30
Nisan
2025
Çarşamba
EKONOMİ

Buğday hasat öncesi satıldı

Türkiye'de bir ilk: Çukurova'da Buğday hasat öncesi satıldı...


Daha önce narenciye ve karpuz gibi ürünleri hasat öncesi alan tüccar, buğdayın dünya genelinde değerlenmesi üzerine hasadına bir ay kalan Çukurova buğdayını ilk kez tarlada almaya başladı.

'Stoğa gerek yok, fiyatlar düşecek'

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tahıl ürünleri üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde geçen yıl 260 bin hektar alanda buğday ekildiğini söyledi.

Kuraklık nedeniyle 1 milyon 300 bin ton olması gereken rekoltenin 1 milyon 158 bin ton düzeyinde kaldığını belirten Tezcan, bu yıl artan ekim alanlarındaki ürün gelişme durumunun ise son yağmurlarla iyi gittiğini ifade etti.

Tezcan, rekoltenin geçen yıla göre 25-30 oranla artacağını tahmin ettiklerini belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO), yeni piyasa dönemine hazırlık olmak üzere sıfır gümrükle buğday ve mahlut ithal etme yetkisi verilmesi nedeniyle sıkıntı yaşayan Çukurova yöresindeki çiftçilerin, tüccarla 1 ay sonra hasadına başlayacağı bu ürünün satış pazarlığını yapmaya başladığını bildirdi.

Bugüne kadar narenciye ürünleri ile kavun ve karpuz gibi sebze-meyvenin geleneksel olarak tarladan satıldığını belirten Tezcan, ''Ancak iç ve dış piyasalarda fiyatı artan buğdayın da Türkiye'de ilk kez tarlada satışına şahit olmaya başladık'' dedi.

Tezcan, Ceyhan ilçesinde bazı üreticilerin, tahmini olarak belirledikleri rekoltenin yarı fiyatını ödeyerek veya kaparo vererek talepte bulunan tüccara ürün daha olgunlaşmadan, 55-60 YKr olan piyasa fiyatının yüzde 5 üzerinde satmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:

''Dünyadaki küresel ısınma tüm ürünlerde rekolte değişikliğine neden oldu. Bu ürünler arasında en önemli yere sahip olan da buğday. Şu anda dünya piyasası ton başına 650 dolar civarında. Bu rakam Türkiye'de 500 dolar. Bunu bilen tüccar fiyatın daha da yükseleceği düşüncesiyle buğdayı şimdiye kadar olmadık şekilde tarladan alıyor. Tüccar, anlaşma yapması halinde çiftçinin tarlasında tahmini rekolte belirliyor ve bunun yarısının ödemesini yapıyor. Hasat sonrasında da ortaya çıkan rakama göre anlaşmasını kalan parayı ödeyerek yerine getirecek. Ancak satın alınan bu ürünler piyasaya çıkmayarak stokçunun elinde kalacak. Bu durum ise ekmek fiyatının yükselmesine neden olacak, olan da dar gelirli vatandaşa olacak. Buğdayın stokçunun elinde kalması ve bunun sonucunda ekmek fiyatının artma olasılığı bize göre yüksek.''

-''BAKANA ANLATTIM''-

Tezcan, bir süre önce görüşme yaptığı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e bu konuyu anlattığını ve ciddi bir rant ile karşı karşıya kalınabileceği söylediğini bildirdi.

Bu nedenle TMO'nun en kısa sürede devreye girerek ürün alımı yapması gerektiğini belirten Tezcan, aksi halde piyasa dengelerinin alt üst olacağını kaydetti.

Tezcan, kilo başına maliyeti yaklaşık 50 YKr'yi bulan buğdayın alım fiyatının son gelişmelerle birlikte 65 YKr'den aşağı olmaması gerektiğini, tarım politikalarının çiftçilerin faaliyetini sürdürebilmeleri ve üreticilerin düşünülerek yapılması gerektiğini bildirdi.

aa
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 15:44:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?