Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarımsal çevresinin jeopolitik konumu kadar önemli olduğunu belirterek, “Türkiye'nin kalbinde yer aldığı bu coğrafya 1 trilyon dolarlık tarımsal ticaret potansiyeline sahip” dedi.
Eker, AK Parti Ankara İl Başkanlığı'nın “Siyaset Akademisi Dersleri” kapsamında düzenlenen toplantıda Türk tarımı hakkında bilgi verdi.
Eker, tarımda değişmesi gereken 3 önemli paradigma bulunduğunu belirterek, bunları, “Türkiye'de geleneksel anlamda kırsal alanda yaşayan herkesin çiftçi kabul edilmesi”, “tarımın kırsal alanda yaşayanların faaliyet alanı olarak bilinmesi” ve “tarımın sektörde çalışanlarla ilgili olduğunun düşünülmesi” şeklinde sıraladı. Eker, öncelikli olarak bu yanlış paradigmaları düzeltmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Tarımın, insanoğlu yaşadığı sürece, onun temel faaliyetlerinden biri olacağını anlatan Eker, bu alanın sadece nüfusun yaklaşık yüzde 30'unu ilgilendiren üretici boyutuyla değil, tüketim boyutuyla da değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin tarımsal çevresinin jeopolitik konumu kadar önemli olduğunu ifade eden Eker, şunları söyledi:
“Türkiye böyle bir imkana sahiptir. Nasıl biliyoruz bunu? Bir milyardan fazla nüfusu barındıran coğrafyanın kalbinde yer alıyor. Bu nüfus dinamiği ve talep açısından çok önemli.
Bir kaç saatlik uçuşla Türkiye'den Avrupa, Rusya, Asya ve Orta Doğu'ya ulaşabiliyorsunuz. Türkiye'nin kalbinde yer aldığı bu coğrafya 1 trilyon dolarlık tarımsal ticaret potansiyeline sahiptir.”
TARIMDAKİ GELİŞMELER
Eker, 2002 yılından bu yana tarım alanında yapılan düzenlemelere de değindi.
Tarım sektörünün belli bir strateji dahilinde destekleme politikalarıyla dizayn edilmesi gerektiğini belirten Eker, bu çerçevede, Türkiye'de ilk defa Tarım Strateji Belgesi hazırlandığını söyledi. Bu çerçevede Tarım Kanununun çıkarıldığını hatırlatan Eker, kanunda, tarımsal üretimin tanımı, tarımsal destekleme politikasının esaslarının yer aldığını anlattı. Eker, “Bu kanun Türkiye'nin tarihinde bir ilktir. Amacımız, tarım potansiyelimizi iyi değerlendirelim ve üretimimizi verimlilik esasına göre gerçekleştirelim. Çiftçinin hayat standardını yükseltelim. Böylece, üretim ülke ekonomisine katkı sağlasın” dedi.
Eker, bu dönemde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı 38 tarım işletmesi ve 65 araştırma enstitüsünün özel sektöre açıldığını belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanı, tarım sektörünün 2002 yılında 21.8 milyar dolar olan GSMH'ye katkısının, 2005 yılında 37.8 milyar dolara yükseldiğini, bu yıl sonunda ise rakamın 39 milyar dolar ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Eker, tarım ürünleri ihracatının yıl sonunda 10 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini belirtti.
aa
Yayın Tarihi :
21 Aralık 2006 Perşembe 03:20:42