ABD’den 2 trilyon dolarlık ’kötü varlık’ temizliği ve canlandırma planı
ABD Hazinesi, bankacılık sistemini kurtarmak için büyüklüğü 2 trilyon dolara ulaşabilecek yeni bir plan devreye sokuyor.
Buna göre bankaların bilançolarındaki kötü varlıkları satın almak için kamu ve özel sektör ortaklığıyla 1 trilyon dolarlık bir fon oluşturulurken, tüketici kredilerini canlandırmak için de 1 trilyon dolarlık bir kaynak sağlanacak. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, şimdiye kadar yaklaşık yarısı kullandırılan 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı’nın (TARP) bankaları kurtarmak açısından istenilen sonucu vermemesi üzerine gözlerin çevrildiği yeni planı bir günlük gecikmeyle açıkladı.
Kamu-Özel Yatırım Fonu
’Mali İstikrar Planı’na göre zor durumdaki bankacılık sistemindeki toksik (sorunlu) varlıkları temizlemek ve özel sermayeyi desteklemek için ’Kamu-Özel Yatırım Fonu’ kurulacak. Hazine Bakanı Geithner, planın temelini oluşturan bu fonun başlangıçta 500 milyar dolar olacağını, ancak fonun finansal büyüklüğünün 1 trilyon dolara kadar çıkabileceğini söyledi. ABD mali sisteminin önemli bölümlerinin zarar gördüğünü belirten Geithner, geçen yıl 3 milyon kişinin işsiz kaldığını ve sadece geçen ay 600 bin kişinin işini kaybetmesinin neden hükümetin acil olarak harekete geçmesi gerektiğini gösterdiğini kaydetti. Her Amerikalının, ekonominin düzelmesi için savaşın her iki cephede olmasını anlaması gerektiğini söyleyen Geithner, "İş yaratma ve özel yatırımı çalıştırmalıyız ve iş adamları ile ailelere kredi akışının tekrar başlatmalıyız" dedi.
2 trilyonla ne yapılacak
ABD yönetimi Mali İstikrar Planı ile ’iyi banka’ ve ’kötü banka’ tartışmalarının ardından içerik olarak farklı bir çözüm ortaya koydu. Plan şu ayaklardan oluşuyor:
ABD Tasarruf Sigorta Mevduat Fonu (FDIC), ABD Merkez Bankası (FED), ABD Hazinesi ve özel sektörün ortaklığıyla bir yatırım fonu kurulacak.
Kamu-Özel Yatırım Fonu, bankaların bilançolarındaki mortgage kaynaklı zararlı menkul kıymetleri satın alacak.
Fonun büyüklüğü başlangıçta 500 milyar dolar olacak, ancak bu rakam 1 trilyon dolara kadar çıkabilecek.
FED’in tüketici kredilerinin yanı sıra küçük ölçekli şirketlere verilen ticari kredileri desteklemek için uyguladığı 200 milyon dolarlık programın büyüklüğü 1 trilyon dolara çıkacak.
Mortgage kredisi kullanan ev sahiplerinin konutlarına haciz gelmesini önlemek ve tüm ekonomiyi etkileyen konut krizin bu etkisini hafifletmek için federal kurtarma fonlarına 50 milyar dolar aktarılacak.