Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şirketlerin vergi borçlarıyla ilgili olarak genele olmasa da şirket bazında düzenleme yapılabileceğini açıkladı
Şimşek, ‘Elektronik Fatura Projesi’nin tanıtım toplantısında, ‘vergi borçlarının yeniden yapılandırılması’ konusundaki sorularla ilgili şunları söyledi:
“Örneğin, vergi alacağının hiçbir şekilde reel değerin altına düşmemesi koşuluyla firmanın mali bünyesinde ödeme kapasitesi dikkate alınarak taksitlendirme konusu İdare’ye bırakılabilir. (Buna ilişkin çalışma yapıyoruz) dedim. Genel aflara karşı olduğumu geçmişte de söyledim, bugün de söylüyorum. Çünkü vergi uyumunu bozuyor, vergide adaletsizlik yaratıyor. Ama firmaların mali bünyesi bozulabiliyor, ödeme sıkıntısına girebiliyorlar, onlara ilişkin de bir sistem gerekiyor. Var olan sistemi nasıl geliştirebiliriz o konuda bir çalışmaya Maliye Bakanlığı olarak tabii ki açığız.”
‘Sigarada kaçak arttı’
Sigarada vergilerin artırılmasının kaçakçılığa etkisine ilişkin soru üzerine Şimşek, vergi artışı ile kaçakçılığın daha cazip hale geldiğinin farkında olduklarını kaydetti. Şimşek, geçen yılın sonuna doğru yeni denetim ekipleri kurduklarını ve ek kaynak tahsis ettiklerini anlattı.
E-fatura dönemi
Şimşek, Elektronik Fatura Projesi ile faturalama süreçlerinin tümünün elektronik yöntemler aracılığıyla gerçekleştirileceğini belirtti. Elektronik faturaya geçiş tamamlandığında, maliyetlerde sağlanacak tasarrufun yıllık 243 milyar euro olarak tahmin edildiğini bildiren Şimşek projenin kazanımlarını şöyle sıraladı:
“- Faturalamayla ilgili işlemler çok daha düşük maliyetlerle yerine getirilecek.
- Zaman kayıpları ortadan kalkacak.
- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygın kullanımı sağlanacak.
- Fatura dışında diğer belgelerin de elektronik ortama aktarımı çalışmaları hızlanacak.
- Kağıt kullanımı azaltılacak.”
Şimşek, tebliğ yürürlüğe girer girmez herkesin elektronik fatura sistemine geçmesi gibi bir zorunluluğu olmadığını, ödemelerde herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacağını bildirdi. Şimşek, e-faturanın elişleyen dönemlerde kamuda zorunlu hale getirilebileceğini ifade etti.
sayın tayyip bey hani ekonmide sürümden kazanacaktık gsmh büyütüyorsun devleti büyütüyorsun ya halk özel sektör yok ediyorsun yemi azaltıyorsun inekten fazla süt istiyorsun sonuç hantal bir bürokratik engel kişi başına halktan soyduğun para 10 bin dolar oldu yani milli gelirya ülke açılk sefalet ve yoksulluğa gitti devletin parasını bari çar çur etmede borcumuzu öde