30
Nisan
2025
Çarşamba
EKONOMİ

Esnaf yerine patronlar hedef

Maliye esnafın yakasını bıraktı, vergiyi patrondan tahsil edecek

Son bir yıl içerisinde krizin etkisiyle bütçe gelirleri azalan Maliye, strateji değişikliğine gidiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, küçük esnafların yerine gelir düzeyi yüksek işletmelere sıkı denetim yapma kararı aldı. Kurum, gayrimenkul başta olmak üzere akaryakıt, bankacılık, tefecilik gibi krizden etkilenmeyen sektörlere yoğunlaşacak.

Gelir İdaresi, yeni dönemde özellikle kira gelirlerinin kayıt altına alınması için ev sahiplerine yönelik incelemelere de ağırlık verecek. 500 lira ve üzerindeki kiraların bankalar kanalıyla ödenmesi uygulamasında limit aşağı çekilirken, gelirlerin doğru beyan edilip edilmediği araştırılacak. Türkiye genelinde 17 milyon konut bulunmasına rağmen bu kapsamdaki mükellef sayısının 750 bin olduğuna dikkat çeken üst düzey bir yetkili, "Bu, gerçekten gülünç bir rakam." ifadesini kullandı. Maliye'nin geçen yıl Türkiye genelinde yaptığı denetim ve incelemelere göre neredeyse vergi kaçırmayan sektör yok. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2008 yılı Faaliyet Raporu'nda yer alan verilere göre yaklaşık 113 bin vergi denetimi yapılırken mükellefler 78,8 milyar liralık beyanda bulundu. 211,1 milyar liralık gelirin ise vergisini ödemeye yanaşmadı. Bu rakam üzerinden kaçırılan miktar ise 4,7 milyar lira oldu. 78,8 milyar liralık matrah üzerinden yapılan incelemelerde mükelleflerin 211 milyar liralık gelirini devletten gizlediği ortaya çıktı. Buna göre her 100 liranın sadece 27 lirası beyan edilirken, geri kalan 73 lirası ise devletten gizlendi. İnceleme başına tespit edilen gelir kaçağı da 1 milyon 866 bin lira olarak hesaplandı.

Vergi gelirlerinin artırılması için yeni stratejiler üzerinde durulurken, kayıt dışına yönelik yaptırımlar da artacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçakçılığı suçlarının para cezasına dönüştürülmesini engelleyen düzenlemenin önemli olduğuna dikkat çekiyor. Şimşek, "Yasa taslağı Meclis'te kabul edilirse vergi kaçakçılığı yapanlar daha ciddi yaptırımlarla, doğrudan doğruya hapisle karşı karşıya kalacak. Mali suçlar, mali ceza gerektirir. Ben vergi kaçakçılığını kamu düzenine karşı işlenmiş suç olarak görüyorum, dolayısıyla bu, bir mali suç değildir. Gelir İdaresi'nin denetim birimlerinin ellerinin güçlendirilmesi lazım." değerlendirmesini yapıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 18:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?