G-20 ülkeleri, ‘finansal piyasalar ve enstrümanları denetlemeye’ söz verdi. G-20 Zirvesi’nde krizden çıkış için şeffaflığının ve hesap verilebilirliğin artırılması gerektiği vurgulandı
Sanayileşmiş en zengin yedi ülkenin (G-7) yanı sıra yükselen piyasalar denilen Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika ve Suudi Arabistan ileAvrupa Birliği’nden oluşan G-20, küresel krizi masaya yatırdı. Washington’da yapılan G-20 Zirvesi’nin nihai bildirgesinde krize yönelik bir hareket planı ortaya çıktı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada liderlerin, krize yol açan nedenler, finansal piyasaları iyileştirmek, serbest piyasa prensiplerini korumak konusunda fikir birliğinde oldukları vurgulandı. Zirve sonrası yapılan açıklamada özellikle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasalar için şu öneriler gündeme geldi:
- Finansal sisteme istikrar sağlamak için gereken adımların atılmasının sürdürülmesi.
- Uygulamaların mali politikalar kadar para politikaları ile de desteklenmesi.
- Kredi piyasalarını açmak için gerekli kredilerin sağlanması.
- IMF ve Dünya Bankası’nın gelişmekte olan ülkelere ve yatırımlara destek olması için gerekli finansmanın sağlanması.
Piyasalara sorumluluk verilecek
G-20 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde finansal piyasaların güçlendirilmesi için de şu öneriler kayda geçirildi:
- Karmaşık finansal enstrümanların varlığı ve kullanımı konularında şeffaflık ve hesap verilebilirliğin artması.
- Kredi derecelendirme kuruluşlarının da içine alınacağı bir biçimde finans piyasaları ve risk değerlemelerinde düzenleme ve denetlemelere gidilmesi.
- Çıkar çakışması, yolsuzluk ve manipülasyonun önüne geçilebilmesi ve finansal sistemin terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığı için kullanılmasını engellemek için piyasalara sorumluluk verilmesi.
- Uluslararası kurumlar ve yasalarda uyumun sağlanması için işbirliğine gidilmesi.
- Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası finansal kuruluşların güçlendirilmesi, gelişmekte olan ülkelerin bu platformlarda daha iyi temsilinin sağlanması.
Notçulara yüksek standart
Nihai bildirgede, “Biz bu ülkeler olarak bu prensipler dahilinde hareket planını büyük bir ciddiyetle uygulamaya söz veririz” denen bölümde de bakanlar nezdinde atılacak adımlar belirlendi. Buna göre:
- Bilanço ve muhasebe sistemlerinden kaynaklanan zaafiyetlere dikkat çekilecek.
- Kredi derecelendirme kuruluşlarının daha yüksek standartlarla hareket etmesi istenecek.
- Şirketlerin sermaye tabanlarını artırmaları istenecek.
- Bankaların risk yönetimine ve yüklü risk aldıkları noktalara dikkat çekilecek.
- Uluslararası alanda daha fazla bilgi paylaşımı sağlanacak.
Zirvenin en önemli sonuçlarından biri özellikle ABD yönetiminin Çin’e karşı uygulatmayı istediği “Korumacı politikaların reddedilmesi” cümlesi oldu. Nihai bildirgede özellikle önümüzdeki 12 ay içinde ticareti engelleyici tedbir alınmaması, gelişmekte olan ülkelere yardımların sürmesi ve ‘Doha Ticaret Görüşmeleri’nin tamamlanması istendi.
Zirvede konuşan ABD Başkanı Bush, “Şimdiye dek önlem alınmasaydı dünya, 1929 buhranından beter bir krize girebilirdi” dedi. Bush, “Serbest pazar ekonomisinin dışında kesin çözüm yolu yok mesajını da verdi.
Tayyip Erdoğan, G20 aile fotoğrafı için hazırlanan platformda duracağı yeri gösteren Türk Bayrağı’nı yerden almaya çalıştı.
TOKİ Başkanı heyete girdi
Başbakan’ın heyetinde TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da yer aldı. Bayraktar, Dünya Bankası ve IMF’ye Türkiye’deki projeler hakkında sunum yapacağını söyledi. Ekimde IMF heyeti de TOKİ’yi ziyaret ederek kurumun finansman kaynaklarını ve konutlarda geri ödeme sorunu olup olmadığını sormuştu. Bayraktar’ın bu görüşme sırasında IMF heyetine, “TOKİ’de çok iyi bir ekip var, size krizde yardımcı olalım” diye espri yaptığı basına yansımıştı. Öte yandan Bayraktar’ın heyette yer alması, “Başbakan’ın yanından ayırmadığı Bayraktar yerel seçimlerde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olabilir” yorumlarına yol açtı.
Bush, Suudi Kralı’yla kadeh tokuşturdu
Bütün büyük zirveler gibi küresel ekonomik krizin masaya yatırılacağı G-20 Zirvesi’nde yenen akşam yemeği de büyük tartışma yarattı. Yemeğin Beyaz Saray tarafından açıklanan mönüsünde şunlar yer aldı:
- Ayvayla pişirilmiş bıldırcın ve risotto
- Kekikli ızgara kuzu eti
- Domates, rezene ve patlıcan fondü
- Vermont peynir tabağı ve ceviz
- Yabanmersini soslu armut turtası
- Yemeklerin yanında 2006 yılına ait Landmark Chardonnay ve 2003 yılı Shafer Cabernet şarapları servis edildi.
Krize rağmen bir tek kuş sütünün eksik olduğu yemeğin açılışında ABD Başkanı George W. Bush şarap kadehini Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın meyve suyu dolu kadehiyle tokuşturmak için sandalyesinden kalktı.