Ankara'da genel kurulunu yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından hedge edilmesi amacıyla bir Kur İstikrar Fonu kurulmasını önerdi. Devlet Bakanı Çağlayan ise yine Merkez Bankası’na yüklenerek Türkiye’yi ithalat cennetine çeviren, üretimi, istihdamı azaltan sorumlunun Merkez Bankası ve yanlış faiz politikası olduğunu söyledi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından heç edilmesi amacıyla bir ‘Kur İstikrar Fonu’ kurulmasını önerdi. “Sıcak parayı kovalım demiyoruz” diyen TİM Başkanı, sıcak parayı ihracatın artışına ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını oluşturacak ortamın finansmanına katkı koyan bir hale getirmeyi önerdiklerini söyledi. Büyükekşi, “Somut önerimiz ihracat noktasındaki gelir akışının en düşük maliyetlerle kamu tarafından hedge edilmesidir. Biz bu amaçla bir ‘Kur İstikrar Fonu’ kurulmasını öneriyoruz” dedi.
Acı patlıcanlara döndük
Bu fonunun kaynağının kısa vadeli yabancı sermaye girişi kazançlarından yüzde 1 oranında kesilecek stopaj geliri olabileceğini belirten Büyükekşi, kamu bütçesine yük olmayacak başka kaynakların da yaratılabileceğini, sıcak paraya uygulanacak stopajın Türkiye’ye yönelik sermaye hareketlerini zora sokmayacağını bildirdi.
İhracatın ithalatı karşılama oranının yeni dönemin en temel istikrar çıpası olması gerektiğine de vurgu yapan ve “Bir taraftan enflasyonu kur baskısı ile kontrol altında tutarken öte yandan ihracatı nasıl artıracağız?” diye soran Büyükekşi, şöyle devam etti: “Büyümeyi ithalatla değil ihracatla sağlamanın bir yolunu bulacağız. İhracatçıların cam fanus içine alınarak özel ihtimamla beslenmesini önermiyoruz. Biz acı patlıcanlara döndük bizi kırağı çalmıyor. Soğukta donmuyor, sıcakta pişmiyoruz. Talebimiz rekabetçi bir seviyede öngörülebilir ve istikrarlı bir Türk Lirası’dır.”
Genel kurulda konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise bugün Türkiye’yi ithalat cennetine çeviren, Türkiye’de üretimi, istihdamı azaltan sorumlunun Merkez Bankası ve uyguladığı yanlış faiz politikası olduğunu söyledi.
‘Çaldığım düdük’ diyor
Sosyal güvenlik sisteminin bu kadar dejenere olmasının ve iş gücü maliyetlerinin yüksek olmasının sebebinin geçmişte uygulanan popülist politikalar olduğuna işaret eden Çağlayan, ’Bir şeyler yapalım’ dendiğinde Merkez Bankası’nın bağımsızlığının ortaya konduğunu, Merkez Bankası’nın faiz politikasının yanlış olduğunu 8 yıldır söylediğini vurguladı. Çağlayan, “Ama Merkez Bankası bu konuda bildiğim bildik, çaldığım düdük diye devam ettirmeye çalışıyor” dedi.
Merkez Bankası’nı da devreye sokarak, ilgili bakanlıklar, kuruluşlar biraraya gelerek yeni bir strateji gerçekleştireceklerini belirten Çağlayan, yıl sonu itibarıyla mevcut teşvik sisteminin yeniden gözden geçirileceğini ifade etti.
TOBB yerine TİM’in yıldızı parlıyor!
TOBB’UN genel kuruluna katılıp katılmayacağı son ana kadar tartışılan Başbakan, TİM’in genel kuruluna 12 bakanla geldi. Bu durum, “Artık TOBB’un değil TİM’in yıldızı parlıyor’ yorumlarına neden oldu
* TİM Başkanı Büyükekşi, TOBB Genel Kurulu’nda kendilerini üstü kapalı eleştiren Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’na mesaj göndermesi beklenirken, bu konuya hiç girmedi. Hisarcıklıoğlu önceki hafta sonu gerçekleşen Genel Kurul’da TİM’i üstü kapalğı eleştirmiş ve sert benzetmeler kullanmıştı. Hisarcıklıoğlu “Bizler, ne aldatan, ne de aldanan olduk. Birileri gibi ”Aslı yok yaylasında bin beşyüz koyunumuz var“ iddiasında bulunmadık. Masa başında hesap yapıp, yüzbinlerce yeni istihdam sağlayacağız, havası vermeye çalışmadık. Yanlış anlaşılsak da, gözümüzün gördüğünü konuştuk” demişti.
* Başbakan Erdoğan’ın bir süredir TOBB’la yaşadığı gerilimin ardından, hükümet nezdinde TOBB’la ilişkilerin eski sıcaklığını kaybettiği ve TİM’in öne çıktığı yorumları yapılıyordu. Yaklaşık 10 gün önce gerçekleşen TOBB Genel Kurulu’na katılıp katılmayacağı bile tartışma konusu olan Başbakan’ın dünkü TİM Genel Kurulu’na 12 bakanla çıkarma yapması “Artık TİM’in yıldızı parlıyor” yorumlarına neden oldu.
* Başbakan Erdoğan’ın toplantıya 12 bakanla birlikte katılması, salondakiler tarafından “Başbakan, Bakanlar Kurulu’nu burada toplayacak” esprilerine neden oldu.
* Toplantıya Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan, Cevdet Yılmaz, Hayati Yazıcı, Mehmet Aydın, Egemen Bağış, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, İçişleri Bakanı Beşir Atalay katıldı. Ayrıca Kürşad Tüzmen başta olmak üzere AKP yöneticileri ve milletvekilleri de katıldı.
Mehmet Büyükekşi yeniden başkan seçildi
TİM’İN 17. Olağan Genel Kurulu’nda 61 ihracatçı birliğinden gelen 374 TİM delegesi oy kullandı ve Mehmet Büyükekşi yeniden TİM Başkanlığı’na seçildi. Genel Kurul çerçevesinde, her sektör kendi içinden 1’er kişiyi 24 kişilik TİM Sektörler Konseyi’ne seçti. Konseyde şu isimler yer aldı:
* Abdullah Tever (Ağaç Mamulleri ve Orman Ürün.)
* İ. Ali Özinönü (Çimento ve Toprak Ürünleri)
* Ayhan Güner (Değerli Maden ve Mücevherat)
* Mustafa Çıkrıkçıoğlu (Demir Çelik)
* Tahsin Öztiryaki (Demir ve Demirdışı Metaller)
* Mehmet Büyükekşi (Deri ve Deri Mamulleri)
* Güven Uçkan (Elektrik, Elektrikli Mak. ve Bilişim)
* Dursun Oğuz Gürsoy (Fındık ve Mamulleri)
* Başaran Bayrak (Gemi ve Yat)
* İbrahim Yılmaz (Halı)
* Hikmet Tanrıverdi (Hazırgiyim ve Konfeksiyon)
* Mahmut Arslan (Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohum)
* Osman Bağdatlıoğlu (Kesme Çiçek)
* Murat Akyüz (Kimyevi Madenler ve Mamulleri)
* Eliya Alharal (Kuru Meyve ve Mamulleri)
* Ahmet Keleş (Maden)
* Adnan Dalgakıran (Makine ve Aksamları)
* Rıza Seyyar (Meyve ve Sebze Mamulleri)
* Ömer Burhanoğlu (Otomotiv Endüstrisi)
* Sinan Kızıltan (Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri)
* Ahmet Öksüz (Tekstil ve Hammaddeleri)
* Noyan Gürel (Tütün ve Mamulleri)
* A. Hamdi Gürdoğan (Yaş Meyve ve Sebze)
* Ali Nedim Güreli (Zeytin ve Zeytinyağı)