Doğu’da hayvancılık bitti, Erzurum’un cağ kebabı Balıkesir etinden yapılıyor
Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF), binden fazla girişimciyi Erzurum’da bir araya getirdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Doğu Anadolu Kalkınma İşbirliği Köprüsü DAKİK 2 Projesi ele alındı. Projeyle bölgenin tanıtılması, yeni yatırım alanları oluşturulması, iş sahalarının ortaya çıkarılması ve böylece bölge insanına istihdam yaratılması hedefleniyor.
Toplantı konuşan DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız, Doğu illerinde yaşanan az gelişmişliğe dikkat çekerken, temel sorunun yoğun göç ve bölgeden yetişen işadamlarının doğdukları yere ilgisiz kalmalarından kaynaklandığını söyledi. Yoğun göçün bölgedeki hayvancılığı olumsuz etkilediğini anlatan Yıldız, “Yakın tarihe kadar 25 milyon küçükbaş hayvan bulunan Doğu Anadolu’da bu sayı 2 milyona geriledi. Hal böyle olunca Erzurum’un dünyaca meşhur cağ kebabı ve çivil peyniri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı” dedi.
Çivil peynirine İzmir’den süt...
Cağ kebabına asıl tadını verenin Doğu’da yetişen hayvanlar olduğunu söyleyen Yıldız, gelinen durumu şöyle özetledi:
“Doğuda kesecek bir hayvan bulmak bile sorun oluyor. Eskiden İran, Irak ve Suriye’nin ihtiyacı bu bölgeden karşılanırken şimdi et entegre tesislerinin pek çoğu kapandı. Erzurum’un meşhur cağ kebabı için eti Balıkesir’den getiriyoruz. Çivil peyniri için İzmir’den süt getirmeye başladık. Meralarımız bomboş bekliyor.
Erzurum’dan çıkıp 20 yıl sonra DAKİK’le geri dönen işadamları var. Doğu’dan ayrılan geri dönmüyor. Doğu için hep uzak deniyor. İstanbul’dan bir işadamı Çin’le, Afrika’yla ticaret yapıyor. Doğu yatırımlarla desteklenmezse Batı’daki illerde göç ile birlikte altyapı ve sosyal sorunların faturası daha ağır olacak.”