23
Mayıs
2025
Cuma
EKONOMİ

Marble 2009 açıldı

Tüm Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Onur, Türkiye'nin dünya doğal taş rezervlerinin üçte birine sahip olmasına rağmen dünya ticarinden aldığı payın yüzde 10 olduğunu bildirdi.

Marble Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, İzmir Kültürpark'ta bu yıl 15. kez kapılarını ziyaretçilere açtı.

Açılış töreninde konuşan Selahattin Onur, Türkiye doğal taş sektörünün 200 bin kişiyi istihdam eden, en son teknolojinin kullanıldığı, modern fabrikalarda üretim yapılan ve üretimini dünyanın dört bir tarafına ihraç eden bir sektör olduğunu anlattı.

Sektörün ithalat girdisi olmaması nedeniyle ülke ekonomisine getirisinin son derece yüksek olduğunu vurgulayan Onur, “Ancak, dünyanın doğal taş rezervlerinin üçte birine sahip olmamıza rağmen, dünya ticarinden aldığımız pay yüzde 10” dedi.

Onur, Türkiye'nin aldığı bu payı artırmak için kamunun ve sektörün yapması gerekenleri anlattı. Düşük döviz kuru, ekonomik kriz, ihracat pazarlarındaki daralma gibi nedenlerin doğal taş ihracatında yarattığı sıkıntıları dile getiren Onur, “Döviz son dönemde yükseldi, ama mal satamadıktan sonra neye yarar? Merkez Bankası faiz indirdi, ama bizim kullandığımız kredilerin faizlerine yansımadıktan sonra neye yarar? Hükümetimiz sağ olsun can suyu kredisi sağladı, ama istenen koşullar nedeniyle bunu kullanamadıktan sonra neye yarar?” diye konuştu.

Onur, global kriz sona erdiğinde işleri en iyi konuma gelecek alanların başında doğal taş sektörünün geleceğine inandığını sözlerine ekledi.

“ABU DABİ'DE SHOWROOM AÇIYORUZ”

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç ise Marble Fuarı'nın başladığı 1995 yılında Türkiye'nin doğal taş ihracatının 60 milyon dolar seviyesinde olduğunu, bu rakamın geçtiğimiz yıl 1 milyar 402 milyon dolara yükseldiğini, madene dayalı ihracatın ise 35 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Dünya doğal taş pazarının 2008'de 1 milyar metre kare ile 20 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu anlatan Erdinç, Türkiye'nin sahip olduğu rezervlerler dikkate alındığında ihracatın 8 milyar dolar olması gerektiğini, ancak bu rakamların çok uzağında bulunulduğunu belirtti.
Erdinç, Ege İhracatçı Birlikleri olarak Abu Dabi'de doğal taş tanıtma “showroom”u açacaklarını, bunun ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Konuşmasında mahalli idarelere de seslenen Erdinç, “Doğal taş konusunda ithalattan vazgeçelim, yerli taşlarımızı kullanalım. Bizim taşlarımız çevreye duyarlıdır, sağlıklıdır” dedi.

Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Abdullah Köten de Türkiye'nin 5,1 milyar metre küplük mermer rezerviyle dünya rezervlerinin üçte birine sahip olduğunu söyledi.

Çin, İtalya, İspanya, Hindistan, Brezilya ve Portekiz'in dünya doğal taş ticaretinin yüzde 70'ini elinde bulundurduğunu anlatan Köten, Türkiye'nin Çin ve Brezilya'nın ardından üretimini en fazla artıran ülkeler arasında yer aldığını dile getirdi.

Köten, Türkiye'nin mermer ihracatının sürekli artış gösterdiğini, sektörün ihracatının geçtiğimiz yıl yüzde 13 yükseldiğini, 10 milyar dolarlık ihracata ulaşma hedefinin bulunduğunu ifade etti.

“İZMİR'DE, ANADOLU'DAN ÇIKAN TAŞI KULLANIYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Marble Fuarı'nın bu alanda dünyanın ikinci büyük fuarı olduğunu ancak birinci olmamak için hiçbir nedenin bulunmadığını söyledi.

Bu konudaki en büyük sıkıntının yer sorunu olduğunu dile getiren Kocaoğlu, bu sorunu çözmek için hazırlanan proje hakkında bilgi verdi.
Kocaoğlu, İzmir'de 35'in üzerinde fuar gerçekleştirildiğini, İZFAŞ'ın İzmir fuarcılığının gelişmesi için önemli sübvansiyon sağladığını kaydetti.
İzmir'de açılan fuarların kent ekonomisine 250-300 milyon dolar civarında katkı sağladığını anlatan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

“İZFAŞ 5-10 milyon dolar arasında zarar ediyor. Bu zarar fuarlara verilen sübvansiyon ve desteklerden kaynaklanıyor. Ama biz bu desteği devam ettireceğiz, çünkü bunun kentin kalkınmasında büyük kaldıraç olacağını düşünüyoruz. İzmir, Türkiye'de ve dünyada, yerelde kalkınmasını kendi dinamikleriyle, kendi gücüyle sağlayacak bir kenttir.”

Mahalli idarelerin kaldırım inşa ederken ithal taş kullanması konusuna da değinen Kocaoğlu, “Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sadece Anadolu toprağından çıkan doğal taşlarımızı kullanıyoruz. Mesela, son olarak prestij yerlerimizde kullandığımız Bergama taşını Karşıyaka'da kullandık” şeklinde konuştu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise fuarların sektöre katkısının yanı sıra İzmir ve ülke ekonomisine de önemli katkı sağladığını söyledi.

Doğal kaynakları kullanmanın önemine işaret eden Kıraç, Türkiye'de üretilen doğal taşın uluslararası marka haline getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

9 BİN TON TAŞ SERGİLENİYOR

25-28 Martta ziyaretçilere açık olacak Marble Fuarı'nın 42 il ve 32 ülkeden katılımcıları ağırladığı bildirildi.

İZFAŞ'ın 258'i yabancı, 854'ü yerli toplam bin 112 firmanın katıldığı fuar için 5 hole ilave olarak 4 yeni hol daha inşa ettiği, geçici hollerin Kültürpark'ın doğal dokusuna zarar vermeyecek şekilde planlandığı belirtildi.

42 bin 500 metre kare alan üzerinde düzenlenen fuarda, işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere 9 bin ton taşın sergilendiği kaydedildi.
Geçtiğimiz yıl 51 bin 336 kişinin ziyaret ettiği fuara bu yıl 90 ülkeden 3 bini aşkın yabancının gelmesinin beklendiği bildirildi.
 

AA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2009 Çarşamba 18:38:48
Güncelleme :25 Mart 2009 Çarşamba 18:59:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?