1
Mayıs
2025
Perşembe
GÜNCEL

HÜKÜMETİN KÜRT AÇILIMI, PKK'YI DAĞDAN İNDİRİR Mİ?

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, cuma günü Meclis'te yaptığı konuşmada izlenilen aktif dış politika sonucu PKK'nın dünyada ve bölgede büyük ölçüde yalnızlaştırıldığını ve önemli ölçüde etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Atalay, demokratik açılım sürecinin kısa, orta ve uzun vadedeki tedbirlerden oluştuğunu yineleyerek kısa vadedeki önlemler olarak 18 yaşından küçük çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmasına yönelik kanun tasarısının Meclis'e sunulmasını, cezaevlerindekilerin yakınlarıyla anadillerinde görüşmesine imkân sağlayan yönetmeliğin yürürlüğe girmesini, RTÜK'ün cuma günü yürürlüğe giren farklı dillerde televizyon yayını yapılmasına izin veren kararını, farklı dil ve lehçelerle ilgili üniversitelerde akademik çalışma yapılması, enstitü kurulması ve seçmeli ders konması uygulamalarını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşamı kolaylaştırıcı yönde yol kontrollerinin azaltılması ve yayla yasaklarının kaldırılması yönündeki çalışmalar ile toplumsal ve dini hizmetler dahil farklı dil ve lehçelerin sosyal yaşamda kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını sıraladı.

Atalay orta vadeli önlemler olarak isimleri değiştirilen yerleşim yerlerinin talep olması halinde mevzuat hükümlerine uygun olarak eski isimlerin iadesi, bağımsız olmak üzere Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu, İnsan Hakları Kurumu, Ulusal İşkenceyi Önleme Mekanizması ve Kolluk Şikâyet Mekanizması'ndan söz etti.
Atalay uzun vadeli önlem olarak geniş bir mutabakatla sivil bir anayasa hazırlanmasının düşünüldüğünü ifade etti. Atalay bugünkü anayasanın ilk üç maddesinin tartışılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ise ciddi bir çözüm yaklaşımı gösterilmesi durumunda silahların 3 ay içinde Türkiye'nin gündeminden kalkabileceğini ifade etti. PKK'nın devletin ve hükümetlerin siyasal hatalarının neticesinde ortaya çıkmış bir sonuç olduğunu söyleyen Türk, ülkenin en temel sorununun demokratik siyasal bir çözüme kavuşturulması için TBMM'de bulunan bütün partilerin temsil edileceği bir komisyon kurulmasını önerdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli açılımla ilgili yaptığı konuşmada "Bugün yüce Meclis'in önüne PKK açılımıyla çıkan AKP hükümeti, 7 yıllık iktidarı dönemindeki acz ve zafiyetlerden sonra terör örgütüne teslim olma noktasına gelmiştir. Terörle mücadele bırakılmış, terörle müzakere ve mütareke süreci başlatılmıştır" dedi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise "Şimdi dünyada ilk kez bir hükümet kendisine silahı doğrulttuğu halde ve doğrultmaya devam edeceğini ilan ettiği halde, 'Bu hakkımdan vazgeçmem' dediği halde onu muhatap almakta, onunla birlikte müzakere yapmakta, kanunlarını çiğnemekte, onlara yaranmaya çalışmaktadır. Yanlış olan budur, terörle mücadele edilir, terörle müzakere edilmez" diye konuştu.

PKK

PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, Los Angeles Times gazetesine perşembe günü verdiği röportajda öncelikle askeri operasyonların durdurulmasını ardından görüşmelerin başlaması gerektiğini, ancak ondan sonra silah bırakmanın gündeme gelebileceğini söyledi. Silah bırakma yönünde her türlü girişimin başlangıçta değil sürecin sonunda düşünüleceğini vurgulayan Karayılan, "Türkiye ile yaşadığımız uzun bir tecrübe var. Üslerimize saldırabileceklerinden endişeleniyoruz ama karşı koyacak yeterli gücümüz var" diye konuştu.
Kuzey Irak'ta, Mahmur'un dışında 6 bine yakın mültecinin bulunduğu 7 ayrı kampta kalanların nüfus işlemleri için Erbil'e çağrıldığı ileri sürüldü.

Fırat Haber Ajansı'nın cuma günkü haberine göre Mahmur Kampı'nda da Bölgesel Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari'nin yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde ilk etapta öğrencilerin ve kamp dışında çalışan işçilerin Türkiye'ye dönmeleri için çaba sarf edildiği ileri sürüldü.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Atalay'ın sözünü ettiği açılımla ilgili orta vadede kurulması planlanan 4 mekanizma haricinde -kamuoyunda bilinirlik açısından- yenilik taşımayan önlemlerin Türkiye'de yaşayan Kürtlerin kalplerini kazanmaya dönük olduğu ancak - Karayılan'ın sözlerinden de net biçimde anlaşıldığı gibi- PKK'yı kendiliğinden silah bırakma sürecine sokma potansiyelini taşımadığı görülüyor.

Atalay'ın sözleri, 5 Kasım tarihli "Gül'ün 'Terör bu yıl bitecek' açıklaması ne anlama geliyor?" başlıklı Kuzey Irak Güncesi'nde öngörüldüğü gibi açılımın içeriğinin "zayıf" olduğunu ve önümüzdeki dönemde PKK'nın etkisizleştirilmesinin ön plana çıkacağını teyit ediyor.

Diğer bir ifadeyle cuma günü Meclis'te açıklanan "Milli Birlik Projesi"nin başlangıç hali ile 9 Kasım'da PKK'nın açıkladığı -özellikle Kürt kimliğine anayasal güvence talebiyle dikkat çeken- 5 maddelik çözüm planı arasındaki makasın Ankara'nın pozisyonuna yakın noktada kapanması için örgütün "ikna"ya zorlanacağı bir sürecin yaşanacağı hissediliyor.

Cevdet Aşkın - Referans
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2009 Cumartesi 18:00:09
Güncelleme :14 Kasım 2009 Cumartesi 18:18:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?