Çalık akaryakıt dağıtımına giriyor
Çalık Grubu enerji sektöründe farklı alanlara adım atıyor. Rafineri kurmak için çalışmalar yapan grup, akaryakıt dağıtım lisansı almak için de geçen hafta EPDK'ya başvurdu. Bu amaçla 5 milyon TL'lik sermaye ile Çalık Enerji Petrol kuruldu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Genel Müdürlüğü’nü yaptığı Çalık Holding, enerji sektöründe son 6 yılda bir çok alana adım atarken, gözünü akaryakıt piyasasına dikti. Adana’nın Ceyhan ilçesinde petrol rafinerisi projesini aylardır hayata geçiremeyen Ahmet Çalık, şimdi de akaryakıt dağıtımına girmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK)başvuruda bulundu.
Çalık Grubu geçtiğimiz haftalarda EPDK’dan lisans almak için Çalık Enerji Petrol (ÇEP) adı ile başvururken, EPDK’nın bu başvuruyu önümüzdeki kurul gündeminde ele alması bekleniyor. Lisansın verilmesi durumunda, son 6 yıl içinde gerek yurtdışı gerekse yurtiçi yatırımlarındaki büyüme ile dikkat çeken Çalık Grubu, akaryakıt piyasasına girerek enerjideki portföyünü artırmayı hedefliyor.
Ancak, Çalık Grubu Ceyhan rafinerilerindeki ortağı Hindistanlı İndian Oil ile izin almalarına rağmen hâlâ petrol rafinerisi yatırımlarını yerine getiremedi. Bir taraftan söz konusu projelerini finansman sıkıntısı nedeni ile yerine getiremediği belirtilen Çalık Grubu’nun yatırımları böyle yaygınlaştırması dikkat çekti.
Yönetim kadrosuyla iddialı
Çalık Grubu, akaryakıt dağıtımı amacıyla Eylül 2008’de ÇEP Petrol Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi tescil ettirdi. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ahmet Çalık’ın yaptığı ÇEP Petrol’de, Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevini, bir dönem TPAO genel müdürü olan ve şu anda Çalık Holding Enerji Grubu Başkanı Osman Saim Dinç yürütüyor.
12 yıldır Çalık Holding’de üst düzey yöneticilik yapan eski Ulaştırma Bakanlığı müsteşarlarından Mehmet Ayhan Bolay ise ÇEP Petrol’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. 5 milyon Türk Lirası sermaye ile kurulan ÇEP Petrol’de Ahmet Şadi Güngör Petrol Ticaret Koordinatörü, Rıdvan Aktürk de Petrol Gaz Boru Hatları ve Rafineri Direktörü olarak görev yapacak.
Enerjide dikey entegrasyon
Başvuru kapsamında Çalık grubunun EPDK’dan dağıtım lisansı alması halinde kendi logosu altında Türkiye’nin çeşitli illerinde akaryakıt istasyonları açılması düşünülüyor. Çalık Grubu Samsun-Ceyhan projesi ile boru hatları, Ceyhan ile rafineri, petrol arama faaliyetlerinden sonra ÇEP Petrol ile akaryakıt dağıtımı işine de girerek, petrolde dikey entegrasyon hedefine ulaşma yolunda adım atmış olacak.
Çalık Grubu, ilk olarak daha önce kendisine ait olan 412 dağıtım istasyonu bulunan Bölünmez Petrolcülük ile bir ortaklık kuracağı belirtiliyor.
Kamulaştırmaya başvurmadı
Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adıyla EPDK’dan 6 Aralık 2007’de 49 yıllığına 5 milyar dolara malolacak 10 milyon ton kapasiteli ham petrol işleme tesisi kurma lisansı alan Çalık-Indian Oil ortaklığı, üzerinden 1 yıldan fazla süre geçmesine karşın hâlâ kamulaştırma için EPDK’ya başvurmadı.
Çalık grubunun kamulaştırma için EPDK’ya ödeyeceği tutarın büyüklüğü ve rafineri yatırımının 5 milyar doları bulan maliyeti nedeniyle işi yavaştan aldığı belirtiliyor. Kamulaştırma ile işlemin ‘devlet adına’ yapıldığı gösterilerek, hızlanmak amaçlanıyor. EPDK, başvurudan sonra kamulaştırmayı kendisi yapıyor ve bunun tutarını yatırımcı şirketten tahsil ediyor. 2007 yılında ‘5 yıl içerisinde bitireceğim’ diye taahhütte bulunan ve ‘1 yıl içerisinde kamulaştırma yapacağım’ diye başvuran grup tarafından herhangi bir girişim başlatılmadı. (Radikal)
yandık artık benzin mazot 5 tl yi geçer