PROJESİ TÜRKÇE İSİM TAŞIMAYANA İŞ YOK
Son yıllarda İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde yapılan lüks site ve konut projelerinin büyük bölümü yabancı isimler taşıyor.
Tepki çeken bu durum üzerine Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) harekete geçti. Yeni projelerde Osmanlı ve Selçuklu mimarisini öne çıkarma kararı alan idare, yeni inşa edilecek sitelere Türkçe isim şartı getirdi. Projesine Türkçe isim vermeyen müteahhit bundan sonra TOKİ'den iş alamayacak. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, son zamanlarda mimari açıdan eleştiri aldıklarını ve bunu haklı bulduklarını ifade ederek, "Eleştiriler doğrultusunda üniversitelerden destek aldık. Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek projelerde Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle yerel ve modern mimariye ağırlık verilecek. Özellikle yerel özelliği olan mimari dokunun yeniden ortaya çıkarılmasına çalışacağız." dedi. Uygulama, müteahhitleri de kapsayacak. TOKİ projelerini yürüten müteahhitler, pazarlama taktiği olarak tercih ettikleri yabancı isimler yerine Türkçe isimler kullanacak.
Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre idare şu ana kadar 81 il ve 420 ilçede toplam 310 bin 410 konut yaptı. Bunların 264 bini sosyal konut özelliği taşıyor. Ayrıca idare; 244 cami, 21 hastane, 71 sağlık ocağı, 10 yurt ve pansiyon ile 10 bin 953 derslikli 382 adet de okul inşa etti. Erdoğan Bayraktar, son dönemde yaşanan ekonomik kriz sebebiyle lüks konut satışlarının azaldığı bilgisini verdi. Bundan kendilerinin de olumsuz etkilendiğini ifade ederken, dar gelirliler için üretilen konutların satışında bir sıkıntı olmadığını kaydetti. TOKİ, sıkıntılı ortama rağmen iş verdiği müteahhitlere ayda yaklaşık 500 milyon YTL ödeme yapıyor. Ancak idare, piyasadaki durgunluk nedeniyle kamu bankalarından da kredi kullanmaya başlamış. TOKİ'nin bugüne kadar sattığı konutlardan dolayı vatandaşlardan toplam 7 milyar YTL alacağı bulunduğunu söyleyen Bayraktar, "Vatandaşımız ödemelerini düzenli yapıyor. Onun dışında elimizde 4,5-5 milyar YTL'lik satışa hazır konut stoku var. Yani, aslında TOKİ olarak elimize geçecek kaynağın büyüklüğü 10 milyar doları buluyor." diye konuştu.
Öte yandan TOKİ, İstanbul-Halkalı'da yaptığı projelerle ilgili marka oluşturmaya ağırlık verecek. Erdoğan Bayraktar, Halkalı bölgesindeki konutlarda Atakent markasını yerleştirmeye çalıştıklarını dile getirerek, "Önümüzdeki dönemde bu bölgenin çehresi epey değişecek. Halkalı'da yeşil alan olarak öngörülen, eski çöplük alanında bir 'Sea World' (Su Dünyası) oluşturmayı düşünüyoruz. Burası belki balina ve yunuslarla gösterilerin de yapılabileceği bir yer olacak." açıklamasını yaptı. Bayraktar ayrıca, Halkalı'da bitmiş konutları pazarlamak üzere, yeni bir satış kampanyası başlatacakları ve faiz düzeyinin bankalara göre daha avantajlı olacağı bilgisini verdi.
İstanbul Kayabaşı'na 11 Taksim Meydanı
TOKİ, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nın bulunduğu Kayabaşı bölgesinde 60 bin konutluk dev bir kent kuracak. 4 milyar dolarlık yeni projede son aşamaya gelindi. Orta, alt ve lüks gelir gruplarına yönelik konutların yapılacağı projenin en önemli özelliği ise sosyal donatı alanları olacak. Erdoğan Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre Kayabaşı'nda 11 Taksim Meydanı ve Gezi Parkı büyüklüğünde meydan ve yeşil alan yapılacak. 7 adet AKM büyüklüğünde bir kültür merkezi, 16 Ali Sami Yen Stadı'nda denk alanda dev bir spor kompleksi ile çok sayıda okul ve hastane de yapılacak.
Müteahhitlerden Türkçe isme destek
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın yeni inşa edilecek siteler için Türkçe isim şartı arayacaklarını açıklaması, müteahhitler arasında memnuniyetle karşılandı.
6 farklı konut projesine danışmanlık yapan gayrimenkul uzmanı Ediz Giray, TOKİ iştiraklerinden Emlak Konut'ta pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcılığı yaptığı dönemde yabancı isimli projelerle ilgili çok sayıda şikayet maili ve telefonu aldıklarını belirtti. Arayan yüzlerce kişinin 'Gazete ve televizyon reklamlarında hep yabancı isimli projeler görüyoruz. Neden Türkçe isim konulmuyor?' şeklinde şikayetlerini ilettiğini vurgulayan Giray, "TOKİ bugüne kadar isim konusunda müdahil olmuyordu. Ama inşaat projelerinde yabancı isimlerin artması ve tepkiler üzerine artık sözleşmelere Türkçe isim şartı da konulacak." dedi. Türkiye'de lüks konut alabilecek gelir seviyesine sahip insanların yabancı markalara meraklı olduğunu, inşaat şirketlerinin de proje oluştururken bu müşteri kitlesine uygun hareket ettiğini belirten Giray, "Bu insanlar alışveriş yaparken, araba alırken markaya önem verir. Oturduğu sitenin adı da bu açıdan önemlidir." diye konuştu. Yabancı isim koyarak çıkış yapmaya çalışan firmaların varlığına dikkat çeken Özsaya Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise, "Aslında bir projede önemli olan isim değil kullanılan malzemedir, kalitedir. Yabancı isimlerle çıkıp da satmayan çok sayıda proje var. Biz kıtaları dikkate alarak projelerimizde Avrupa Konutları ismini koyduk. Hem Halkalı'da hem TEM projemizde yüksek satış grafiği yakaladık. Konut alıcılarına isimden ziyade firmanın güvenilirliği, konutta kullanılan malzemenin kalitesine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum." açıklamasını yaptı. TOKİ'nin hasılat paylaşımı yöntemiyle gerçekleştirdiği Çekmeköy'deki İdealist Kent projesinde Türkçeye gösterilen hassasiyet dikkat çekiyor. Bloklara Safir, Yakut, İnci, Mercan, villalara ise Akasya ve Çınar gibi Türkçe isimlerin verildiği site, 250 villa 663 apart daireden oluşuyor. İdealist Kent projesini gerçekleştiren Hektaş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi, Türkçeye verdikleri önemden dolayı Türk Dil Kurumu'ndan teşekkür belgesi aldıklarını belirtiyor. Ekşi, "Erdoğan Bey, İdealist Kent'te Türkçeye verilen önem için memnuniyetini iletti. TOKİ'nin bu konudaki hassasiyeti çok önemli. Yabancı ülkeler kendi dil ve kültürlerine ne kadar sahip çıkıyorsa bizim de kendi dilimizi o oranda korumamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulunuyor.