Sertifikalı üreticilerin giderek artmasıyla dış talebi de yükselen organik ürünlerde 2012 yılında 1 milyar dolarlık ihracat ve 100 milyon dolarlık da iç pazar hedefleniyor.
Türkiye'de organik ürünler fuarları düzenlenyen ASDF Fuarcılık'tan yapılan açıklamada, "Sağlıklı, güvenilir, ekonomik ve çevreye duyarlı organik üretimi, kalite, miktar ve çeşit açısından artırarak, sürdürülebilir ve rekabetçi bir şekilde iç ve dış pazarı geliştirmeyi hedefleyen Türkiye organik ürünler sektöründe, 2007 yılı itibariyle 10.553 sertifikalı ve 5.723'ü geçiş sürecinde olmak üzere toplam 16.276 üretici faaliyet göstermektedir" denildi.
Açıklamaya göre, organik ürün ihracatını 2012 yılı sonunda 1 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Türk organik sektörü, önümüzdeki yılda ihracatını 500 milyon dolar olarak öngörüyor.
Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi konum ve ekolojinin sağladığı doğal kaynaklar ve zengin bio-çeşitlilik gibi avantajlara sahip olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) ilgili mevzuatına uyumlu yasal düzenlemenin bulunması ve sahip olduğu tarımsal üretim potansiyelinin de rakiplerine üstünlük sağladığı vurgulandı ve eklendi: "Organik tarıma açılabilecek, ilaç ve gübrenin girmediği veya çok az girdiği, kirlenmemiş tarım alanlarının ve su kaynaklarının varlığı, tarım ülkesi olmamızın getirdiği tecrübe ve bilgimiz, geleneksel tarım sisteminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle üreticilerin alternatif arayışları ve devletin ihracat odaklı gelişme stratejisi ile sektör önemli bir büyüme potansiyeli taşıyor."
Organik sertifikasına dikkat
Açıklamada, doğa ve insan sağlığını koruyarak, doğadan aldığını doğaya iade edip, tarımın sürekliliğini sağlayan ürünler anlamına gelen organik üretime dair kamuoyunda giderek artan bilinçlenmeye karşın, son dönemde eksik bilgilendirmenin sinyallerinin gözlendiği belirtildi.
Açıklamada, "Doğal, naturel, hormonsuz, hakiki, ekolojik, organik. Gıdadan tekstile, kozmetikten, otomotive kadar bir çok sektörde ve hatta restoran, otel, alışveriş merkezlerinden tanıtım broşürlerine dek hemen her yerde bu tanımlamalara rastlar olduk.
Türk kamuoyunca, öneminin yadsınamamasına rağmen organik ürün tüketimi, eksik bilgilendirme ve yaratılan kavram kargaşası ile oluşan güvensizlik yüzünden sekteye uğruyor. Organik ürünler alırken tüketicinin tek yapması gereken 'organik ürün sertifikası'nı kontrol etmek" denildi.
Açıklamada, ASDF Fuarcılık'ın 15-18 Ocak 2009 tarihleri arasında Dünya Ticaret Merkezi'nde, 8. Ekoloji İstanbul 2009'u gerçekleştireceği belirtildi.
Türkiye'de üretimi yapılan organik ürünler
Kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, zeytinyağı, domates, sebze konserveleri, dondurulmuş sebze, un ve unlu mamuller (makarna, ekmek, bisküvi), sert kabuklu meyveler, konfeksiyon (giyim), meyve suyu (nar, elma, portakal, çilek, vişne vb), fındık (kabuklu, iç, kavrulmuş, kesilmiş ve püre), dondurulmuş meyve (çilek, vişne, kiraz, böğürtlen, şeftali vb), tekstil (kumaş ve ev tekstili), kekik, anason, mavi haşhaş, susam, kimyon vb. tıbbi aromatik maddeler, nohut, mercimek vb. dane baklagiller.