30
Nisan
2025
Çarşamba
EKONOMİ

Tohumculukta merkez olabiliriz!

Uluslararası Tohum Federasyonu Başkanı Orlando de Ponti, geçen yıl gıda krizi yaşandığını hatırlattı, mali krizin bunu unutturduğunu vurguladı. De Ponti, "Hükümetler bankalara ve mali kuruluşlara verdikleri paranın bir kısmını gıda krizine ayırsaydı şimdi durum farklı olurdu" dedi. Ponti, Türkiye’nin dünya tohum merkezi olabileceğini söyledi.

ANTALYA’da yapılan Dünya Tohumculuk Kongresi’nde gıda ile ilgili uyarılarda bulunan, Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) Başkanı Orlando de Ponti, dünyadaki ekonomik krizden önce gıda ve enerji krizi olduğunu hatırlattı. De Ponti, "Mali kriz ön plana çıktı. Bu gıda ve enerji krizlerinin önemini yitirdiği anlamına gelmez. Gıda ve enerji krizi kötüleşerek devam edecektir" diye konuştu.

En gereklisi tohum

Tarım için en gerekli şeyin tohum olduğunu ve tohumun bir sonraki yılın ürün kaynağı olduğunun altını çizen Ponti, tohumculuğun geliştirilmesi ve seçilmesinin de bitki ıslahı olduğunu kaydetti. Yeni bitki çeşitlerinin ortaya çıkarılması olan bitki ıslahına vurgu yapan Orlando Do Ponti, şöyle konuştu: "Dünyada gıda güvencesinin sağlanması için bitki ıslahı zaruridir. Geçen yıl Prag’daki kongre sırasında dünya gıda krizi yaşıyordu. Enerji krizi vardı ve küresel iklim değişikliği kendini hissettiriyordu. Daha sonra mali-ekonomik kriz ön plana çıktı. Bu gıda ve enerji krizinin önemini yitirdiği anlamına gelmez. Gıda ve enerji krizi kötüleşerek devam edecektir."

Üretim artırmak yetmez

Ponti, "Ekonomik kriz tohumculuk endüstrisini etkiler mi?" sorusunu, "Genelde ekonomik krizler, bitki ıslahı üzerine etkili değildir. Buna karşılık mali krizin bir parça olumsuz etkisi olabilir. Diğer taraftan bitki ıslahı iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini, yeni bitki çeşitlerini ıslah etmek suretiyle bir ölçüde ortadan kaldırabilir" diye yanıtladı. Ponti, sözlerini şöyle tamamladı: "2050 yılında dünyada meydana gelebilecek olan nüfus artışına bağlı olarak gıda ihtiyacının günümüzün 2 katına çıkacağı öngörülüyor. Sadece gıda üretimini artırmakla dünyadaki beslenme sorunu çözümlenemez. Tohumculuk sektörü daha da geliştirilmeli."

Islah üssü olursunuz

ISF Başkanı Orlando de Ponti, tohumculukta dünyada önemli bir noktaya gelen Türkiye’nin sebze, tarla ve yem bitkileri bakımından bulunduğu coğrafyaya hitap edebilecek düzeyde olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye bulunduğu coğrafyada sebze, tarla ve yem bitkileri üretimi bakımında tüm coğrafyaya hitap edebilecek durumda. Türkiye gıda üretiminde çok önemli bir ülke. Türkiye tohumculuk sektöründe de dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. öncelikli olarak Türkiye’nin kaliteli ve verimi yüksek tohuma ihtiyacı var. Yerli ve yabancı tohumculuk şirketleri çok ciddi çalışmalar yapıyor. Türkiye tohumculuk sektörü açısından alt yapısı hazır bir ülke. Türkiye bugün, Avrupa, Orta Doğu, Kafkaslar, Türk cumhuriyetleri ve Afrika bölgesinde çok önemli konumda bulunuyor. Türkiye, dünyada da merkez olma yolunda. Türkiye’nin bitki ıslah merkezi olarak nitelendirilebilir."

Hedef 1 milyar dolara ulaşmak

TÜRKİYE Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRK-TED) Başkanı Dr. Mete Kömeağaç, Türkiye’nin tohumculuk liginde dünyanın ilgi odağı olduğunu belirterek, hibrit tohumda dünyanın bir numarası olan İsrail’e tohum satıldığını bildirdi. Tohumculuk endüstrisinin hızla büyüdüğünün altını çizen Kömeağaç, 1985 yılındaki 100 milyon dolarlık ticaret hacminin 2009’da 450 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Son 10 yıldaki liberal politikalar devam ederse 2020 yılında tohumluk ticaret hacmimizin 1 milyar dolar seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu hedefimizin dayanağı şu anda sahip olduğumuz araştırma, üretim, pazarlama konularındaki yetişmiş insan gücümüz ve altyapımız" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 15:33:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahimtokmak IP: 85.102.121.xxx Tarih : 27.05.2009 01:17:01

BU YAZDIKLARINIZI BİZDE İSTERİZDE BU NASIL OLACAK TOHUM  İTHAL EDEREK Mİ ?

?