Güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte bahçelere bakım yapma zamanı geldi. Uzmanlar kış uykusundan uyanan bahçelerde bakıma toprağı havalandırarak ve dalları budayarak başlanmasını öneriyor.
Bahar güneşli yüzünü göstermesiyle birlikte bahçelerin ilkbahar bakım ihtiyaçları da alarm vermeye başladı. Doğanın kış uykusundan uyanıp güneşin aydınlık yüzü ile tanıştığı bu mevsimde bahçeler aynı küçük bir çocuk gibi ilgi istiyor. Özellikle de bahçeli ev sahibi olanların bu mevsimde bakımı ihmal etmemeleri gerekiyor.
Nisan yağmurları yeşertir
Sulama, gübreleme, ilaçlama, budama gibi bakımların zamanında yapılması durumunda bahçeler en güzel çiçeklerle geri dönüyor. Atalarımız "Ne ekersen onu biçersin" demişler, modern zamanlarda ise bu deyim 'bahçene nasıl bakarsan onun karşılığını alırsın şeklinde uyarlanabilir. Botanika Ürün Geliştirme Müdürü Erkan Şamcı işe bahçenizi temizleyip toprağı havalandırarak başlamayı öneriyor. Bahçenin yabani otlardan temizlenmesinin oluşabilecek zararlardan korunmanın ilk yolu olduğuna vurgu yapıyor. Gardena Dost Genel Müdürü Mine Salari Özkaya ise yapılacak işlerin en başında budama geldiğini söylüyor. Salari ayrıca uygun şekilde ve doğru zamanda yapılacak budama, bitkilerinizin sağlıklı gelişimi için çok önemli olduğunu vurguluyor. Nisan ayında bol yağan yağmurların budanan dalların yeşermesine yardımcı oluyor.
Hobi bahçeciliği önemli
Özkaya,hobi bahçeciliğinin çok önemli olduğunu söyleyerek 'Evinizde küçük bir balkonda domates yetiştirirseniz, çiçek büyütürseniz bu da hobi bahçeciliğidir. Mutlaka geniş alanlara ihtiyaç yok" diye konuşuyor.
Bakım listesi için bazı öneriler
* Çimler için Botanika'dan Brill çim biçme makinesi
* Ek besin için Botanika'dan 'çim coşturan', 'bahçe coşturan', çiçekler için 'çiçek coşturan',
* Compo Uzun Etkili Çim Gübresi, Compo Demir Gübresi
* Budama için: Gardena bahçe makasları
* Toprağın havalandırılması ve bahçe temizliği için Gardena çapa ve tırmıkları
Bitki kökleri havalandırılmalı
Gardena Dost Genel Müdürü Mine Salari Özkaya ile Botanika Ürün Geliştirme Müdürü Erkan Şamcı’dan bahçelerle ilgili bazı öneriler:
* Bahçeleri temizleyip, toprağı havalandırın: Bahçenin temizlenmesi, hastalıklı ya da kurumuş dal ve yaprakların kesilip bitki köklerinin havalandırılması ilk işi oluşturuyor. Şamcı, “Bahçeyi yabani otlardan temizlemek ve oluşabilecek zararlılardan korumak için önlemlerinizi almalısınız” diyor.
Uzmanlardan bazı bakım taktikleri
* Ağaçları budayın: Bu mevsimde ağaçlarınızı budamanız nisan yağmurları ile birlikte budanan bölümlerin daha sağlıklı büyümesini sağlayacaktır. Gardena yetkilileri “Uygun şekilde ve doğru zamanda yapılacak budama, bitkilerinizin sağlıklı gelişimi için çok önemli” diyor.
* Çim alanlarınızın bakımını yapın: Çim alanların bakımı için sulama, biçme, havalandırma ve gübreleme yapabilirsiniz. Bu işleri doğru metotlarla ve doğru aletleri kullanarak yaparsanız çiçek bahçelerinin tamamlayıcısı, olmazsa olması yemyeşil çim alanları da elde edebilirsiniz. Şamcı çimlerimizi düzenli olarak biçmeyi ve ek besin takviyesi yapmayı öneriyor.
* Yeni bitkiler dikin saksıları değiştirin: Bahar ayında begonvil, sardunya ve camgüzel gibi bitkiler en doğru zaman. Hem yeni bitki dikerken, hem de saksı değiştirirken doğru gübreyi ve aletleri kullanmak da çok önemli.
* Çiçeklere ek besin takviyesi: İlkbaharda çiçeklere ek besin takviyesi bahçe bakımındaki en kritik noktalardan birini oluşturuyor. Şamcı, mevsim çiçeklerinin iyi havalandırılmış humuslu bahçe toprağına ya da torfla karıştırılmış topraklara dikilmesi gerektiğini söylüyor. Bu çiçeklerin bahçenin ışık koşullarına uygun olmalarının da çok önemli olduğunu söyleyen Şamcı, gül ve sardunyanın baharda ekilebilecek en güzel çiçekler arasında yer aldığını belirtiyor.