SPK'nın verdiği onayla beraber Mensa Mensucat dünyanın en büyük şirketlerinden İsviçreli Generali ile ortak oluyor.
Adana'da, 37 yıl önce kurulan ancak, daha sonra ekonomik sıkıntılar nedeniyle üretimine ara veren Ulutaş Şirketler Grubu bünyesindeki Mensa Mensucat Sanayii ve Ticaret AŞ'ye (Mensa Mensucat), yabancı sermaye girişini sağlayacak kararın Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandığı bildirildi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin en büyük tekstil fabrikalarından ve Avrupa'nın en büyük kadife, kumaş ve iplik üreticisi Mensa Mensucat, dünyanın gelişmiş bir çok ülkesinde uygulanan ancak, Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir halka arz yöntemi olan ''Oydan Yoksun Pay İhracı'' ile yabancı bir ortakla ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaya hazırlanıyor.
SPK'nın yayınladığı tebliğ kapsamında, 6 ay içinde tüm koşulları yerine getirerek, bu başvurusu kabul edilen Mensa Mensucat, bu sayede, dünyanın en büyük 37'nci grubu olan ve Türkiye ekonomisindeki olumlu gidişi gerekçe göstererek teklifi kabul eden İsviçreli Generali ile ortak olacak. Mensa Mensucat, bu ortaklıkla, Türkiye'de sermaye sıkıntısı çeken yaklaşık 240 büyük firmaya örnek teşkil edecek.
DOLAYLI OLARAK 15-20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAMASI BEKLENİYOR
İlgili kurumların vermiş olduğu destek ve işbirliği sayesinde faaliyete geçecek ve yöre ekonomisine büyük katkı sağlayacak fabrikanın, doğrudan bin 600, dolaylı olarak da 15-20 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.
Adana'da, 37 yıl önce kurulan Türk tekstilinin önde gelen firmalarından Mensa Mensucat'ın, 1973-1974 yıllarındaki petrol krizi sonrası hisselerinin büyük bölümü İş Bankası'na, 1996'da ise Ulutaş Grubu'na geçmişti.
Ulutaş Grubu, 2006'dan sonra yaptığı 70 milyon dolarlık yatırımlarla Mensa'yı Avrupa'nın en büyük kadife, kumaş ve iplik üretim kapasitesine kavuşturmuş, yıllık ihracatı 60 milyon dolara ulaşmış ancak, dünyada yaşanan ekonomik krizin etkisiyle yeniden sıkıntıya girmişti.
Kullandığı elektriği de kendi tesislerinde üreten ve entegre bir tesis olan Mensa Mensucat, küresel krizin etkisiyle üretimine 12 Ocak 2009'da ara vermişti.