Merkez Bankası, yüzde 5.5 olan TL munzam karşılık oranlarını yüzde 6'ya çıkardığını açıkladı. Yabancı para yükümlülüklerde yüzde 11 olan zorunlu karşılık oranlarında ise değişikliğe gitmedi.
Merkez Bankası, Eylül ayında da yarım puanlık bir artış yaparak zorunlu karşılık oranlarını yüzde 5.5'e çıkarmıştı.
PİYASADAN PARA ÇEKİLECEK
Merkez Bankası'nın bu hamlesi, son dönemde artan kredi hacminin ve piyasadaki likiditenin biraz frenlenmesi anlamına geliyor. Zorunlu karşılık oranları, MB tarafından piyasadaki likiditeyi dengelemek için kullanılıyor. Oranların düşürülmesi piyasadaki para miktarını artırırken, yükseltilmesi de düşürüyor.
MB'nin bugünkü hamlesi ile piyasadan 2 milyar TL civarında bir likiditenin çekilmesi bekleniyor.
MERKEZ BANKASI İŞARETİNİ VERMİŞTİ
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, dünkü toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, zorunlu karşılık oranlarında değişikliğin işaretini vermişti. Kasım ayı toplantısında gecelik borçlanma faizlerini 400 baz puan aşağı çekerek yüzde 5.75’ten yüzde 1.75’e indiren, buna karşılık borç verme faizini yüzde 8.75’te sabit tutan Merkez Bankası Para Politikası Kurul’u, son dönemde artan sermaye girişlerinin iç ve dış talebin büyüme hızlarındaki ayrışmayı belirginleştirdiğine vurgu yapmıştı. Bu durumun hızlı kredi genişlemesi ve uyarılan ithalat talebi kanalıyla cari dengede bozulmaya yol açtığını ve finansal istikrara ilişkin riskleri gündeme getirdiği uyarısında bulunan Kurul, Türk lirası piyasası işlemlerinde vadelerin uzamasını teşvik etmek amacıyla, gecelik piyasada oluşan faizlerin politika faizinden, her iki yönde de konjonktürün gerektirdiği ölçüde sapmasına geçici olarak izin verilebileceğini ifade etmişti. Kurul bu doğrultuda, gecelik borçlanma faizlerinin 400 baz puan daha indirerek borçlanma faizleri ile borç verme faizleri arasındaki farkı artırdığını kaydetmişti.
KRİZ NEDENİYLE ZORUNLU KARŞILIK ORANLARI DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
Merkez Bankası, krizin derinleşmeye başladığı Ekim 2008’de ise küresel krizin piyasalarda yol açtığı sorunları azaltmak amacıyla Türk parası ve döviz likiditesine yönelik olarak alınan diğer tedbirlere ek olarak, zorunlu karşılık oranlarının, 5 Aralık 2008 ve 16 Ekim 2009 tarihlerinde yabancı para yükümlülükler için 2 puan, Türk parası yükümlülükler için 1 puan düşürerek sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 5 olarak belirlemişti. Çıkış Stratejisi’nde makroekonomik ve finansal riskleri azaltıcı bir politika aracı olarak zorunlu karşılık oranlarının daha aktif bir şekilde kullanılabileceğini açıklayan Merkez Bankası, bu çerçevede, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının, 30 Nisan 2010 ve 6 Ağustos 2010 tarihli yükümlülük dönemlerinden geçerli olmak üzere 0.5’er puan artırarak yüzde 10’a yükseltmişti. Böylece piyasanın likiditesinin yaklaşık 1.4 milyar dolar azaltmıştı.