Resmi rakamlarla 1 milyar dolar, dolaylı yoldan 7 milyar dolar ihracat yapan Türk kuyumculuk sektörü ikiye bölündü.
Rotaforte tarafından Yeşilköy CNR’da 13-17 Mart tarihlerinde düzenlenen 30. Uluslararası Mücevher, Takı, Gümüş, Saat ve Malzeme Fuarı’na katılmayan 200 firma Beylikdüzü Tüyap’ta düzenlenecek Gold İstanbul Fuarı’nda yerini aldı.
Atasay yok
Kuyumculuk sektöründe Yeni Oluşum Grubu’nun öncülük ettiği Gold İstanbul Fuarı 18-21 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek ve 390 markaya ev sahipliği yapacak. İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği ve Türkiye Kuyumculuk Meclisi’nin destek verdiği Gold İstanbul Fuarı’na katılan markalar arasında Altınbaş, Arpaş, Ariş, Jival ve Zen yer alırken, sektörün büyüklerinden Atasay ve Asgold’un bu fuarda yer almadığı görüldü. “Öbür fuarda mutlu olsaydık herhangi bir sıkıntımız olmasaydı zaten bu fuarı yapmazdık” diyen Türkiye Kuyumculuk Meclisi Başkan Yardımcısı İmam Altınbaş şöyle devam etti:
İhracat artacak
“Bu fuarlardan hangisi başarılı olursa o yoluna devam edecek. 200 firma ve 390 marka desteklemeseydi bu fuar zaten düzenlenmezdi. Fuara yerli ve yabancı 20 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz. Fuarın sektöre katkısı ise 300-400 milyon dolar seviyesinde olur.”
Gold İstanbul Fuarı’na altın ve mücevher alanında faaliyet gösteren sektörün öncü firmalarının destek verdiğini belirten Altınbaş, “341 oda ve dernekle işbirliği yaptık. Türkiye’nin dört bir yanında 50 kuyumcu odası ve başkanı sektör temsilcileriyle birlikte fuara katılacak. Amacımız Gold İstanbul 2010 Fuarı ile Türkiye’deki mücevher üretimini dünyadaki ilk sıraya çekmek” diye konuştu.
İmam Altınbaş, Türkiye’yi mücevherde marka ülke yapacaklarını belirterek, “Bu da içeride birlikte hareket ederek olur” dedi. Fuara 50 ülkeden 1000’e yakın kişinin geleceğini ifade eden Altınbaş, “Geçen yıl 1 milyar dolar resmi, 6 milyar dolar da bavul ticareti başta olmak üzere dolaylı yoldan ihracat yaptık. Hedefimiz ihracatı ve Türk kuruluşlarının bilinirliğini fuarlar sayesinde daha da artırmak” açıklamasında bulundu.
Altın yükseldi
Türkiye’nin ihracatının altın fiyatlarındaki artış ve dünyada yaşanan krizden dolayı 500 milyon dolar kadar düştüğünü belirten İmam Altınbaş, hedeflerinin bu yıl artışa geçmek olduğunu sözlerine ekledi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu da 2004 yılında ikinci bir fuar alanının gerekli olduğuna inandıklarından dolayı, Rotaforte Fuarcılık’a düzenli bir fuar yapmalarını ifade ettiklerini ancak Rotaforte Fuarcılık’ın oralı olmadığını, kendilerinin de sektörü dünyaya açmak adına 2004 yılında TÜYAP’ta bir fuar yaptığını anlattı.
Kameroğlu, şunları söyledi: “Sektörün içinden bazı lokomotif firmaların muhalif olmalarına rağmen bunu başarıyla gerçekleştirdik. 2010 Gold İstanbul Fuarı ile akılların biraz daha başa geldiği, bu trenin son vagonu olduğunu düşünüyorum.” Öte yandan Tüyap Genel Müdürü Serdar Yalçın da fuarın bu yıl 10 bin metrekarelik alanda yer alacağını hedeflerinin 12 bin metrekareye yükseltmek olduğunu belirtti.
Müzeden tenis getirildi
Yalçın, “390 marka fuarda yer alıyor. 100-150 markanın daha katılmasını bekliyoruz” diye konuştu. Fuar ilginç ürünlere de ev sahipliği yapacak. Dünya Pırlanta Müzesi’nden gelen 6.5 kiloluk tenis raketi fuarda sergileyecek. Ayrıca fuarda bir zaman koridoru oluşturularak dünden bugüne takı sektörü görüntülerine yer verilecek.