İMP Başkanı Hüseyin Kaptan, İstanbul'un 'göç tsunamisi altında' olduğunu söyledi. Kaptan, "Bu kent 16 milyondan fazla nüfusu kaldıramaz" dedi
İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, "İstanbul göç tsunamisi altında. 16 milyondan fazla nüfusu kaldıramaz. Fazla nüfusu komşu illere kaydıracağız. Metropolde 12 milyon kişi yaşayacak. Silivri - Çorlu arasına 4 milyon, Kartal - Gebze arasına 4 milyon kişi kaydıracağız. Plan uygulanmazsa şehrin nüfusu 2023'te 25 milyona ulaşacak. Planımız sayesinde İstanbul küllerinde yeniden doğacak" dedi.
Uluslararası gayrimenkul kuruluşu Urban Land Institute'nin (ULI) Dünden Yarına Gayrimenkul Sektörü toplantısında konuşan Kaptan, şunları söyledi: "Bazı işadamları İstanbul'un merkezine çok akıllıca yatırımlar yaptılar. Ama bu altyapı artık 10 emsale kadar yapı yoğunluğunu kaldırmıyor. Ne zaman bir gökdelen projesi gündeme gelse dehşete kapılıyoruz. Belki bir gün orada yaşayanları helikopterle kurtarmak zorunda kalacağız."
Sanayiyi İstanbul'dan çıkarmak istediklerini kaydeden Kaptan, "Buna karşılık İstanbul Ticaret Odası sanayi için 7 bin hektar yer istiyor. Tek tek sanayi kuruluşları da 4 bin hektar alan talep ediyor. İkitelli 900 hektar. Demek ki İkitelli gibi daha 12 tane sanayi bölgesi talep ediliyor" dedi.
'Küçükçekmece bir hezimettir'
Kaptan, "Küçükçekmece havzasından vazgeçtik. Bu, gelecek kuşaklara anlatamayacağımız büyük bir şehircilik hezimetidir. Hem ekoloji hem de ekonomi büyük mağlubiyet içinde" dedi. Kaptan, İstanbul'un planını ana hatlarıyla şöyle anlattı:
Su havzalarında 8 milyon kişi: İstanbul'da su havzaları kaçak sanayi yapılarıyla dolu. Buralarda 1.5 milyon kişi çalışıyor. Toplam 8 milyon kişi havzaların içinde ve havza sınırında yaşıyor.
Tek çare raylı sistem: Ulaşım için 600 kilometre raylı sistem planladık. Artık bu TIR imparatorluğundan, otomobil sevdasından vazgeçmeliyiz.
'Nişanlıyla buluşacak yer yok'
Ulaşım planını JICA yapıyor: Gelişmiş ülkeler düzeyinde 600 kilometrelik yeni bir raylı sistem planladık. Deprem master planını yapan JICA şimdi bize ulaşım master planını yapıyor. Planlarımızı imtihana sokuyor. JICA Başkanı, "Planlarınız sorunu çözüyor" dedi.
Çok merkezli İstanbul: Şehri çok merkezli hale getireceğiz. Surların dışından itibaren Küçükçekmece'ye kadar 5 milyon insan yaşar ve hizmet sektörü yoktur. Yani nişanlınızla buluşmaya gitseniz elinizde çiçekle kalakalırsınız, buluşacağınız bir meydan, bir köşe bulamazsınız.
'400 mahallede deprem riski var'
İMP yöneticilerinden Murat Diren, JICA'nın raporlarına göre İstanbul'daki 1000 mahalleden 400'ünde deprem riski olduğunu hatırlatarak, "İstanbul'un yüzde 70'i kaçak yapı. 7.2 ile 7.6 arasında bir deprem bekleniyor. İstanbul'un konut stokunun yenilenmesi gerekiyor. Zeytinburnu'ndaki dönüşüm sürecinde başarılı olursak sıra Haliç, Kâğıthane ve diğer yerlere gelecek" dedi.
Planda sorunlu alanlar olduğunu da hatırlatan Diren, bu alanlar arasında yer alan Kâğıthane'ye yeni bir bulvar açmak ve Riva için de bir yarışma fikri oluştuğunu söyledi.
'Kartal, Paris'in La Defense'ı gibi olacak'
Hüseyin Kaptan, Kartal'ı, Fransa'nın Paris'teki tarihi yapıları korumak için organize ettiği La Defense bölgesine benzeterek, "Kartal'ın yapı kapasitesi ve alan büyüklüğü La Defense kadar. 150 bin kişinin bu bölgede çalışmasını hayal ediyoruz. Kamu ve özel sektör birlikteliğiyle bunu başarabilirsek, Kâğıthane, havaalanı yolu, Esenyurt'ta da aynı modeli uygulayacağız. Rekabet gücü azalmış olan sanayi alanlarını merkezi iş alanı halinde planlayacağız" dedi.
Hadımköy lojistik merkezi
Zamanında planlanmadığı için Ambarlı'nın genişleme bölgesinin Eston'a tahsis edildiğini kaydeden Kaptan, "Sahil de uzun vadeli kiralanmış. Bu nedenle Ambarlı'ya gelen yükler Hadımköy'deki lojistik alana demiryoluyla taşınacak" dedi.