TMSF, bünyesindeki bankaların alacaklarının tahsili için ilginç bir yönteme başvuruyor. TMSF’ye yakın kaynakların bildirdiğine göre, batık bankaların alacakları “Bebek” adlı yeni bir kuruluşa satılacak. Bebek adlı kuruluş ile TMSF arasında pazarlıkların sürdüğü belirtiliyor. Sızan bilgilere göre, Bebek şirketi her yüz dolar için 50 cent öneriyor, TMSF ise bu oranın 1 doların üzerinde olmasını istiyor.
Bebek adlı kuruluşun finans kaynağıın ise Alman Deutche Bank olduğu söyleniyor. Devletin alacaklarının yabancı sermayeli bir şirkete satılması ise konuya vakıf olan çevreler tarafından ilgi ve korkuyla izleniyor.
Bu konuda bir ihale açılıp açılmayacağı ise bilinmiyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?
TMSF’ye yakın kaynakların bildirdiğine göre; şirket batık bankaların her türlü amlacağına karşılık peşin para ödeyecek. O andan itibaren, kredi borcu olan ile kredi kartı borçcu olanlar karşılarında “bebek” adlı bir kurumu bulacak.
Bebek şirketi, batık bankaların alacağı her 100 dolar içinr develete 50 cent ödeyecek. İddiya göre, bu paraların tahsili oldukça güç ve mahkeme masrafları ve icra takipleri daha büyük giderlere neden oluyor..
Bu uygulamının develtin alacaklarını bile özelleştirmesi olarak niteleniyor..
Bu sistem yaşama geçirilirse Türkiye’de ilginç binr hukuk sürecide başlamış olacak.
Böylesi bir uygulamanın dünyada bir başka örneğinin olup olmadığı bilinmiyor. Devletin alacaklarını yabançca sermayeye devrederek özelleştirlimesi dünya ekonomik litaratürüne yeni bir açılım getireceği söyleniyor.
Kimi ekonomik çevreler, bu uygulamanın Türkiye’de büyük bir kaosa yol açacağını belirtiyor.
Mehmet Aycan - Kenthaber / İstanbul
Yayın Tarihi :
23 Temmuz 2005 Cumartesi 15:55:53
Güncelleme :23 Temmuz 2005 Cumartesi 23:49:55
Yorumlarınız
serap örnek IP: 81.215.220.xxx Tarih : 25.07.2005 16:09:03
hukuka yatırım yapılmayınca idare kendi işine gelen yükleri özelleştiriryor kısa yoldan adalet dağıtma işlevini özelleştirsin ne mafya kavramı kalır ne de adalet sisteminin kamuya maliyeti.Zira devlet kendi alacağını kendisi lehine olan yasal düzenlemere rağmen tahsil edemiyorsa bu yöntem daha ucuz ve özel hukuk ilişkisi niteliğine bürüneceğinden AHİM e kılıf yapılıyor.