TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, önceki gün açıklanan yatırım ve istihdam teşvik paketinin hükümetin sivil toplum örgütleriyle paylaşıp geliştirdiği bir düzenleme olduğunu belirterek, "Teşvikler çok iyi. Ancak, krizle mücadele ile başlayıp, teşvik ve istihdam paketi ile doğal olarak artması muhtemel bütçe açıklarının yönetimi önümüzdeki dönemin en önemli sorunudur" dedi.
TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Başkanı Yalçındağ, krizi atlatmak için maliye politikalarınınnın biraz genişlemesinin normal olduğuna işaret ederek, "Ancak bu sürdürülebilir mi, bankacılık sektörü Hazine’nin borçlanmasını finanse ederse reel sektöre nereden kaynak gelecek? Yüksek büyüme için kaynağa nereden ulaşacağız? Bunlar cevaplanması gereken ana sorular" diye konuştu.
90’lara mı geri döneriz
Yalçındağ, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanlar Konseyi’nde yaptığı konuşmada, bir yandan daralmayı kontrol edip öte yandan bütçenin finansmanını ekonominin itibarını koruyacak şekilde gercekleştirmenin son derece güç olduğunun altını çizdi. Yalçındağ, şunları söyledi: "Bu aşamada yeni büyüme sürecinin finansmanı konusunda iç ve dış tasarrufların ne şekilde oluşturulacağı konusunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor" dedi. Krizi atlatmak için maliye politikasının biraz genişletilmesini TÜSİAD olarak doğru bulduklarını vurgulayan Yalçındağ, şunları söyledi: "Olağanüstü durumlar, olağanüstü önlemler gerektirir. Ancak bu sürdürülebilir mi? Nereye kadar varır? Bankacılık sektörü, kamu açıklarını finanse ederse 90’lara mı geri döneriz? Eğer, bankacılık sektörü Hazine’nin borçlarını finanse ederse, reel sektöre nereden kaynak verecek? sorularına bir cevap bulmamız gerekir. Yapısal olan iç tasarrufun azlığını da göz önünde bulundurduğumuz da yüksek büyüme için kaynağa nereden ulaşacağız? Bunlar cevaplamamız gereken ana sorular."
Sabancı: Teşvikler işsizliğin azalmasına katkı sağlayacak
SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yeni teşvik ve istihdam paketi ile işverene sağlanması öngörülen desteğin, işsizliğin azalmasına katkı sağlayacağını söyledi. Sabancı, yaptığı yazılı açıklamada, paketin, bölgesel farkları azaltma, teknoloji ve Ar-Ge içeriği yüksek büyük yatırımları, sektörel kümelenmeyi destekleme, ölçek ekonomilerini yakalamanın yanı sıra hem hedefleri ve hem de araçları açısından olumlu etkileri olacağını kaydetti. Sabancı, şunları söyledi: "Ekonomimizde büyük bir sorun teşkil eden istihdama yönelik olarak işverene sağlanması öngörülen destek, işsizliğin azalmasına ve kayıt dışının eritilmesine katkı sağlayacaktır. En kısa zamanda gerekli detaylar hazırlanarak uygulamaya konmalıdır."
TÜRKONFED: Yangın kontrol altına alındı
TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Veysel, yatırım teşvik paketinde yeni istihdam yaratılmasına yönelik olumlu önlemler bulunduğunu belirterek, mevcut istihdamın korunmasının da çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Son açıklanan reel kesim güven endeksine de değinen Veysel, "Bunun anlamı şu. Yangın şimdilik kontrol altına alınmıştır. Tabi sona erdiğini iddia etmek için henüz erkendir. Sanayi üretimindeki daralma eğer iç tüketim artışıyla gereken düzeye çıkarılamazsa sorunlarımız devam edecek" dedi.
TÜRSAB: Para kazanıyoruz sanıyorlar
TÜRKİYE Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı ve Antalyalı turizmci Talha Görgülü, açıklanan teşvik paketi içinde turizmle ilgili hiçbir düzenleme olmayışını üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, "Konuyu Başbakan’a daha iyi anlatmak lazım galiba. Yetersiz anlattık. Turistin geldiğini gören idareciler para kazandığımızı sanıyor sanırım" diye konuştu.