25
Mayıs
2025
Pazar
EKONOMİ

Başbakan'a isyan

İSO Başkanı Tanıl Küçük, elektriğe ve doğalgaza yapılan zamları hatırlattı ve "Bu yetmezmiş gibi şaka gibi bir kararla -ki şaka gibi kararları, şaka gibi açıklamaları giderek daha sık duymaktayız- doğalgazda bir de teminat mektubu sorunu gündeme geldi" dedi. Küçük’ün ’şaka’ benzetmesi, Başbakan’ın, krizle ilgili ’hamdolsun iyiyiz’, ’kriz teğet geçiyor’, ’kriz psikolojik’ sözlerini anımsattı.

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, sanayinin 2005 yılından itibaren ’nefesi tıkanmaya’ başlayan sanayinin 2008 sonbaharında yatağa düştüğünü söyledi ve "Üretim ve ihracat artışının lokomotifliğini üstlenen otomotiv başta olmak üzere pek çoksektörümüzde hayati fonksiyonlar neredeyse durdu" dedi. İstanbul Sanayi Forumu 2008 Yılı 2. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda sanayicilere ve hükümetin iki bakanına hitaben konuşan Küçük, yatağa düşmüş Türk sanayisine nasıl bir tedavi uygulanacağını sordu ve "Belki de şöyle sormalıyız; her hangi bir tedavi uygulanacak mıdır" dedi. Küçük, elektriğe son 1 yıl içinde yüzde 60, doğalgaza yüzde 80 zam yapıldığını da hatırlatarak, "Bu yetmezmiş gibi adeta şaka gibi bir kararla ki şaka gibi kararları, şaka gibi açıklamaları giderek daha sık duymaktayız. Doğalgazda bir de teminat mektubu sorunu gündeme gelmiştir" diye konuştu.

"Bizler, geride bıraktığımız 6 yıl boyunca da hükümetimizle tüm temaslarımızda, bıktırıcı olmak pahasına. sanayimizdeki zaafiyetleri anlatma gayreti içinde olduk" diyen İSO Başkanı Tanıl küçük, bu zaafiyetlerin yol açabileceği tehlikelere de dikkat çekmeye çalıştıkları ama netice alamadıklarını vurguladı. Küçük konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eylülde küresel kriz şiddetlendiğinden bu yana yine aynı şikelde ekonomimize ve sanayimize yönelik riskleri gündeme getirme gayreti içindeyiz amayinenetice alamadık. Küresel krizşiddetlendiğinden bu yana tüm ülkeler peş peşe kurtarma paketleri devreye sokarken, biz yine yavaş kaldık ve dahası kalmaya devam etmekteyiz. Neyi yanlış yapıyoruz? Nerede yanlış yapıyoruz? Niye netice alamıyoruz? Bu sorulara cevap arıyoruz."

Kasalarında para vardır


Küçük, zaman zaman "Sanayiciler zaten böyledir; hep şikayet ederler, kasalarında paraları vardır, zamanı gelince çıkarırlar" gibi yorumlara da maruz kaldıklarını hatırlatarak, "Belki bizim ’inandırıcılıkla ilgili bir sorunumuz var’ diye düşünüyor; belki ’hükümet ve ekonomi yönetimi bizim gördüğümüzden farklı bir kesim görüyor; bizim bildiğimizden farklı şeyler biliyor; o nedenle çözüm üretilemiyor’ diyoruz ama bu kadar dile getirmemize rağmen hiye netice alamadığımızı anlamakta gerçekten zorlanıyoruz. Devletin imkanlarının sınırlı olduğunu biliyoruz, taleplerimizi de daima sorumluluk içinde dile getiriyoruz. Olmayacak şeyler istemedik" dedi.

Sayın bakanlar, sizi çok seviyoruz ama yavaş kaldık


İSO Başkanı Tanıl Küçük, sanayicilerin sorunlarını dinlemek için İstanbul Sanayi Forumu’na katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a da şöyle seslendi: "Sayın Başbakan Yardımcımız, karşılıklı sevgi, saygı ve güven temelinde yürüyen ve çok eskiye dayanan diyaloğumuz hiç kesilmedi. Kriz başladığından bu yana da çok sık bir araya geldik. Sorunların tespitinde, yapılması gerekenler konusunda her zaman fikir birliği içinde olduk ama çözümleri hayata geçirmekte yavaş kaldık. Siz bu durumu ’proaktif olmakla ihtiyaçlı olmak arasında köprü kurma süreci’ olarak tanımlıyorsunuz ama şimdiye kadar bu köprü çoktan kurulmalı ve üzerinde yürünebilmeliydi. Sayın Sanayi ve Ticaret Bakanımız; içimizden biri olarak sanayimiz adına verdiğiniz mücadeleyi çok iyi biliyoruz. Ancak sayın Bakanım, sayın Başbakan Yardımcım; içinde bulundumuz koşullar, yeni, farklı ve çok daha geniş kapsamlı önlemler gerektiriyor. Aksi taktirde ortaya çıkabilecek maliyetlerin bedeli çok ama çok ağır olacak."

Yeni nesil reformları krizde yapabiliriz

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, krizi fırsat bilip yeni nesil reform sürecini başlatabileceklerini söyledi. Ekren, şöyle konuştu: "Kamunun harcama etkinliğini ve harcama verimliliğini mali kurala getirmeyi, şeffaflığı, sosyal güvenlikte gerekiyorsa daha fazla adım atmayı ve mahalli idarelerin finansal yapılarını güçlendirmeyi yeni nesil reform sürecinde ajandamızın başına koyduk. "

Botaş’ın sanayiciye yaptığını hazmetmek çok zor

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Botaş’ın sanayiciden teminat mektubu istemesi konusunda şunları söyledi: "Böyle bir ortamda Botaş’ın sanayiciden teminat mektubu isteyerek sanayiciyi banka önlerinde bekletmesini ben de hazmedemiyorum. Bunun getirdiği ilave maliyeti de biliyorum. Bazı bankalarda tezgah altı faizlerle yüzde 6-7 faizler çekildiğini de biliyorum. Botaş’ın alacakları içinde sanayicinin borcu yok denecek kadar azdır."

Erdoğan ’şaka yapıyorlar’ dedirten ne söyledi


Global krize rağmen hamdolsun biz iyiyiz.

Bu kriz bizi teğet geçer.

Ben biliyorum, bazı işadamlarının zulalarında 2 yıl yetecek para var.

Teğet de dokundurmaktır, biraz hasar verir, onu da bilin.

Türkiye’de kasıtlı ve psikolojik olarak krizi körükleme gayreti içinde olanlar var.

Sanayiciyi isyan ettiren tablo

Ssanayi sektörleri finansman konusunda büyük sıkıntı içinde.

Şirketler kapanma riski ile karşı karşıya.

İç talep durdu.

İşten çıkarmalar devam ettiği için işini henüz kaybetmeyenler de tüketimden uzak.

Moraller bozuk, geleceğe yönelik beklentiler olumsuz, tüketici ve üretici güveni dip yaptı.

Türkiye ekonomisi adeta bir olumsuzluk sarmayı içine girdi.

İSO’ya göre acilen yapılması gerekenler

Hükümet ve ekonomi yönetimi toplumda güveni güçlendirmeli, olumsuzluk sarmalını kırmalı.

Botaş, teminat mektubu talebinden vazgeçmeli, petrol ve doğalgazda fiyat düşüşleri yansıtılmalı.

KKDF ve elektrikte TRT payı kaldırılsın.

Yatırım indirimi uygulamasına geri dönülmeli.

Leasingde KDV yüzde 1’e çekilsin.

SSK prim indirimi bir sisteme bağlanmalı.

Kıdem tazminatı her iki tarafı da rahatlatacak şekilde çözülmeli.

Esnek çalışmanın uygulanması için teşvik edici düzenlemeler yapılmalı.

Rusya’nın kendi para birimi ile ticaret yapma imkanı sağlanmalı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 18:40:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.236.xxx Tarih : 27.12.2008 04:07:31

hele şükür kafanız çalışmaya başladı biz ruslara meyve sebze satıyoruz onlar bize doğalgaz neden amerikan parası kullanıp amerikaya ticaretimizden pay verelim ne alakası var demeyin güclü devletlerin para kullanma hadisesi 2000 yıldan eskidir hatta inçilde bile yeri var bir gün isanın yanına bir inananı gelir roma imparatorluğunun vergilerinden haraçlarından yakınır isa cebinde para varmı der adam var der çıkar o zaman adam parayı çıkarır üstünde kimin resmi var der isa adam tabiki sezarın o zaman sezarın hakkını sezara vericeksin der amerikan dolarını kullanmak demek onlara o faizle borç vermek demek