur, halka arz da olur."
Hürriyet
Yayın Tarihi :
16 Kasım 2006 Perşembe 01:51:36