22
Mayıs
2025
Perşembe
EKONOMİ

Dünya ruhu Asya'ya kayıyor

Avrupa Birliği İlişkileri Enstitüsü, İzmir Ticaret Odası ve European Business Press işbirliğiyle düzenlenen ve 29 ülkeden çok sayıda davetlinin katıldığı 9. Yıllık Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu dün İzmir'de başladı. "Türkiye: Avrupa İçin Güçlü Bir Ortak" temasıyla düzenlenen ve iki gün sürecek toplantıda Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri ve Balkan ülkeleri arasındaki politik ve ekonomik gelişmeler ele alınacak.
Açılışta konuşan Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Prof.Dr. Haris Silajdzic, "Alman filozof Hegel'in 'dünya ruhu' dediği şey yer değiştiriyor ve şimdi Asya'ya geçiyor. Avrupa, Asya'ya giden köprüden vazgeçemez" sözleri toplantıda büyük ilgi gördü.
Forumun İzmir Swissotel Grand Efes'te yapılan açılış toplantısında konuşan Karadağ, Hırvatistan ve Bosna-Hersek cumhurbaşkanları da Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek verdiler.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasında, Türkiye'nin son yıllarda hızlanan ekonomik ve finansal reformlar ile birçok alanda Avrupa Birliği kriterlerine büyük ölçüde uyan bir ülke haline geldiğini söyledi. Gül, "Türkiye'nin hedefi AB'ye diğer üyelerle eşit koşullarda tam üyeliktir. Bu hedefe yönelik gayretimiz sürecek" dedi.

Üzerimize düşeni yaptık
Forumun ana teması gibi Türkiye'nin Avrupa için güçlü bir ortak olduğunu vurgulayan Gül, "Hâlâ yapmamız gereken çok şey var" dedi. Küresel krizin özellikle dış kaynaklara bağımlı ülkelerde daha fazla hissedileceğini, ekonomik ve mali yapısı sağlam, rekabet gücü yüksek ülkelerin krizi zorlanmadan atlatmalarının mümkün olduğunu belirten Gül, bu süreçte dünya ekonomisini yöneten bazı kuralların gözden geçirileceğini söyledi.
Türkiye'nin bölgesinin sorunlarını bilen ve sorunları çözme gücü olan bir ülke olduğunu kaydeden Gül, Bosna-Hersek'ten Afganistan'a, Kongo'dan Lübnan'a kadar dünyadaki sorunları çözmek için aktif bir dış politika izlediklerini vurguladı.
Gül, Türkiye'nin kendi sorunlarını da çözmek için adımlar attığını belirterek Gürcistan'da yaşanan sorunlardan sonra Kafkas İşbirliği Platformu önerdiklerini, iki ay önce milli maç vesilesiyle Ermenistan'ı ziyaret ettiğini söyledi. Ortadoğu'da bölgesel güvenlik ve işbirliği platformu için çalıştıklarını belirten Gül, Kıbrıs sorununa da barışçı, adil ve kapsamlı bir çözüm sunduklarını dile getirdi. Gül, Sırbistan'ın Kosova'dan dolayı dış dünyadan soyutlanmamasını ve NATO ile AB'ye katılım için ilerlemesini, Bosna-Hersek'in de istikrarlı hale gelmesi için adımlar attığını dile getirdi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise 29 farklı ülkeden gelen konuklarla, tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Avrupa Birliği İlişkileri Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Jürgen Gramke ise Türkiye'nin stratejik, kültürel ve ekonomik potansiyeli ile Avrupa Birliği için çok büyük önem taşıdığını söyledi. Kuzeydoğu ve Güneydoğu Avrupa'da, Avrupa'nın menfaatlerinin olduğunu belirten Gramke, bu coğrafyada Türkiye'nin büyük ve önemli rolü olduğunu ifade etti.

G-7 ile sorunlar çözülmez
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise küreselleşme ile dünyanın düzleştiğini ama sorunların karmaşık hale geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Küreselleşme fırsatlarla beraber riskleri de beraberinde getiriyor. Zehirli bir varlık artık bilançodan bilançoya atlayıp sınırları geçiyor. Küresel finansal krizin etkilerini Türkiye de yaşıyor" dedi.
Küresel krizin siyasi temsil mekanizmasının ötesine geçtiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, AB içindeki tartışmaların artık en gelişmiş ülkeleri temsil eden G-7 ile çözülemeyeceğini, Türkiye gibi ülkelerin de uluslararası karar mekanizmalarında yer alması gerektiğini söyledi.
Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu'nun fikir babası olan işadamı Şarık Tara da "Bu organizasyon ile artık Kuzey ve Güney Avrupa birbirini tanıyor. Forumda Avrupa Birliği müzakere sürecinin yanında Balkanlar'daki problemleri teker teker konuşacağız. Buradan bir sonuç çıkaracağız. Balkanlar için sabaha kadar konuşurum, çünkü ben Balkanlar'da doğdum" dedi.

Yeni bakış açısı şart
Eski Avrupa Komisyonu Başkanı Dr. Jacques Santer'in yönettiği "Güneydoğu Avrupa'nın Gelişimi: Global Kriz ve Avrupa'ya Etkileri" başlıklı oturumda söz alan Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Silajdzic ise Balkan ülkelerinin Türkiye olmaksızın tam olamayacağını belirterek "AB içinde Türkiye olduğu zaman tam birlik olacaktır. Avrupa kendi içine hapsolmayı göze alamaz. Asya'ya uzanan bu köprüden vazgeçemez. Gelecek yüzyılın gücü Asya. Alman filozof Hegel'in dediği gibi 'dünya ruhu' yer değiştiriyor, şimdi Asya'ya geçiyor bu ruh" dedi.

Aynı oturumda konuşan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic ise neo-liberal ekonominin artık çöktüğünü, tanıdığımız dünyanın geride kaldığını belirterek "Artık yeni bir bakış ve oluşuma ihtiyaç var" diye konuştu.

Referans
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 15:03:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?