CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a küresel ekonomik krizin tekstil sektörüne etkileri, açılan ve kapanan firmalarını sayısını sordu
Çağlayan’ın verdiği rakamlar, tekstil sektörünün nasıl bir çöküntü içine girdiğini ortaya koydu. Buna göre, tekstil sektöründe, 2002’den bu yana yılda ortalama 2 bin 500 civarında yeni firma kurulurken, ortalama 700-750 civarında da firma kapandı.
2008’in ilk 10 ayında ise tekstilde sadece 195 yeni firma kurulurken, 598 işyeri kapanmak zorunda kaldı. Böylece son yıllarda ilk kez kapanan firma sayısı, açılan firma sayısını üçe katladı. Ekonomik krizin daha da derinleştiği kasım ve aralıkta ise kapanan işyeri sayısının daha da arttığı tahmin ediliyor.
Çağlayan’ın verdiği bilgilere göre 2008’de İstanbul’da 58 yeni firma kurulmasına karşın tam 340 tekstil firması kapısına kilit vurdu. 17 yeni şirketin kurulduğu Denizli’de, 31 firma kapandı. Başkent Ankara’da 20 firma açılmasına karşın 59 firma kapandı. 20 yeni firmanın kurulduğu Bursa’da ise, 19 firma sektörden çekildi.
Adıyaman, Amasya, Artvin, Elazığ, Çankırı, Erzincan, Eskişehir, Edirne, Kastamonu, Mersin, Kütahya, Ordu, Rize, Sakarya, Sinop, Sivas, Aksaray, Karaman, Bartın, Karabük, Kilis ve Osmaniye’den oluşan 22 ilde hiç yeni firma kurulmazken, buradaki mevcut fabrikalardan en az ikisi kapandı.
Yatırım üç ilde
Öte yandan, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Tunceli’de kurulan firmalarla ciddi yatırımlar gerçekleştirildi. Şanlıurfa’da iki şirket kapatmasına rağmen 10 yeni firma kuruldu. Kahramanmaraş’ta üç firma kapanırken, 10 firma açıldı. Kapanan şirket bulunmayan Tunceli’de ise beş yeni şirket yatırım gerçekleştirdi.